UZAY 3 Mart 2021
21,6b OKUNMA     532 PAYLAŞIM

Güneş'e En Çok Yaklaşan Olmak İçin İlerleyen Uzay Aracı: Parker Solar Probe

NASA'nın 2018'de fırlattığı uzay aracı Parker Solar Probe (Parker Güneş Sondası), bir aksilik yaşanmazsa 2025 yılında Güneş'e en çok yaklaşan uzay aracı olarak tarihe geçecek. Nedir peki bu Parker'ın Güneş görevi?

parker solar probe (parker güneş sondası), nasa'nın 12 ağustos 2018 tarihinde "güneş'e dokunmak" amacıyla fırlattığı uzay aracı. adını eugene newman parker'dan alıyor.


araç, 2025 yılında güneş'e venüs'ün çekim kuvvetini kullanarak ulaşacak ve güneş'e yaklaşık 6 milyon km civarı yaklaşarak yıldızımıza en yaklaşmış uzay aracı ünvanını alacak. tabii bu kadar yaklaşmak termal kontrolün önemini katbekat arttırıyor. yaklaşık 1400 dereceye kadar çıkacak olan sıcaklıktan korunmak için araçta 11.43 cm kalınlığında bir ısı kalkanı olacak; ciddi bir koruma sağlayacak bu kalkan ve görev yüklerinin bu sayede oda sıcaklığında kalacağı belirtiliyor.


öte yandan görevin icra edilmesinin amacı güneş'in atmosferinin bir katmanı olan korona bölgesi ve güneş rüzgarları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilmek. güneş rüzgarları, dünyamızı da etkileyen olaylar olduğu için önem arz ettiğini söylersek yanlış olmaz. çok kuvvetli bir güneş rüzgarı sahip olduğu manyetik etkiyle elektronik cihazları bozabilir en basitinden ancak dünyamızın manyetosferi bizi güneş rüzgarlarından büyük ölçüde koruyor.