İŞ HAYATI 31 Ağustos 2018
47,8b OKUNMA     843 PAYLAŞIM

Fransa'nın İnsan Onuruna Yaraşan Kıvamdaki Taşeron İşçi Çalıştırma Sistemi

Fransa'nın taşeron sözleşmeleri, bildiğimiz yöntemlerden sıyrılan farklara sahip.
iStock


taşeron sisteminin türkiye'den daha fazla şekilde var olduğu ama olağanüstü haklar ile korunduğu ülkedir fransa

şöyle ki burada birçok kontrat çeşidi var; cdi, cdd, interim (staj vs harici)

ilk ikisi direkt çalışacağınız yer ile sizin aranızda, sonuncusu, yani interim, aracı firma üzerinden taşeron olarak yapılır. siz çalışacağınız yerle değil, aracı firma ile anlaşmalı olursunuz (bkz: adecco) (bkz: manpower) (bkz: crit) (bkz: hays) (bkz: spring) (bkz: expectra) ve aklıma gelmeyen yüzlercesi.

cdi: türkiye'deki süresiz iş sözleşmesi. yalnız türkiye'nin aksine bu sözleşmeyi alırsanız kovulma ihtimaliniz çok zor.

cdd: süreli iş sözleşmesi. interim ile tek farkı taşeron olmaması. başka bir farkı yok. haklar aynı.

interim: genelde 3 aydan başlayıp 18 aya kadar gidebilen sözleşme türü. zaman önemli olmadan maksimum 3 kere uzatılabilir. evet, gelelim şimdi bu taşeron çalışmanın buradaki avantaj ve dezavantajlarına...

ilk olarak dezavantajlar

1- genelde şirketin kadrolu çalışanları ile süreli çalışanları arasında aynı haklar olmaz. sallıyorum onlar sizden daha fazla bonus alır, daha fazla maaş alır, evden çalışabilirler vs. 

2- kredi almak ve ev tutmak sıkıntı olabilir.

3- iş güvencesi yok sonuçta. bunlara kafanızı takıyorsanız.

4- insan biraz kötü oluyor, kadrolu-kadrosuz kafası sebebiyle.

5- 35 gün tatil hakkınız yok. yanlış hatırlamıyorsam ayda 2.5 gün tatil kazanıyorsunuz.

avantajları

1- çalışma saatleriniz bellidir. fazla saatlerinizi, kadroluların aksine, para olarak alırsınız. (onlar genelde tatil olarak alır şirket politikasına göre).

2- süreli olduğunuzdan, bazen yüksek maaşla girebilirsiniz. çünkü, sallıyorum, hamilelik iznine ayrılacak bir şirket 4 aylık adam arar. bulması çok kolay değil. size normalde verdiklerinden 500 euro fazla verebilirler zorunluluktan. ama böyle mevsimlik işçi gibi oluyor o da ayrı mesele.

3- eğer olur da sözleşmeniz uzatılmaz ya da siz sözleşmeyi kabul etmezseniz (size cdi sözleşme önerilmediği sürece) şirket size, sıkı durun, o güne kadar kazandığınız toplam brüt maaşın %10'unu taşeron olarak çalıştığınız için, diğer bir %10'unu 35 gün tatil hakkına sahip olmadığınız için öder.

kısaca bir hesaplarsak;

2700 euro brüt maaş için, 18 aylık max sözleşmeden bir kişi 9720 euro civarı bir sözleşme bitim parası alır. bu da nereden baksanız 4-5 aylık net maaşa denk geliyor. buna ek olarak, 4 ayı aşan süre çalıştığınız için chommage (işsizlik maaşı) başvurabilirsiniz. çünkü işten çıkmadınız. sadece sözleşmeniz bitti.

yalnız, size sözleşme sonunda, aynı rol ile aynı maaşı ile cdi önerirlerse ve bunu reddederseniz işte o zaman bunlara hak kazanmıyorsunuz.

ben zamanında "bunlar ne lan böyle?" dediğim için sizlere bu bilgileri vermek istedim. umarım yardımcı olur.

Maliyet Olmadan, Sadece İlgi Göstererek İşçilerin Verimliliklerini Artırma: Hawthorne Etkisi