UZAY 17 Ekim 2019
28,4b OKUNMA     618 PAYLAŞIM

Güneş'in Etrafında Döndüğü Düşünülen Devasa Kuyruklu Yıldız Kümesi: Oort Bulutu

Güneş Sistemi'ne giren ve zaman zaman Dünya'dan da görülen çoğu kuyruklu yıldızın kaynağı olduğu düşünülen Oort Bulutu nedir, ne değildir?

oort bulutu'nun varlığına dair hiçbir gözlemsel kanıt yoktur. sadece ikna edici bir hipotezdir kendisi. gözlenip de "eğer bir oort bulutu varsa, bu cisimler heralde oradadır" denilen 4 ya da 5 tanecik gök cismi vardır.

aslında kuyruklu yıldızların böyle bir bölgede öbekleşmiş olması gerektiği fikrini jan oort'tan 20-30 sene önce birileri ortaya atmıştır. ancak jan oort, bu fikre -sanırım 20-30 sene öncekilerden bağımsız olarak- mantıklı açıklamalar getirmiştir. çok uzun dönemli kuyruklu yıldızların ancak güneş sistemi'nin dış taraflarında oluşabileceğini düşünmüştür. bu çok uzun dönemlilerin yörüngelerinin enöte noktalarının çoğunlukla 20.000 astronomi birimi (dünya ile güneş uzaklığının 20.000 katı) uzaklıkta kesişmesi sonucu, söz konusu kuyruklu yıldız öbeğinin oralarda olabileceğini düşünmüştür. dahası, bu kuyruklu yıldızların diğer kısa dönemliler gibi tutulum düzleminde (dünya ve tüm gezegenlerin yörüngelerinin bulunduğu düzlem) bulunmaması, her yönden gelmesi sonucu bu bulutun disk şeklinde değil küresel bir yapı olması gerektiğini düşünmüştür.


bugün bu bulut sanki varmış gibi davranılır çünkü fiziksel açıdan bu uzaklıkta bu geometriye sahip bir "güneş sistemi'nin kütle çekimsel sınırı" olması gayet mantıklı görünmektedir. 

ancak hubble uzay teleskobu'yla evrenin bebeklik fotoğrafını bile çekebilen gökbilimcilerin aslında burnunun dibindeki olası bir bulutu bile 100 yıldır çabalayıp gözleyemediğini, ne kadar az şey bildiğini gözler önüne sermektedir.

Kuyruklu Yıldızları Güneş Sistemi'ne Çeken ve Güneş'in Şeytani İkizi Olduğu Varsayılan Yıldız: Nemesis