SİNEMA 26 Eylül 2022
52,8b OKUNMA     439 PAYLAŞIM

Gibi Dizisini Sevenlerin Keyifle İzleyeceği Benzer Kafadaki Filmler

Exxen'de yayınlanan hit Feyyaz Yiğit dizisini sevdiyseniz bu filmleri de muhtemelen seversiniz.

karakter komedisi ve durum komedisi türlerine yakın duran feyyaz yiğit'in başı çektiği gibi dizisine benzer filmlerden örnekler vermeye çalıştım. önereceğim filmlerde olayın kendisinin başlı başına absürt olduğu, karakterlerin rol yapmadan dahi komik durduğu örnekleri, bu yazıda bulabilirsiniz.

öncelikle komedi için bence olmazsa olmazlardan biri çok iyi sağlanmış bu dizide: birbiriyle alakasız zıt stereotipler. her konuda birbiriyle ters düşen bu karakterlere cehennem silahı (genç/yaşlı, sabırsız/sabırlı, cıvık/ciddi, uçarı/disiplinli vs) serisi gibi filmlerden aşinayız aslında. buddy film olarak da adlandırabileceğimiz bu türde, birbirini tamamlayan, bozan karakterler olayı daha da komik kılar. 48 hours, bitirim ikili, the blues brothers, bill & ted's excellent adventure, salak ile avanak ve tango ve cash ilk akla gelen örneklerdendir. bu filmlerde biri siyahsa biri beyaz, biri maço ise diğeri efemine, biri cesursa diğeri korkaktır.

1) u-turn (1997) / oliver stone

billy bob thornton'un canlandırdığı tamirci karakteri ve joaquin phoenix'in t.n.t karakteri için bile izlemeye değer absürt olaylar zinciridir u dönüşü. sinir uçlarınızla oynar, bu kadar da olmaz dersiniz. gibi sevenler benzer saçmalıktaki olayları ve karakterleri hemen fark edecektir.

tamirci sahnesi


2) kikujiro'nun yazı (1999) / takeshi kitano

komedi skeçleri ile tvde ünlü olan ama sonrasında son derece sert filmlere imza atan takeshi kitano ve yılmaz'ın durgun oyunculuğunun benzerliğine hayret edeceksiniz. özellikle takeshi kitano'nun fevri hareketlerine, tepkilerine ve mimiklerine gülmemek elde değil.

3) aşil ve kaplumbağa (achilles and the tortoise) (2008) / takeshi kitano

takeshi kitano'nun bir diğer ilginçlikler silsilesi filmi. nü model bölümündeki genel kaygılar aynı diyebiliriz. machisu'nun sanat için yaptıklarına cidden bu kadar da olmaz diyeceksiniz.

4) the big lebowski (1998) / coen kardeşler

yılmaz ve ekibinin birbirinden alakasız, kendi başlarına komik hallerinin belki de en iyi örneğidir bu film. sorunlu vietnam gazisi john goodman'ın (walter sobchak) tepkilerine mi gülelim, steve buscemi ile atışmalarına mı kopalım insan bilemiyor. başrol oyuncusu ve halısı için maceradan kaçmayan dude jeff bridges ayrı bir komedi zaten.

5) üç billboard ebbing çıkışı, missouri (2017) (three billboards outside ebbing, missouri) / martin mcdonagh

martin mcdonagh'ın en olgun işlerinden. sırf sam rockwell'in annesi ile olan diyaloglarını 4 kere arka arkaya izledim. yine hikayeyi karakterle kotaran durum kara komedinin başarılı örneklerinden.

komik sahne


6) brüj'de (2008) in bruges / martin mcdonagh

mcdonagh'ın yine diyaloglarla, alakasız sohbetlerle seyircisine güzel bir seyirlik sunduğu film. jordan prentice (cüce karakter) ile sohbetler resimdeki ünlü bölümünü anımsatmıyor mu?

7) ateşten kalbe akıldan dumana (1998) lock, stock and two smoking barrels / guy ritchie

bu filmdeki çoğu karakter başlı başına gibi dizisi yapılması için referans niteliğinde. kontrolden çıkan olaylar, bu kadar da olmaz artık denilen karakterler...

8) trainspotting (1996) / danny boyle

francis "franco" begbie karakteri bile filmi izlemek için yeterli.

bar sahnesi


9) ofis çılgınlığı (1999) office space / mike judge


milton waddams karakteri için ayrı bir film çekseler izlenir.


10) hiç hesapta yokken (1998) very bad things / peter berg

kara komedinin başarılı örneklerinden hikaye işleyişi, trajikomik olaylar gibi dizisindeki saçma edebiyatın ögelerini görmemiz açısından önemli bir örnek olabilir.

11) friday (1995) / f. gary gray


baba tiplemesinin mutfak ve tuvalet sahneleri çok komik ve gibi dizisinde sırıtmayacak türdendir.

baba sahnesi


12) kingpin (1996)

izlediğim en underated filmlerden başı çekecek bu komedi, tiplemeleri ile izlemeye değer. bill murray ve woody harrelson gibi iki devi de barındırması açısından önemli bir komedi.

13) tezgahtarlar (1994) clerks / kevin smith

kevin smith'in gerek oyunculuğu gerek yönetmenliği ile dikkat çektiği yapımlardan biri. gibi dizisini en etkileyen yapımlardan.

14) kırık çiçekler (2005) broken flowers / jim jarmusch

jeffrey wright'ın canlandırdığı winston karakteri için bile film izlemeye değer. bill murray'ın stabil oyunculuğu da ayrı bir hava katmış filme.

15) bilinmeyen yol (2002) interstate 60 / bob gale

chris cooper'nin bob cody tiplemesi hastalıklı dürüstlüğü ile gibi dizisindeki karakterlere rol model olmuş gibi.

16) sıradan bir gündü (2007) he was a quiet man / frank a. cappello

hikayenin işleyişi, absürt olaylarıyla gibi dizisi senaristlerinin dikkatini çekmiş gözüküyor.


17) kim kiminle nerede? (2009) whatever works / woody allen

borris y., insanlara tepeden bakan, onları küçük gören karakteriyle orijinal bir kimlik sunuyor.

 


18) sonun başlangıcı (1993) falling down / joel schumacher

d-fens karakteri, gibi dizisinde çıldıran tiplemelere benziyor.

19) bronson (2008) / nicolas winding refn

tom hardy’nin oyunculuğu ve efsanevi it’s a sin dans sahnesi bile gibi absürtlüğünde.

ekleme: coen kardeşlerin bütün filmleri istisnasız bu listeye dahil edilebilir. fargo dizisindeki oyunculuklar da güzel bir örnek olmuş gibi.

Bir de dizi önerisi verelim: Peep Show

senarist kadrosunda bir sürü loser barındırdığını düşündüğüm müthiş channel 4 yapımı dizi. hayatı iki loser ev arkadaşının gözünden bu kadar başarılı ve doğal aktarabilmek için, senaristlerin hayatlarının bir bölümünde kesinlikle loser olmuş olmaları şart. bence süper hans de gerçekten ağır junkie o da ayrı konu.