İŞ HAYATI 18 Mayıs 2022
27,3b OKUNMA     364 PAYLAŞIM

Hayatın Farklı Alanlarına Mükemmel Şekilde Uyan Durum: Azalan Verim Kanunu

Azalan verim kanunu nedir? Azalan verimler kanunu nedir? Öncelikli olarak iş hayatını ilgilendirse de, mutfakta içtiğiniz suya bile temas edebilen bu kanunu açıklıyoruz.

Nedir?

azalan verim kanunu... üretim sürecinde kullanılan faktörlerin bazılarının sürekli arttırımıyla saadet olmayacağını zamanla arttırılan o faktörün marjinal faydasının azalacağını ve negatife bile dönebileceğini anlatan kanun.

azalan verim kanunu işçi sayısı-üretim grafiğinin 45 derece açıyla gitmemesidir. işe yeni giren bir işçinin ondan önce giren işçi kadar üretmemesi. sınırı ise, son alınan işçinin ürettiği malın kârının işçinin maaşına eşit olduğu zamandır.

hayat tecrübelerimden bir örnekle açıklamak gerekirse

şimdi bizim burada cumartesi pazar kurulur, ben de bazen dedeme yardım ederim. alışverişi yaptık dönüyoruz, dedem pazar arabasının çok yüklendiğini düşündüğünde birlikte çekmemizi önerir. böylece eve daha hızlı ve benim de daha az yorularak gideceğimizi iddia eder. ben de bunu azalar verimler kanununa dayanarak açıklarım dedeme:

- dede, eğer ikimiz arabayı çekersek eve daha hızlı gitmeyiz, çünkü ben senin hızına göre yürümüş olurum, ayrıca daha az da yorulmam boy farkımızdan dolayı, eğri büğrü yürümek zorunda kalırım ve daha çok yorulurum. yani arabayı iki kişi çekersek verimimiz düşer. yaaaaa! o yüzden bana bırak!

işte böyle bir şeydir azalan verimler kanunu. arabayı üç kişi çekmeye kalkarsanız zaten iyice boka sarar her şey. daha fazlası zaten olmaz. şöyle de düşünürseniz konu dışına çıkmış olursunuz:

"yüz kişi toplanalım, sıraya dizilelim evin önüne kadar, herkes bir yanındakine arabayı versin, çok kişi oluruz ve verim artar."

artmaz canım, niye, üretim fonksiyonu değişir o zaman, teknoloji değişmiş olur!

azalan verim kanunu, hayatın her alanında kullanılabilir

çünkü içerdiği bilgi kesinlikle insan doğasından kaynaklı olduğundan, bilmediğimiz uzay dışında her yerde geçerlidir.

- çok acıkınca yemeğe kadar bastırsın diye alınan 1 paket püskevitin ilk 3-4 tanesi yenirken alınan haz ile paketin son püskeviti yutulurken yaşanan isteksizlik "azalan verim" ifadesi sayılabilir.

- burada esas konu faydanın marjinal eğilimi artarak artandan, azalarak artan aşamaya geldiği "pik"(tepe) noktasını bulmaktan geçer.

- benzer şekilde hayat kadınına 1.000$ verip tüm gece birlikte olmak isteyen müşterinin ilk orgazmı ile sabaha karşı yaşadığı son ve aralardaki farkı yine bu yasayla açıklanabilir.

- su, yiyecek, içecek vb. her şeyle açıklanabilir. ben orgazm ile örnek vererek bu kanunun dayandığı yerin limitlerini tasvir etmeye çalıştım. işin fayda kısmı ekonomiktir, verimlilik esas olduğundan. fayda yerine her türlü insani duygu/durum/olay/olgu konabilir.

aslolan o meşhur "pik" noktayı, o gizli/sihirli/ulvi seviyeyi bulup orda duruma müdahil olmaktan geçer.