SAĞLIK 1 Şubat 2023
18,5b OKUNMA     504 PAYLAŞIM

Gözün Önünde Uçuşan Şeyler Görmenin Pek Bilinmeyen Bilimsel Sebebi: Miyodizopsi

Gözünün önünde uçuşan şeyler gördüğünü söyleyen insanlara garip gözüyle bakmayın hemen, bunun arkasında da somut nedenler var.

gözde uçuşan cisimler görmek... durun, size bu tarz şeyler gördüğünü söyleyenleri hemen deli diye yaftalamayın. bu durumun bilimsel adı miyodizopsi. optik illüzyon değil, gerçekten de orada, gözümüzün içinde. bu gözde uçuşan cisimler, özellikle gündüz vakti aydınlık havada daha kolay fark edilen cisimlerdir.

- göz hareket ettirildiğinde kısa bir gecikmeyle takip eden ve bakılan noktaya gelen, zor fark edilen, uzaydaki karanlık gaz bulutları gibi bir ağ görürsünüz.


tam olarak görseldeki gibi olmasa da, daha soluk ve hafif perde tarzındadır.

- dikkatli bakıldığında sanki mikroskop altındaki saydam tek hücreli canlılara benzer bir şey daha var ama bu, yukarıdakinin özelliklerini taşısa da hareket halinde değildir. tam olarak görseldeki gibi görünür.


- son olarak bir de tüm görüş alanına yayılmış şekilde birbirine temas etmeyen kısa çizgiler halinde kıpraşan, yerinde durmayan, atom altı parçacıklar gibi hareket eden kıvılcımlar görürsünüz.


bunun için net bir görsel bulamadım fakat bunun daha kısa halini, birbirine temas etmeyen, homojen şekilde dağılmış ve sürekli kendi yörüngesinde hızlıca hareket eden beyaz fotonlar gibi düşünebilirsiniz.

karanlıktayken ya da dikkat kesilmedikçe kesinlikle farkına varmazsınız. görmek için bir ışık kaynağına ihtiyaç vardır.

lens ile retina arasında bulunan vitreus jeli yenilenmeyen ve yaş ilerledikçe bozulabilen bir sıvıdır. zaman içerisinde bu sıvıya karışan yabancı maddeler, parçacıklar retinaya gölge düşmesine sebep olmaktadır. bu durum genellikle tehlike arz etmese de bazen hayat kalitesini düşürebilecek kadar ileri durumlara da evrilebiliyor. hatta retina yırtığı, göz iltihabı veya retina dekolmanının habercisi dahi olabilir. bu nedenle bir göz doktoruna muayene olmakta fayda vardır.

Ciddi bir göz hastalığı olan retina dekolmanı, sağlam retina tabakasının yapışık olduğu göz küresinin iç yüzeyinden ayrılmasıdır.


miyodizopsinin iki tedavi yöntemi vardır. vitreolizis ve vitrektomi

vitreolizis: nanosaniyelik lazer ışınları ile vitreus jeli içinde bulunan parçacıkları ve gölgeye neden olan iplikçikleri buharlaştırarak ortadan kaldırmayı hedefler. retinanın zarar görme ihtimali olduğundan ve kesin sonuç alınamadığından doktorlar zorunda kalmadıkça bu yöntemi uygulamaktan kaçınırlar.

vitrektomi: vitreus jelini boşaltıp yerine tuzlu su solüsyonu enjekte edilerek uygulanır. katarakt ve retine yırtılması gibi riskler içerdiği için son çare olarak uygulanır.

kaynak