KOMİK 19 Mart 2019
194b OKUNMA     567 PAYLAŞIM

Günümüzde Çokça Tartışılan Ofansif Mizah Tam Olarak Nedir?

Kamuoyunda offensive (saldırgan) mizah, insanların hassasiyet gösterdiği konuları merkezine alması nedeniyle bolca tartışılıyor. Bu mizahın ne demek olduğunun iyice anlaşılması, bu tartışmaları daha sağlıklı bir noktaya götürecektir.
Louis CK
Ofansif (offensive): Saldırgan, hatır kırıcı.


ofansif mizah, 60’lı yıllarda lenny bruce ile, 70’lerde george carlin ile, 80’lerde bill hicks ile amerika'da hep var olan bir mizah türüdür. twitter/sosyal medya kullanıcılarının uydurdukları bir mizah türü değildir. louis ck, ricky gervais, bill burr, anthony jeselnik, jim jefferies, jimmy carr, frankie boyle ve daniel sloss ise bu mizah türünü günümüzde devam ettiren komedyenlerdir.

yaygın kanaatin aksine ofansif mizah sadece güce, dayatılana, iktidara ve dogmalara karşı yapılmaz. neye karşı/ne ile ilgili yapılacağını yapan kişi belirler. bu pedofili olabilir, taciz/tecavüz olabilir, ırk, cinsiyet/cinsel yönelim, inanç/din olabilir.

adı üstünde saldırgandır. inanca, ırka, felakete, trajediye, pedofiliye, iktidara, duyar gösterilmesi ve hassas olunması gerektiği söylenen her duruma, her olguya ve her değere saldırabilir. ve dünyanın hiçbir yerinde bu mizahın sınırını çizecek, neyin şakası yapılır neyin yapılamaz karar verecek bir otorite yoktur. çünkü dünya üzerinde şakası yapılamayacak hiçbir şey yoktur.

Bill Burr

yapılan size göre mizah değildir, ofansif değildir, iğrençtir, öküzlüktür, davarlıktır... dezavantajlı ve/veya azınlık grupların, hesabı verilmemiş acı durumların mizahının yapılmasını doğru bulmuyorsunuzdur. o zaman bu mizahı yapmaz, yapanı izlemez, okumaz, eleştirir, küfür eder, bloklar geçersiniz.

yapılanın mizah ve/veya komik olup olmadığından bağımsız; sırf hoşunuza gitmedi, beğenmediniz, incindiniz ve/veya incinenler olacak diye yapan kişinin cezalandırılması için gerekli kurumları devreye sokmak, tüm sosyal hayatını bitirmeye çalışmak, “onun şakası olur, bunun şakası olmaz. burda durulması gerek” diyerek sınır çizmek kimin haddine!


offended (saldırganlığa maruz kalma) hâli duygularla ilgilidir. duygular da bireylerle. çizilen sınırlar, durulması gerektiği söylenen noktalar bireyin değerlerine, duygularına, hassas ve duyarlı olduğu konu ve durumlara göre değişir ve bu tüm bunlar herkes için aynı değildir. her bireyin değerleri, hassas olduğu konular, kutsallık atfettikleri aynı olmadığı için bu mizaha bir sınır çizmek mümkün değildir.

siz, 'onun hassasiyeti, bunun kutsalı, onun duyarı, şu azınlık grubu' vb. dediğiniz sürece özgürlüğüne özendiğiniz batı ülkeleri seviyesine çıkmanız, her şeyin şakasının yapılabildiği o kafa yapısına ulaşmanız ne yazık ki mümkün olmayacak.

Bonus: Louis CK

İnsanları gücendirmek gerekli ve sağlıklı bir eylem. Ne zaman başka biri için ofansif bir şey söylerseniz, bir noktaya parmak basmış oluyorsunuz. Onları bunun hakkında düşünmeye teşvik ediyorsunuz sadece.


Tam Bir Fiyat Performans Ürünü Olan Huawei P Smart 2019'un İncelemesi

Son Zamanların En Çok Güldüren Komedyenlerinden Biri: Bill Burr