YAŞAM 1 Nisan 2019
19,2b OKUNMA     378 PAYLAŞIM

Gazeteciliğin Gelişmesi Sonucu Yolsuzlukların Mutlaka Cezalandırıldığı ABD Eyaleti: Illinois

Şikago'nun bulunduğu şehir olan ve zamanında büyük bir iş gücüne ev sahipliği yapan Illinois eyaletine dair bilmeniz gerekenler. Sözlük yazarı "diesel1907" anlatıyor.
iStock

illinois, hem ekonomik, hem kültürel, hem coğrafi, hem siyasi olarak "chicago" ve "diğer şehirler" olarak ikiye ayrılan eyalettir ve midwest (ortabatı) bölgesinin tam ortasında bulunur. yıllar önce amerikan ağır sanayii zirvesindeyken bu eyalet büyük rol oynamıştı ve michigan, ohio ve indiana ile birlikte birçok fabrikaya ev sahipliği yapmıştı. daha sonra fabrikaların çoğu çin, hindistan gibi ülkelere taşınınca bu eyalet de aynı çevre eyaletler gibi birçok hayalet şehre sahip oldu. yine de bu eyalette birçok fabrika bulunmaktadır ve illinois abd'de sendika kültürünün oturmuş olduğu 3-5 eyaletten biridir.


chicago şehrini içine alan cook county çoğu zaman crook county diye anılır çünkü 1930'lardaki mafya döneminden beri amerika'nın yolsuzluk başkenti olarak kabul edilir. özellikle chicago belediyesinde her ay yeni bir yolsuzluk skandalı su üstüne çıkmaktadır. neyse ki eyalette su üstüne çıkan yolsuzluklar hali altına süpürülmemekte, yolsuzluğa karışanlar cezalandırılmaktadır. bir teoriye göre chicago'da gazetecilik kültürü çok gelişmiş olduğu için bu bölgedeki yolsuzlukların yakalanma oranı diğer yerlere göre daha fazla. yani bu teoriye göre chicago'da yapılan yolsuzluklar diğer büyük şehirlerden daha fazla değil, sadece yakalanma oranı daha fazla olduğu için göze öyle gözüküyor. gerçekten de bu eyalette basın oldukça meraklı ve hiçbir konuya burnunu sokmaktan çekinmiyor. abd'nin birçok eyaletinde basın illinois (ve new york; biraz da california) ile karşılaştırınca çok daha pısırık geliyor.

Chicago'da bulunan Anish Kapoor heykeli, Bulut.

eyaletin yükünü chicago çektiği gibi ekmeğini de chicago yemektedir. toplanan vergilerin büyük bir kısmı chicago'ya yatırım olarak gitmektedir ve yine chicago'da harcanan paralar yüzünden eyalet finansal olarak batma noktasındadır. bu yüzden bu eyalette polisler harıl harıl ceza yazmak için bahane aramaktadır. buradan geçerken dikkatli olmak gerekiyor. chicago harici diğer önemli şehirler genelde illinois ırmağı üzerinde kurulduğu için ırmağın etkisini bu şehirlerde görmek mümkün. örneğin şehirleşmeler genelde ırmak etrafından içlere doğru gelişmektedir.


illinois 4 mevsimi birden yaşayan eyaletlerden biri. kış mevsimi gerçekten sert ve soğuk geçiyor ve baharla beraber her yer yemyeşil oluyor. eyaletin her yeri devasa parklarla dolu, ve bu, eyaletin belki de en sevilesi yönü. sonbahar geldiğinde ağaçların renk değiştirmeye başlaması oldukça güzel manzaralara sebep olur ama illinois'in hemen kuzeyindeki michigan ve wisconsin eyaletlerinde daha da güzel manzaralar görülebilir.


illinois'in en sevmediğim yönü trafik tabelalarının göt kadarcık olması. en küçük kasabadan en büyük şehre kadar sokakların isimlerinin yazılı olduğu tabelalar ufacık ve özellikle gece vakti asla okunmuyor. bu yüzden bu eyalette sürekli gps'e bağımlı kalabilirsiniz.


michigan nasıl araba endüstrisi ile hatırlanıyorsa illinois da ağır iş makinesi endüstrisi ile dikkat çekiyor. eyalet, hem caterpillar hem john deere gibi şirketlere ev sahipliği yapmakla beraber japon devi komatsu'nun da eyalette birçok fasilitesi bulunuyor. chicago civarında finans ve bilişim sektörleri öne çıkıyor.

Stephen King'in Neredeyse Her Kitabına Mekân Olan Bir Garip Eyalet: Maine

1992-2002 Arasındaki Kadıköy'ün Günümüz Versiyonu Olan Anarşist Şehir: Portland