TELEVİZYON 6 Nisan 2023
13,7b OKUNMA     133 PAYLAŞIM

HBO'nun Çekeceği Yeni Harry Potter Dizisinden Beklenen Şeyler

Harry Potter serisinin diziye uyarlanacağı haberleri artmaya başladı. 2-3 saatlik filmlerin bu detaylı dünyanın hakkını veremediği düşünülürse, dizi formatı bu açıdan daha iyi olabilir. Peki filmlerde görmediğimiz neleri ekleyebilirler?

harry potter kitaplarını 4-5 defa okudum. filmlerini 10'dan fazla sefer izledim. yani benim için çok değerli bir seri, çok değerli bir dünya. bu sebeple bir potterhead'im ama hiç heyecanlanmadım diyenlere inanmıyorum. heyecanlanmamak mümkün değil.

işin başında hbo olması umutlandırıyor açıkçası. sjw s*kkoluklarının minimumda tutulması gibi bir hayalim var. eğer dizi söylendiği gibi her kitap bir sezon olacak şekilde ilerleyecekse en azından bu dünyada yeri olmayan lgbti+ sahnelerine maruz kalmamız minimumda olacaktır. çünkü 8-9 yaşında çocuklar üzerinden bunu vermezler diye düşünüyorum, umuyorum. ama illaki alakasız karakterleri zenci hintli ya da çekik yapacaklardır. kızıl bir weasley ailesi yerine zenci bir weasley ailesi görürsek gerçekten kahrolurum.

öte yandan en çok heyecanlandığım şey ise kitapları anlatmaya yetmeyen filmlerden daha detaylı olacağı. kitaplarda olup filmlerde olmayan sahneleri, karakterleri görme umudu çok heyecanlandırıyor beni.

neydi o sahneler?

* felsefe taşında mesela üçlümüz bulmacaları çözerken snape'in hazırladığı iksir bulmacası filmde yer edinmemişti. hermonie'nin zekasının ilk kitapta en güzel vurgulandığı yerlerden birisiydi halbuki.

* mesela nagehan alçı kılıklı rita skeeter'ın bir animagus olması filmlerde belirtilmiyordu. okulda dönen her boktan haberi olan (okula girmesi yasaklanmasına rağmen) ritacığım meğer böceğe dönüşüp okulun her karışında sürtüyormuş. 5 ya da 6. kitapta bahsediliyor bundan. tabii ki zekasına kurban olduğum hermione fark ediyor bunu.


* barty crouch ve ev cini winky... filmlerde neredeyse hiç bahsedilmiyor. koca yasal yaptırım daire başkanının oğlu ölüm yiyen çıkıyor ve filmlerde skandal olarak biraz görsek de ne derinliğini anlatıyorlar, ne geçmişini, ne de winky kardeşim bir sahnede bile görünüyor. halbuki dünya kupasında karanlık işareti yapan asa bu cincağımızın elinde bulunmuştu.

* sirius'un bellatrix ve draco'nun anneci narcissa ile kuzen olduğunu biliyoruz. filmlerde de azcık bahsedildi. bellatrix ve narcissa kardeşler. ama kitaplarda önemli ve bence hikayesi duygu dolu olan bir kız kardeşleri daha var. kim mi? tonks'un annesi! lupin'in zevcesi olan nymphadora tonks'tan bahsediyoruz. muggle'a aşık olduğu için aileden şutlanan tonks aslında bellatrix ve narcissa'nın 3. kız kardeşinin kızı. yani onların yeğeni. filmlerde neden bahsi geçmedi mesela asla anlamıyorum.


* ginny weasley. filmlerin hayal kırıklığı. hem cast seçimi ile, hem anlatılan ginny ile tam bir üzüntü kaynağı... kitaplarda özellikle 4. 5. kitaplar ve sonrasında popüler, neşeli, zeki, harika bir quidditch oyuncusu olan ginny filmlerde bir sessiz sedasız, bir ruhsuz... hele ki bir harry'nin ayakkabılarını bağladığı sahne o kadar uyuz edici ki.

* mesela seçilmiş kişi harry potter... ama kitaplarda bir aday daha var ve bu birkaç yerde vurgulanıyor. kehanet neydi? ailesi voldemort'a 3 defa karşı gelmiş bir ailenin temmuzda doğan çocuğu... dumbledore da bu konunun üzerinde duruyor kitaplarda... diğer seçilmiş çocuk adayımız neville longbottom. ama filmlerde asla bahsedilmiyor bundan.

* haylaz hayalet peeves... ulan bu karakteri nasıl kullanmazsınız ya?

* peter pettigrew'in, voldemort'un ona verdiği gümüş el ile kendini boğarak ölmesi... izleyicinin içini soğutacak bu sahnenin filmlerde olmaması nasıl bir hayal kırıklığıdır, kimin tercihidir acaba?


* dudley ile harry'nin vedalaşması... bu sahne güzel olabilirdi. kitapta okurken mesela azcık da olsa dudley'e üzülmüştüm. çünkü bu çocuğu ailesi böyle yapmıştı. vedalaşırkenki pişmanlığını perdede görmek çok güzel olurdu.

* hogwarts mutfağında çalışan ev cinlerini bir görseydik bee... adamlar ellerinde bıçaklarla ölüm yiyenlerle savaştılar. biraz saygı.

* mesela snape'in en kötü anısı... çapulcuların kendisiyle dalga geçtiği anlar değildir filmdeki gibi... yani gerçeği daha dramatikken neden böyle bir tercih yapmışlar anlamak mümkün değil. kitaplara göre snape'in en kötü anısı lily'ye sinirle bulanık dediği an. çünkü lily bundan sonra kendisini affetmemiş. ulan bu ufacık hikayeyi bile nasıl b*k ettiniz filmde?

* deligöz'ün sorgulanma sahnesi.

* voldemort'un geçmişe dair anıları, çocukluk dönemindeki aile yapısı... çok es geçilmiş. tom riddle nasıl voldemort oldu görebiliyoruz kısaca ama neden oldu, yeterli anlatılmamış filmlerde.

gibi gibi detaylat var görmek istediğimiz. bekliyoruz efendim heyecanlar içinde...