EKONOMİ 26 Ekim 2020
51,6b OKUNMA     632 PAYLAŞIM

Güney Kore'nin Yükselen Yalnız İnsan Sayısı İçin Üretilen Hizmet ve Terimler

Uzak Doğu ülkelerindeki kronik yalnızlığı gözlemleyebileceğiniz başka bir ilginç durum.

güney kore, özellikle 2010'dan sonra giderek artan sosyokültürel değişimin yeni bir ekonomi yarattığı bir ülke: honconomy (yalnızlar ekonomisi diye türkçeye çevrilebilir.)

honjok kelimesi, hon (yalnız) ve jok (toplum/grup) kelimelerinin birleşmelerinden oluşuyor. bu kişiler, bilinçli olarak aktivitelerini tek başlarına yapıyorlar. bu aktiviteleri destekleyecek hizmetlerin sayısı da giderek artıyor.

hon-bap: bu terim, yalnız yemek yeme aktivitelerini kapsıyor ve restoranlar giderek daha fazla sayıda yalnız yemek yiyenler için çözümler üretiyor. dokgojin bunlardan biriymiş.
hon-bap konseptine uygun olarak hizmet veren restoranda tüm masalar tek kişilik.


yapılan bir araştırmada, insanların yalnız yemek yemeyi tercih etmelerinin sebepleri olarak şunlar gösteriliyor: tanıdıklarının olmadığı bir bölgede işleri olduğu için (%36,8), diğer insanlarla yemek yiyecek vakitleri olmadığı için (%35,6) ve tek başlarına yemek yerken rahat hissettikleri için (%23,8) yalnız yemek yedikleri belirtiliyor.

hon-nol: insanların tek başlarına film izleyebilecekleri ya da karaoke yapabilecekleri aktiviteleri kapsıyor. jetonla girilen karaoke kabinlerinde kişiler, başkalarıyla muhatap olmadan özgürce şarkılarını söyleyebiliyorlarmış.

hon-sul: tek başına içme aktivitelerini kapsıyor. büyük çoğunluk (%85,2) evinde içerken, %7,2'si barlarda, %5,2'si ise restoranlarda içmeyi tercih ediyormuş.

bu yaşam tarzının giderek yaygınlaşmasında pek çok faktör rol oynuyor haliyle: bunların arasında belki de en önemlisi, kore'de tek kişinin yaşaması için inşa edilen ev ve stüdyo dairelerin sayısının artması. 1990'da tek kişilik evlerin oranı sadece %9'ken, bu oran 2010'da %24'e çıkmış. 2020'de ise %30'a ulaşması bekleniyor. (türkiye'de de özellikle nef, bu yaşam tarzını destekleyen projeler yapıyor.)

diğer neden ise insanların iletişim kurmaktan vazgeçmesi, toplumdaki artan rekabet, iş bulma zorluğu ve diğer yaşadıkları zorluklar, kişileri yalnızlığa itiyormuş. 

güney kore'de bulunmadım ancak hong kong'a gittiğimde ve hong konglu insanlarla çalıştığımda fark ettiğim bir şey var: gerçekten rekabet inanılmaz düzeyde ve çocukların "mükemmel" olmaları yönünde korkunç bir baskı var. 

ileri okuma:


bir başka neden ise algının değişmesi olarak gösteriliyor, 2015'te yayınlanan bir araştırmaya göre, 15 yaşından büyük korelilerin yarısından fazlası (%56,8) boş vakitlerini yalnız geçirmeyi tercih ediyor.

diğer neden ise, yalnız yaşamanın "öcü" gibi gösterilmemesi. yalnız yaşayanların sayısı arttığı için medyada da bu konuya eğilen yapımların sayısı artmış. tek başına yaşayan ünlülerin hayatlarının yayınlandığı reality-show'lar tv'lerde gösteriliyormuş.

18 yaşından itibaren yalnız yaşayan biri olarak oldukça ilgimi çeken bir konu oldu. bundan sonra tek başına sinemaya gitmek konusunda yalnız olmadığınızı bilin minnoşlar.
yalnız değilsiniz, değiliz.