SAĞLIK 13 Mart 2023
24,5b OKUNMA     218 PAYLAŞIM

Hala Satışta Olan Bazı İlaçların İnanması Zor Yan Etkileri

Prospektüslerde okuduğumuz en yaygın yan etkiler genelde anksiyete, yüksek tansiyon, kabuslar, baş ağrısı, cilt reaksiyonlarıdır. Peki ya diğer çılgın yan etkiler?


kumar bağımlılığı

huzursuz bacak sendromu tıbbi durumdur. hbs, bacaklarınızın içinde bir şeylerin gezdiği hissi ve hareketsiz kalamama halidir. ulusal nörolojik bozukluklar ve inme enstitüsü, bu rahatsızlığın sebep olduğu uykusuzluk halinin yorgunluğa yol açtığını söylüyor. hastalara genellikle dopamin agonistleri adı verilen ilaçlar reçete ediliyor. science blogs'a göre bu da tuhaf bir yan etkiye yol açıyor: kumar bağımlılığı.

requip, hbs için kullanılan en popüler ilaçlardan birinin ticari adıdır ve kumar oynama konusunda büyük bir sorun geliştiren hastayla ilişkilendirmiştir. birkaçı bu nedenle 100.000 dolardan fazla para kaybetmiştir.

bunun nedenini bildiklerinden oldukça eminler ve daha önce kumar geçmişi olan kişilerin geri dönme olasılığının yüksek olduğunu vurguluyorlar. requip -ve diğer hbs ilaçları- parkinson gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçların kuzenleridir ve beyindeki dopamin seviyelerini artırdıkları için etkilidirler. bu mutluluk verici bir şeydir ve yüksek dopamin seviyeleri hazzı nasıl algıladığımıza müdahale etmekle bağlantılı olduğundan, bazı hbs hastalarını kumara itiyor olabilir.

parmak izi kaybı

çeşitli kanser türlerini tedavi eden bazı kapesitabin bazlı ilaçlar (xeloda gibi) el-ayak sendromu olarak adlandırılan bir durumla birlikte gelir.

the oncologist'te yayınlanan bir makaleye göre, bu durum avuç içi ve ayaklarda karıncalanma, kabarma ve deride soyulma gibi belirtilerle karakterize ediliyor. şişme, ağrı ve hatta deskuamasyon olabilir; yani: deri dökülmesi. bazı durumlarda kişi o kadar çok deri döküyor ki parmak izleri siliniyor.

parmak izi kalmadığı için belgelerini işleme koyduramayan 53 yaşındaki dördüncü evre kanser hastası bir adam da dahil olmak üzere bazı hastaların başına gelen tam olarak buydu. cnn, başka bir kanser hastasının parmak izi olmadığı için abd göçmenlik bürosunda saatlerce alıkonulduğunu söylüyor.

kırıklar

osteoporoz oldukça yaygındır ve harvard health bunu şu şekilde tanımlamaktadır: kemikler yıkılır ve yeniden inşa edilir ve ilk kısım ikinciden daha hızlı gerçekleşmeye başladığında, kemikler zayıflar ve kırılmaya daha yatkın hale gelir. 1990'lardan bu yana, bifosfonatlar (fosamax, reclast, actonel ve boniva gibi) adı verilen ilaçlar kemik ayrışmasını yavaşlatmak ve nihayetinde onları daha güçlü hale getirmek için reçete edilmektedir.

yalnız, bir sorun var. bu ilaçları beş yıldan daha uzun süre kullanan bir kişinin yaşama ihtimali yaklaşık yüzde 11'dir. abc news'e göre araştırmalar, bifosfonatların sadece birkaç yıl etkili olduğunu ve insanlar bu ilaçları kullanmaya devam ettiklerinde kendiliğinden kırık riski altında olduklarını gösteriyor. nyu langone tıp merkezi profesörü dr. kenneth egol ile yapılan röportajda egol, söz konusu kemiğin genellikle uyluk kemiği olduğunu ve hastalarının yorucu olmayan bir şey yaparken travmatik, araba kazası düzeyinde uyluk kemiği kırıkları yaşadığını söyledi. merck sonunda, kemik kırıklarının önlenmesine yardımcı olmak için reçete edilen bir ilaç olan fosamax'ın olası yan etkileri listesine kırık femurları da ekledi.

uyku ilaçlarının garip etkileri

2007 yılında nyt, 13 uyku ilacının (ambien ve lunesta dahil) insanların sadece uykuda yürüme değil, aynı zamanda uykuda araba kullanma ve uykuda yeme riski taşıdığını belirten yeni fda uyarıları aldığını bildirdi. uykuda araba kullanmak bilinen nedenlerden dolayı tehlikelidir ve uykuda yemek yemek de tehlikelidir. minnesota üniversitesi araştırmacıları, ambien aldıktan sonra uykuda yeme bozukluğu geliştiren yaklaşık 30 kişi gördüklerini söyledi. diğerleri internetten bir şeyler sipariş ettiklerini veya telefon görüşmeleri yaptıklarını bildirmişlerdir ve hatta tamamen normal bireylerin uyku hapı aldıktan sonra uyandıklarında gece cinayet çılgınlığı yaptıklarını gördükleri vakalar bile vardır.

primary care companion for cns disorders tarafından yayınlanan bir makaleye göre, bir adam depresyondan ve yeni bir ebeveyn olmanın getirdiği normal stresten muzdaripken doktor tarafından reçete edilen uyku ilaçlarını almış, uykuya dalmış ve uyandığında karısını 20 kez bıçakladığını fark etmiştir. bayan b. de doktor reçetesiyle uyku ilacı alıyordu ve kocasını metal bir boruyla öldürdüğünde fazladan bir tane daha ilaç almıştı. medpage today, andrew mcclay'in zolpidem ve viski aldıktan sonra ev arkadaşını öldüresiye dövmek için çekiç kullandığı belirtmiştir.

vampir ilacı

levofloksasin bir anti-bakteriyeldir ve mayo clinic'e göre şarbona maruz kaldıktan sonra insanları tedavi etmek için de kullanılmaktadır. bir ton yan etkisi vardır ve çoğu oldukça normaldir. ancak bu ilaç aynı zamanda bir vampir olmanın en az harika kısmına neden olma potansiyeline sahiptir ve bu da güneş ışığına karşı aşırı hassasiyettir.

canınız kan çekmeyecek ve kesinlikle ölümsüz olmayacaksınız, ancak güneş ışığına çıktığınızda yanmaya başlama ihtimaliniz var. fda tarafından resmi olarak şiddetli ışığa duyarlılık ve fototoksisite olarak tanımlanan bu durum, ilacı kullanan herkesin uzun süre güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmasını önerecek kadar yaygın bir endişe kaynağıdır. çünkü güneş yanıklarına, kabarcıklara neden olma potansiyeline sahiptir. exudation, sıvıların cildinizden sızmaya başlayacağını söylemenin kibar bir yoludur. güneşe kısa süre maruz kalındığında bile yanmaya ve sızmaya başlama olasılığı en yüksek olan bölgeler eller ve yüzdür.

sigara bıraktırma ilacı

fda'nın chantix gibi sigara bırakma ilaçları konusundaki resmi tavrı biraz belirsizdir ve 2016'da ürünü kullanmanın ruh sağlığını etkileyen bazı ciddi yan etkileri olabileceğini söyleyen bir uyarıyı kaldırmıştır. fda bu konuda hala potansiyel olduğunu söylese de, daha önce düşünüldüğü kadar kötü değil. esasen, uyarının "süper ciddi" kısmı kaldırıldı.

yine de burada kocaman bir "ama" var. medical daily, beş yıl boyunca 544 intihar ve 1.869 intihar girişimi ile bağlantılı olduğunu söylüyor. fda ve pfizer nedensel bir bağlantı olmadığını savunuyor, ancak faa ve dod pilotların ve hava trafik kontrolörlerinin kullanmasını yasakladı.

vice, chantix kullanıcılarının bildirdiği yan etkilere daha yakından baktı ve listenin başında intihar düşünceleri, çılgın yoğun kabuslar, davranış değişiklikleri ve başkalarını öldürme düşünceleri gibi şeyler vardı. 2007 yılında müzisyen carter albrecht chantix kullanmaya başlamış ve kız arkadaşına saldırdıktan sonra bir komşusunun evine gitmiş ve nihayetinde vurularak öldürülmüştür. ailesi tuhaf davranışları için chantix'i suçladı ve daha fazla rapor ortaya çıkmaya başladı. depresyona, paranoyaya ve bitkinliğe yol açan kabuslara neden olmasıyla bağlantılıdır ve vice, ne düşündüklerini gerçekten anlamadan intiharı düşündüklerini söyleyen birkaç kişiyle konuştu. bir dizi çalışma yapıldı, ancak bunlar büyük ölçüde sonuçsuz kaldı.

grip ilacı

2018 yılında allen, teksas'tan bir aile, 6 yaşındaki çocuklarına grip nöbetini atlatmasına yardımcı olması için bir doz tamiflu verdi. teksaslı küçük kız okuldan kaçtı ve ailesi onu zapt etmeden önce ikinci kattaki yatak odasının penceresinden atlamaya çalıştı. livescience bunun doktorların uzun zamandır bildiği nadir -ama gerçek- bir yan etki olduğunu söylüyor.

tamiflu'ya ilişkin uyarı bilgileri, ilaca bağlı olarak sayıklayan ve halüsinasyon gören yaklaşık 100 çocuk vakasının görülmesinin ardından 2006 yılında güncellenmiştir. garip bir şekilde, bu vakaların çoğu tamiflu'nun zaten çocuk hastaların ilaç kullanırken psikotik bir kriz geçirme potansiyeli olduğunu vurgulayan bir uyarı etiketine sahip olduğu japonya'dan gelmiştir. abd etiketleri yalnızca "nöbet ve kafa karışıklığı" potansiyeli konusunda uyarıyordu.

amoksisilin ve mantar

amoksisilin almış olma ihtimaliniz yüksek. zatürre ve iye gibi yaygın hastalıklar için kullanılan bir antibiyotiktir ve aynı zamanda bir diş hekiminin ameliyattan veya diş çektirdikten sonra reçete edebileceği bir ilaçtır. ayrıca pamukçuk adı verilen sıkıcı bir yan etkisi vardır.

amoksisilin ve diğer antibiyotiklerle ilgili sorun, kötü bakterileri öldürmenin yanı sıra vücudunuzdaki her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlayan iyi bakterileri de öldürebilmeleridir. nhs'ye göre, bu bakterilerin bir kısmının öldürülmesi, mantar enfeksiyonunun yumuşak bölgelerinizde, yani vajina ve ağızda yerleşmesine kapı açar. mayo clinic'e göre vajinal mantar enfeksiyonları ve oral pamukçuk aynı mantardan kaynaklanır ve bu da aynı semptomlara sahip oldukları anlamına gelir: beyaz lezyonlar, kızarıklık, olası kanama ve kesin bir süzme peynir dokusuna sahip mantar büyümesi.

kanadalı araştırmacılar ayrıca (medical daily) amoksisilinin yaygın reçete edilen bir ilaç olduğunu ve bu özel yan etki vakalarının yeterince rapor edilmediğini öne sürüyor.

cilt dokularını öldürmek

lamictal epilepsi için reçete edilir ve fda'nın resmi bilgi formundaki büyük harflerle yazılmış bildirime göre bazı kötü yan etkileri vardır. her 1.000 hastadan yaklaşık 8'inde stevens-johnson sendromuna neden olduğu bilinmektedir. bu, hayatı tehdit edebilecek ciddi bir döküntüdür, ancak bu hikayenin sadece bir parçasıdır.

nhs, deri döküntülerinin gelişmesi de dahil olmak üzere grip benzeri semptomlarla başladığını söylüyor. bu döküntüler kabarır, deri ölür ve dökülmeye başlar. vücudun her yerindeki deride olur, ancak mukoza zarlarını da hedef alır: cinsel organlar, göz küreleri, ağız ve sindirim sisteminin iç astarı.

bazı vakalar o kadar ağırdır ki yoğun bakım tedavisi gerektirir. deri doğru şekilde iyileşmez, bu da içte, dışta ve gözbebeklerinizde açık yaralara yol açar. hayatta kalırsanız, cilt enfeksiyonları, sepsis, yara dokusu oluşumu (özellikle mukoza zarlarında) ve hatta körlük gibi komplikasyonlarla karşı karşıya kalırsınız.

kaynak bu şekilde listelemiş, siz yine de bir uzmana danışın.