Göz Seğirmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
göz seğirmesinin nedenleri?
göz seğirmesi, blepharospasm olarak bilinir.
yorgunluk başlıca sebeplerindendir diye kestirip atılır çoğu kez. ama nasıl bir yorgunluk? bütün gün tarla çapalayan, ya da sıva yapan adamın gözü mözü seğirmez, ancak beli ağrır. göz seğirmesinin sebeplerinden olan göz yorgunluğu ise gün içerisinde uzun sürelerle göz kırpmadan durmaktan (tıpkı ai filmindeki david gibi yani) olur. bilgisayar ekranına, televizyona malak gibi bakıyorsanız, hele bir de tepenizde parlak ışıklar da varsa değmeyin göz kaslarınıza.
bir diğer sebebi de beyindeki basal ganglia bölgesinin sapıtması. vücut kaslarını kontrol eden bu bölge eğer kontrolden çıkarsa göz kaslarınız (tabi başka yerlerdeki kaslar da olabilir) çırpınarak can vermek üzere olan biri gibi kasılıp kasılıp gevşiyor istemsizce. bu bölgenin delirmesinin ise kalıtımsal olduğu düşünülüyor.
az uykunun da göz yorgunluğuna davetiye çıkardığını herhalde söylememe gerek yok.
kornea sorunlarının kısmen de olsa göz seğirmesine yol açtığı tıbben saptanmış bulunuyor.
bunun dışında stres seviyesinin yüksekliği ve yüksek tansiyon da bu son derece gıcık durumun sebepleri arasında.
peki ya çözüm?
inanmayacaksınız ama botox. insanları çıldırtacak düzeye gelmiş göz seğirmelerinde amerika ve kanada'da yapılmış olan botox uygulamaları gayet başarılı çözümler sunmuş.
bir diğer tıbbi çözüm ise myectomy. bu yöntem en çılgını; yatıyorsunuz neşter altına, sen misin seğiren deyip göz kapakları çevresindeki kasların bazılarını aldırıyorsunuz, oh dünya varmış deyip hastaneden çıkıyorsunuz.
bende o kadar para ne gezer ayol diyenlerdenseniz en ucuz tedavi gün içerisinde gözlerinizi bol bol kırpmak, 8 saat ve üzeri horul horul uyumak (hatta gün içerisindeki şekerlemeler bile iyi geliyor). stresten kaynaklanan sinirsel bir durum var ise stresi yaratan durumu ortadan kaldırmanızın sorunu çözeceğini sizin de akıl edebileceğinizi düşünüyorum?