KÜLTÜR 2 Haziran 2017
28,1b OKUNMA     905 PAYLAŞIM

Gündelik Hayatta Çok Sık Kullanıldığımız Bazı İşaretlerin Ortaya Çıkış Hikayeleri

Sözlük yazarı "ediposis", günlük hayatta herkesin kullandığı birçok işaretin tarihini anlatmış. Soru işareti, dolar işareti gibi günlük hayatımızın bu kadar içinde olan işaretlerin tarihine bakıyoruz.
iStock.com


soru işareti: 

iddialara göre latince soru anlamına gelen questio kelimesi, cümlelerin sonunda kısaltma olarak qo şeklinde kullanılmaya başlamış ve şu şekilde evrilerek soru işaretine dönüşmüş.


ünlem işareti: 

yine latincede beğenme anlamına gelen exclamatio kelimesinin sonundaki i ve o harflerinin evrilerek ünlem işaretine dönüştüğü iddia ediliyor.


ok işareti:

bu işaretin kaynağının eski yunan zamanında genelevleri gösteren yer işaretleri olduğu söyleniyor. 


en eski örnek olarak da efes'teki genelev reklamı örnek verilmiş ama ben pek benzerlik kuramadım. bu reklamda sol ayağın kullanılması genelevin yolun sonunda solda olduğunu gösteriyormuş. alttaki dikdörtgen ise paranız yoksa yolun karşısındaki kütüphaneye gidin demekmiş.


dolar işareti: 

dolar işaretinin kaynağı hakkında farklı iddialar bulunuyor. popüler iddiaya göre amerika ispanyol kolonisi olduğu zamanlarda kullanılan madeni paralardaki ispanya armasının içerdiği s şeklindeki flama ve kolon, dolar işaretine dönüşmüş. 


diğer popüler iddia ise peso kelimesindeki p ve s harflerinin evrilerek dolar işaretine dönüştüğü yönünde.


zafer işareti: 

bu el hareketi ingiltere - fransa yüzyıl savaşları zamanında, fransızların yakaladıkları ingiliz okçuların ok atan parmaklarını kesmesi sonrası oluşmuş. parmakları kesilmeyen ingiliz okçular, fransızlara bu işareti yaparak ok atmaya başlamış. eğer bu işareti şuradaki gibi eliniz yüzünüze bakacak şekilde yaparsanız, halen ingiltere'de "al da bir tarafına sok" demiş olursunuz. 


ilginçtir ki bu hareketi 2. dünya savaşı sonrası zafer işareti olarak popülerleştiren winston churchill, zaman zaman diğer şekliyle de bilerek ya da bilmeyerek kullanmıştır.


kaynak 1

kaynak 2