TARİH 1 Mart 2023
9,2b OKUNMA     229 PAYLAŞIM

Fransa'da Kusursuz Hatlar Halinde Uzanan 3000 Megalitik Taş: Carnac Stones

Fransa'nın kuzeybatı kıyılarındaki Carnac köyünde yer alan 3000 megalitik taş, gezegendeki bu türden en büyük koleksiyon.

carnac taşları, fransa'nın bretanya (brittany) bölgesindeki carnac köyü çevresinde yer alan, 3.000'den fazla tarih öncesi dikili taştan oluşan ve bretonya'nın kelt öncesi halkı tarafından dikilen son derece yoğun bir megalitik alan koleksiyonudur. bu megalitik harikalar gezegendeki bu türden en büyük koleksiyondur, ancak amaçları hiçbir zaman keşfedilememiştir.


desenli bir manzara

carnac taşları hem tek dikili taşlardan (menhirler) hem de manzara boyunca sıralar ve desenler halinde düzenlenmiş çoklu taş kümelerinden (dolmenler) oluşmaktadır. ana taş hizalama grubu, her iki ucunda bir taş çemberin kalıntılarıyla birlikte bir kilometreden fazla uzanan 12 adet birbirine yakın duran taş sırasını içermektedir. yaklaşık 4 m yüksekliğindeki en büyük taşlar batı ucundadır ve hizalama boyunca küçülerek yaklaşık 0,6 m yüksekliğe ulaşırlar.


carnac taşlarının amacı

yerel efsaneye göre, büyücü merlin onları taşa dönüştürdüğünde bir roma lejyonu yürüyüş halindeydi. arkeolojik açıdan bakıldığında, carnac taşlarının asıl amacı gizemini korumaktadır ve birçok teori vardır ancak kesin cevaplar yoktur.

bazı arkeologlar taşların ritüel veya dini bir amaca hizmet ettiğine, muhtemelen bir mezar alanının parçası veya bereket ayinleri için bir alan olduğuna inanmaktadır. diğerleri ise taşların mülk sınırlarını işaretlemek, depremleri tespit etmek, ataları onurlandırmak, onları diken kelt öncesi insanların hayatlarındaki önemli olayları anmak ya da sadece onları inşa eden insanların güç ve prestijinin bir sembolü olarak kullanıldığını öne sürmektedir.


astronomik gözlem

en popüler teorilerden biri, carnac taşlarının antik bir astronomik gözlemevi olarak işlev gördüğüdür. taş oluşumlar takvim görevi görmüş olabilir, böylece eski çiftçiler mevsimleri ve ekinlerini ne zaman ekip hasat edeceklerini bilirken, rahipler de güneş ve ay tutulması gibi olayları önceden haber verebiliyordu.

carnac taşlarından bazıları güneş ve ay ile hizalanmıştır. bu hizalamaların en ünlüsü, 20 metreden uzun duran ve insanlar tarafından dikilmiş en büyük taş olduğuna inanılan kırık bir menhir olan "grand menhir brisé "dir. büyük menhir brisé, kış gündönümü sırasında batan güneşle hizalanmıştır, bu da değişen mevsimleri işaretlemek için kullanılmış olabileceğini düşündürmektedir.


carnac kompleksindeki diğer taşların ay ve yıldızlarla hizalanmış olması, bunları inşa eden kelt öncesi insanların sofistike bir astronomi anlayışına sahip olabileceklerini göstermektedir. bununla birlikte, carnac taşlarını inşa eden kelt öncesi insanlar yazılı kayıt bırakmadıkları için, bu olağanüstü megalitlerin gerçek amacı devam eden bir araştırma ve spekülasyon konusu olmaya devam etmektedir.

fransa'nın batı brittany bölgesi, megalitler olarak bilinen bir dizi “dik duran taş” adlı gizemli bir fenomene ev sahipliği yapıyor. bu büyüleyici yapılar 7000 yıl önce var olan bir medeniyetin kanıtıdır. neden inşa edildikleri, neyi sembolize ettikleri ve o dönemde insanların nasıl yaşadıklarına dair bize neler anlattıkları hala sorulmaya devam ediyor. 1974'te lucy iskeletini birlikte keşfeden yves coppens gibi birçok uzman, hâlâ dikey taşların ardındaki hikayeleri çözmeye çalışıyor.

fransa'nın brittany bölgesindeki bu megalitlerin ardındaki gizem hakkındaki video:

kaynak