SAĞLIK 9 Ekim 2019
72b OKUNMA     866 PAYLAŞIM

Geniz Akıntısı ve Öksürüğe İyi Gelen Burun Temizliği Nasıl Yapılır?

Eğer sıklıkla burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve öksürük şikayetleri olan biriyseniz burun temizliği çok işinize yarayabilir.
iStock

kendimi bildim bileli solunum yollarımda problem var: burun kemiği eğriliği, geniz akıntısı, alerji, sinüzit ve kışın geçmek bilmeyen nezle. bu sorunlarla karşılan herkes gibi ben de antibiyotikler, kremler, burun spreyleri ve öksürük şurupları kullandım. hiçbiri gerçek anlamda sorunlarımı çözemedi; farial, otrivine ve flixonase gibi ilaçlar işe yarıyordu ama sürekli kullanılamadıkları için sağladıkları çözüm geçici oluyordu. antibiyotikler burundaki enfeksiyonu temizliyor fakat sonrasındaki öksürük krizlerine çare olamıyordu. bazı spreyler burun içindeki kılcal damarları zayıflatıyor ve hiç olmadık zamalarda burun kanamalarına neden oluyordu. yani özetle kış geldiğinde yaşam çekilmez oluyordu.

geçen sene, hayatımı işkenceye çeviren sorunu çözmeye karar verdim. internette geçen uzun saatler sonucunda, insanların tecrübelerinde özellikle düzenli burun temizliğinden bahsettiklerini fark ettim. çözüm gerçekten bu kadar kolay olabilir miydi?

denemeye karar verdim ve düzenli burun temizliğine başladım. ilk haftalar doğru karışımı elde etme çabalarıyla geçti buna rağmen nefes alışım rahatladı. iki-üç haftaya burnum tamamen açıldı ve o zamandan beri hiç burun tıkanıklığı yaşamadım. keşfettiğim şeyi çevremdeki diğer insanlara anlattığımda, yapılır mı veya uğraşılır mı gibi tepkiler alıyorum. ama inanın yapılır ve bu sorunun tek çözümü bu.

burada tarif edilen şeyleri yapmadan önce lütfen doktorunuza danışın, herhangi bir ters etkileşime veya alerjiye neden olmak istemem. tahmin edebileceğiniz gibi çözüm kolay ve keyifli değil, hatta tam tersi zor ve acı verici. bu nedenden dolayı da yaygın bir şekilde uygulanmıyor. yıllardır bilinen bir yöntemi kullanacağız: burna ılık tuzlu su çekmek.

ideal tuzlu su tarifi şöyle

öncelikle deniz veya okyanus suyundan üretilmiş, iyotsuz tuz bulmanız gerekiyor. normal tuzdan biraz daha pahalı oluyor, toz gibi değil pul biber gibi parça parça oluyor. iyotlu sofra tuzu kullanmayın, bu tuzun az bir miktarı bile burnu çok feci yakar. ayrıca gerekli tuz miktarını kullanamadığınız için burnunuzu da açamazsınız.

ilk defa yapacağınızı varsayarsak, su bardağına bir çay kaşığı deniz tuzu koymanız yeterli olacaktır. ekleyeceğiniz suyun sıcaklığı önemli, elinizin dişini rahatsız etmeyecek kadar sıcak/ılık olmalı. yani tam olarak ılık/sıcak arası. ılık olursa burna çekince soğuk gelecektir, sıcak olursa da burnunuzu yakacaktır. ilk günlerde biraz daha ılık tarafta kalın, çünkü tuz burnunuzu yeterince yakacak.

tuzu koyup, ılık suyu üzerine ekledik. şimdi en zor bölüm geldi: suyu burna çekmek. bardaktan bir avucu dolduracak kadar su alın ve burnunuza götürün burda öğrenmeniz gereken; suyu burnunuzun derinliklerine çektiğinizde ciğerlerinize değil, genzinizden geçip ağzınıza geldiği. tabii çok çok hızlı çekerseniz ciğerlere gitme ihtimali var, olay suyu spreye dönüştürmeden çekmek. biliyorum çok zor ama tuzlu suyu genzinize kadar çekmeniz gerekiyor, ilk denemede büyük ihtimal yapamayacaksınız ama zamanla uzmanlaşacak ve su içmek kadar rahat bir refleksle yapabilir hale geleceksiniz.

bir de eğer ilk defa yapıyorsanız, burnunuz büyük ihtimal tıkalıdır. bu işleri biraz daha karışık hale getiriyor. suyu ilk defa çekip sümkürünce baya bir katı akıntı gelmeli. bu noktada çok derine çekmenize de gerek yok, önce önleri açacağız, arkaları açmak biraz daha uzmanlık gerektiriyor.

çömezlik dönemlerini atlatıp, burnun ön kısımlarını temizleyince daha zor olan arka taraflara ve sinüslere geçeceğiz. bu kanallara çekilen tuzlu su ön taraflara göre çok daha fazla acı veriyor ama dayanmanız lazım. tuzlu suyu burundan sinüslere oradan genize çekip tutmanız gerekiyor, ben 10-20 saniye tutuyorum. bu arada içinizden bütün küfürleri edebilirsiniz, ama suyu bırakmamanız gerekiyor. sonrasındaki rahatlık için biraz dayanmalısınız. bunu 3-4 defa yapmanız yeterli olacaktır. sonrasında burnunuza temiz su çekmeyin, durulama için başka bir yöntem kullanacağız.

tuzlu su çekme faslı bittikten sonra burnunuz kısa bir süre akacak sonrasında ise akamadığını fark edeceksiniz, bu noktada fazladan suya ihtiyacımız var. işte durulamayı da böyle yapacağız, tuzlu su çektikten sonra 3-5 bardak su içmeniz gerekiyor. ilginç bir şekilde su içtikten sonra burnunuzun şarıl şarıl aktığını göreceksiniz.

şimdi gelelim işin püf noktalarına

- kesinlikle ama kesinlikle yatmadan önce yapmayın. tuzlu su tedavisinden sonra burnunuz bir saat akacak, eğer bunu yapıp yatarsanız öksürükten boğulursunuz.

- tuzlu su çektikten sonra su içmek çok önemli, su içmezseniz burnunuz deli gibi kaşınacaktır.

- sudaki tuz oranı arttıkça, karışımın burnu temizleme gücü de artar. tuz miktarını fazla abartmayın ama unutmayın, burnumuzun yanması gerekiyor. acı yoksa sonrasında rahatlama da yok.

- en önemlisi bunu bir alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor. ilk zamanlar günde iki kere yaparken sonrasında günde bir kereye düşürebilirsiniz. burnunuz açıkken bile bu temizliği yapacaksınız, özellikle de kışın -en az- iki günde bir bu temizlik yapılmalı.
___

bonus olarak, tuzlu su sihirli bir şekilde burun kanamasına da iyi geliyor. tedaviye başladığımdan beri hiç kanama yaşamadım. yine de eğer burnunuz beklenmedik bir şekilde kanarsa tuzlu su çekmeyi bırakın, bilmediğiniz ters bir etkileşim yaşıyor olabilirsiniz. mutlaka doktorunuza başvurun.

sonuçta ne oluyor; tuzlu su ile temizlenen burun, rahat bir şekilde akıyor ve içinde enfeksiyon üretici maddelerin birikmesi engelleniyor. ayrıca burun öne doğru akabildiği için geniz akıntısı azalıyor. otomatik olarak öksürük de kesiliyor. işte nezlesiz, geniz akıntısız ve öksürüksüz huzurlu bir yaşam. hepsi günde beş dakika ayıracağımız küçük bir burun temizliği sayesinde.

Dikkat Edilmesi Gereken Bir Sağlık Sorunu: Burun Spreyi Bağımlılığı