SANAT 28 Mart 2016
83,2b OKUNMA     1322 PAYLAŞIM

Fakir İnsanların Hayatını Zenginlere Gösterebilmek İçin Uğraşan Fotoğrafçının Enfes Çalışmaları

Fakir bir ailede büyümüş olan fotoğrafçı Jacob Riis, fakirlerin hayatını zenginlere anlatabilmek için çalışmalar yapmaya başlıyor. 19.yüzyılda çizim ile başlayan sanatçı daha sonra bunu fotoğraflarla yapmaya başlıyor.
Jacob Riis

jacob riis , fakirliği üst tabakalara anlatmaya çalışan bir adam. bunu yaparken de içindeki sanatçıyı ortaya çıkarıyor adeta.

19. yüzyılda newyork da yaşamış birisi. doğuştan fakirlik üzerine yapışmış halde. kapısı penceresi olmayan yerlerde büyüyor. yıllarca amelelik, çiftçilik yapıyor. sonrasında tesadüfen gelişmeler oluyor ve bir gazetede fotoğrafçı olarak iş buluyor.

bir gün farkediyor ki; üst tabaka yani zengin tabaka, alt sınıf fakir inasanların nasıl yaşadığından habersiz. bunu üst tabakaya anlatmayı, göstermeyi istiyor. eskiden kendi yaşadığı yerleri gösterip bir farkındalık yaratmak, dikkat çekmek istiyor. ancak , alt tabakanın yaşadığı yerler o kadar izbe ve o kadar karanlık ki; bunu fotoğraflamanın imkanı olmadığından dolayı önceleri çizgi ile betimleyip anlatma yolunu deniyor .

resim 1

resim 2


ancak, hiçbir çizimin gördüğü manzaralar kadar etkileyici olmadığını farkediyor. işte bu zamanda tamamen rastlantısal olarak bir fotoğraf makinası aparatı icad ediliyor. flash.

jacob riis eline geçen bir flash ile başlıyor bu karanlık fakir dünyasının resimlerini çekmeye.

çektiği yüzlerce fotoğrafın sonrasında gelecek olan büyük reforma ön ayak olduğu söyleniyor. böylesine büyük bir problemin ve büyük bir tarihsel hadisenin, sadece flaşın icadına dayanıyor olması gerçekten şaşırtıcı. hele ki 1887 öncesinde, tarifi sadece kelimeler ve çizimlerle mümkün olan, karanlıkta gerçekleştiği için fotoğraflanamayan onca olay düşünüldüğünde.

ortaya çıkan fotoğraflardan bazıları;


kaynak