MÜZİK 24 Şubat 2023
6,8b OKUNMA     169 PAYLAŞIM

Franz Liszt'in Adeta Bir Rock Star Gibi Karşılandığı Fan Sevgisi: Lisztomania

Franz Liszt meğerse zamanının Beatles'ı imiş.

beatlemania, presleymania çılgınlığını duydum da lisztomonia'yı yeni duydum doğrusu

19'uncu yüzyıl piyano virtüözü franz liszt için çığlık atan ve kendinden geçen kadınlar, zamanımızdaki hayranlar için bir model oluşturdu. yani liszt, müziğin ilk süper yıldızı idi.

lisztomania terimi aslında 19. yüzyıl piyanisti ve bestecisi franz liszt ile ilişkilendiriliyor. liszt'in gösterileri sırasında seyircilerin sıklıkla yaşanan mistik coşkuyu tanımlamak için ortaya atılmış. bu fenomen, dönemin pek çok avrupalı entelektüeli gibi bestecinin insanüstü yeteneğinden ve byronesvari karizmasından etkilenen alman şair heinrich heine tarafından fark edildi. müziğin romantik dönemi doruk noktasına yaklaşıyordu ve liszt'in yeteneği, düşünceli yoğunluğu ve uzun saçlarının birleşimi onu avrupa'da popüler hale getirdi.

franz liszt, yetenekli bir piyanist, kemancı, çellist ve gitarist olan babasından yedi yaşında piyano dersleri almaya başladı. adam liszt, joseph hyden ve ludwig van beethoven da dahil olmak üzere dönemin en önemli bestecilerinden bazılarıyla da samimiydi. on bir yaşına geldiğinde piyano ve orkestra için eserler bestelemeye başlayan liszt, 1939 yılında ilk konser turnesine çıktı.

sekiz yıl süren bu yolculuk büyük bir girişimdi ama bu çabaya fazlasıyla değdi

sayısız onur ve ödülün yanı sıra, liszt'in performansları ona muazzam bir şöhret kazandırdı; kibar hanımlar kelimenin tam anlamıyla kendilerini bestecinin ayaklarına atıyor, kırık piyano telleri için kavga ediyor (performans tarzı gerçekten de o kadar çılgıncaydı) ve saçlarının buklelerini kesiyorlardı. hatta bazı kadınların onun atılmış puro izmaritlerini göğüs dekoltelerine yerleştirdiklerine inanılır.


çoğu zaman olduğu gibi liszt'in ünü de kısmen dinamizminin bir ürünüydü

performansları inanılmaz derecede duygu yüklüydü, ama aynı zamanda çok dinamik bir kişilikti, cazibesi ve topluluk önünde konuşma yeteneğiyle hem kadınları hem de dinleyicileri baştan çıkarıyordu. gerçekten de lisztomania fenomeninin etkileri o kadar yoğundu ki, bazıları tarafından gerçek bir tıbbi durum olarak kabul edildi.

dana gooley, the virtuoso liszt adlı kitabında 1843 tarihli bir münih gazetesinden şu alıntıyı yapıyor:

"sanatçımızın ziyaret ettiği her şehirde patlak veren ve ne yaşın ne de bilgeliğin koruyamadığı bir salgın olan liszt ateşi, burada sadece ara sıra ortaya çıkıyor gibi görünüyor ve kuzey başkentlerinde sık sık görülen boğucu vakalardan, güçlü bünyeleriyle sakinlerimizin korkmasına gerek yok."


liszt'in performansları sadece popüler değildi, radikaldi de

ve tüm fenomenler gibi, kibar toplum onlardan korkuyordu. 1960'ların ve 70'lerin rock yıldızları gibi liszt de müziğin erotik gücünün farkına varmışa benziyor, piyanosunu kasıtlı olarak seyirciye doğru yerleştiriyor, böylece bir başka glissando ile uğraşmak için saçlarını geriye savururken terden damlayan yüzünü görebiliyorlardı.

eserleri aynı zamanda büyük miktarda fiziksellik gerektiriyor. un sospiro, sanatçının iki eliyle oktav genişliğinde bir arpej çalmasını, sol elin sağ elin üzerinden geçerek melodiyi orta perdede çalmasını ve aynı zamanda basa ayak uydurmasını gerektiriyor. ve bu sadece ilk birkaç ölçü!

Un Sospiro


1 / 2 / 3