Heyecanlı Senaryoların Bizzat Aktörü Olmak İsteyenler İçin Güzel Kutu Oyunu Tavsiyeleri
ülkemizde 50 sene önce tasarlanmış monopoly, scrabble, risk ve tabu dışında örneklerinin pek bilinmediği oyun türüdür kutu oyunları. halbuki dünyada son 15 senede (özellikle settlers of catan'ın başarısı sonrası) çok büyük ve ürün gamı inanılmaz geniş bir sektör haline gelmiştir. türkiye'de de özelikle son 2 senede bir anda ne olduysa hızla popülerleşmeye başladı. şaka bir yana bu oyunların en popülerlerini yazıp vatana millete biraz faydamız olsun istedim.
Carcassonne
https://boardgamegeek.com/…oardgame/822/carcassonne
ailece masaya oturup 40-45 dakikada, son derece basit kurallara sahip eğlenceli bir oyun oynamak istiyorsanız aradığınız oyun bu. hiç bir zaman eskimeyecek cinsten tekrar oynanabilirliği çok yüksek bu oyunda amacınız çektiğiniz ve üzerinde arazi/yol/şehir çizimleri olan karoları uyumlu olacak şekilde birleştirmek ve üzerine eşkıya/şovalye/keşiş/çiftçi koyarak tamamlanan yapılar üzerinden puan kazanmak.
Puerto Rico
https://boardgamegeek.com/…ardgame/3076/puerto-rico
porto rico'da tarlalar ve binalar inşa ederek eski dünya ile ticaret hattı kurup para ve puan kazanma oyunu. satrançvari açılışları ve hamleleriyle rekabeti sonuna kadar hissettiren dünyanın en başarılı oyunlarından biri.
Pandemic
https://boardgamegeek.com/boardgame/30549/pandemic
dünya salgın hastalıklarla kıvranıyor. oyuncular beraber çalışarak dünya haritası üzerinde hızla yayılmakta olan salgınları durdurup tedavileri keşfetmek zorunda. bu o kadar kolay bir şey değil, tam kazanacağınızı düşündüğünüz anda kaybetmenin şokunu yaşatan, en orijinal temalı oyunlardan biri.
Agricola
masa üzerinde tarım simülasyonu. ağır strateji sevenler için yüksek profilli oyunlardan biri.
Dominion
magic the gathering gibi para tuzağı kart oyunlarına karşı ilaç niteliği taşıyan bir oyun.
Ticket to Ride
amerika'yı demir ağlarla örme konulu demiryolu inşa etme oyunu. son derece basit bir mekaniği olduğu için yaş sınırı düşük ama buna rağmen yetişkinler için özellikle çok eğlenceli bir oyun.
Catan
bunun iki kere oynandığını gördüm ben, birinde izliyordum ve kendi kendime içiyordum, diğerinde de bizzat oynadım. izlerken "abi 30 yaşında koskoca adamlarsınız, 'sen bana üç koyun ver ben sana bir tuğla ver' diye kopardığınız kıyametlere bak..." diye laf edip dalga geçmiştim. ikincisinde adam bulamadılar, oynayayım dedim, ben hayatımda böyle mükemmel bir masa oyunu görmedim arkadaş. içinde monopoly var, kızmabirader var, risk var, ne ararsan var. her seferinde oyunun düzeni değiştiği için strateji de tutmuyor. gruplaşmalar, kavgalar, bir kişinin üzerine oynamalar çok zevkli.
varını yoğunu harcayıp yaptığı 2 tane yan yana şehrinin tam ortasında 5 el boyunca hırsız durdu diye sinirden ağlayan 38 yaşında bir adam gördüm ben.
Power Grid
bu oyunun birçok dinamiği var:
- ev sayısı fazla olanın hamle sırasının sonra gelmesi.
- aynı kaynağı kullanan santraller çoğunluktaysa hammadde fiyatlarının talep nedeniyle yükselmesi
- oyunun bitme şartının ev sayısı olması ama kazanma şartının en fazla evi aydınlatabilmek olması
- santral alımının açık arttırma şeklinde olması ve önde olanın arttırmaya ilk başlaması oyunu sürekli ortada bırakıyor. bir önceki el en geride görünen kişi oyunu birinci tamamlayabiliyor.
kısacası power grid karmaşık görünmesine rağmen basit bir oyun düzeni olan, keyifli bir oyun.
Brass: Birmingham
şu anda bgg'de ilk sıralarda bulunan süper kutu oyunu. bgg sayfası
ilk öğrenenlere karmaşık gelse de oyunun dinamikleri öğrenildiğinde 2-4 kişilik bir strateji şöleni sizleri bekliyor.
oyunda kömür, demir, bira, tekstil vb. çeşitli sanayi kollarını haritada belirli ingiltere şehirlerine kurup kanal ve demiryollarıyla bağlayıp gelir ve zafer puanı kazanıyoruz. oyun içi denge çok iyi kurulmuş, kötü giden bir oyunda bir double railroad hamlesiyle 15-16 puan kazanmak mümkün.
kart ve malzeme kalitesi üst düzey. ahşap bira fıçılarına hastayım. hatta evde zevkinize göre boyayabilirsiniz. (bgg'de çok başarılı örnek resimler görebilirsiniz.)
7 Wonders
oynadığımız en dengeli, en zekice, oynanabilirlik anlamında da en başarılı kutu oyunu. bu oyunda şans faktörü neredeyse sıfır, eğer yenmek istiyorsanız düşünmeniz gereken etmenler çok fazla ve hepsi gözünüzün önünde. ilk oynadığınızda kurallar biraz kompleks gelebilir ancak, puanlama ile beraber tamamen anlaşılıyor ve sistemine hayran oluyorsunuz. bir şekilde benzeri yapılması pek mümkün olmayan, kaç kişi ile oynanırsa oynansın aynı zevki veren, güzelce aklınızı yoran, zibilyon tane ödül almış, fikrinizin emek olarak karşılığını veren, daha da övgülerin ucunu almakta zorlanacağım için çok uzatmayacağım bir strateji oyunu. oynayın oynattırın! (neotroy games'e oyunu türkçe edinmemizi sağladığı için teşekkürler!)
Dixit
öğrenmesi çok zor ama eğer sınırsız geyik yapabilen arkadaşlara sahipseniz inanılmaz keyifli oyun. "öğrenmesi çok kolay" diyen ya bu oyunu oynamamıştır ya da oyun tahtasındaki piyonları hareket ettirme işini o yapmamıştır. puanlama sistemi, türkiye'nin avrupa kupalarına katılması için diğer takımların kaç puan alması gerektiğini hesaplamak kadar zor olan oyun.
Lords of Waterdeep
wizards of the coast'un "maceracı" olmaktan sıkılan fan'ları için tasarladığını düşündüğüm kutu strateji oyunu. oyunda waterdeep'in önde gelen karakterlerinden birinin kimliğine bürünüp mümkün olduğunca çok quest tamamlamaya çalışıyorsunuz, yalnız bu kez siz maceracı gençleri görevlendiren taraftasınız.
entrika kartları, kurulabilecek bina çeşitliliği, oyuncu sırasının değişkenliği gibi etmenler oyunu doyurucu ve eğlenceli kılıyor.
King of Tokyo
mutant canavarların, robotların tokyo'nun tek hakimi olabilmek için birbirleriyle mücadele ettiği eğlenceli bir oyun. oyunda herkesin önünde seçtiği figür oluyor. her oyuncu kendi sırasında 6 zar atıyor. bu zarlar ekstra can verebilir, enerji verebilir, saldırı yapabilir veya puan olabilir. memnun kalana kadar en fazla 3 kez olacak şekilde zarları atıyorsunuz. çeşitli stratejiler sürdürülebiliyor. zara dayalı olmasına rağmen sayısının çok olması ve tekrar atılabilmesi güzel olmuş. enerji zarlarıyla alınabilen sayısız kart var ama oyun sanki kartlara yatırım yapmak için çok hızlı. öğrenmesi kolay, hızlı oynanan, çok kişiyle daha keyifli olan, kafa yormayan bir oyun.
For Sale
ilk turda herkese eşit dağıtılan parayla açık artırma usulü mülklerin satın alındığı, ikinci turda bu mülklerin kapalı ihale yoluyla daha büyük paralara çevrildiği, hızlı, öğrenmesi kolay çok keyifli bir oyun. filler gibi görünse de bağımlılık yapıp defalarca oynatabiliyor kendini. mekaniği batak oyununu andırıyor. genel olarak batak seven arkadaşlarımın hepsi bu oyunu da sevdiler. ben de çok seviyorum.
Splendor
2, 3 veya 4 kişi oynanabilen müthiş oyun. strateji türünde ve şans faktörü oldukça az. en zevkli hali 2 ve 3 kişilik denmiş ama, 4 kişi de kesinlikle çok güzel oluyor. neo troy games aracılığı ile alınan oyunda kalite mükemmel. kartlar ve pullar sağlamlıklarıyla oynama zevkini katlıyorlar. benzer bir oyun sanırım oynamadım. şöyle özetlenebilir oynanışı; değerli taşlarla bedeller ödeyerek, üretimi arttıran ya da puan veren kartlar satın alıyoruz. üretim ve puan dengesini iyi kurup 15 puana ulaşan ilk kişi olmaya çalışıyoruz. bahsetmek yetmiyor tabi, kararsız kalan varsa şiddetle tavsiye ederim. alınız :)
Scythe
stonemaier games tarafından yaratılan, steampunk bir birinci dünya savaşı senaryosu üzerinde oynanan kutu oyunu. hikayeye göre savaş sonrası her anlamda yıpranmış ülkelerin güç edinme çabalarındaki rekabeti yaşıyoruz.
oyunun asıl amacı ise, savaş boyunca tüm taraflara mech satmış scythe isimli bir fabrika kentinin kontrolünü diğer ülkelerden önce ele geçirmek. bunun için rusya, polonya, kuzeyliler, saksonlar ve kırım ülkelerinden birinin gönderdiği kuvvetli bir politik/askeri figür olarak scythe üzerinde politik, ekonomik, sosyal ve askeri güç kazanmaya çabalıyoruz. (kırım türkleri zehra ile yoldaşı kar, as bayrakları as as)
figürleri, her bir komponenti ve uygulanabilecek stratejileri muazzam, yeniden oynanabilirliği yüksek bir oyun. ne var ki oyunun kurulumu ve yeni oyunculara anlatması bir saatten biraz daha uzun sürebildiği için kutu oyunlarına yeni birisi için çok cazip olmayabilir. oyunun oynanış süresiyse benzer karmaşıklıktaki oyunlara kıyasla 1.5-2 saat olmasından dolayı oldukça kısa ve makul bir süredir.
Cosmic Encounter
ilk hali 1977'de çıkmış olan, günümüzde ise 2008'de çıkan dördüncü versiyonunun en popüler versiyon kabul edildiği masaüstü oyun.
3-5 kişiyi destekleyen oyunda herkes bir uzaylı ırkını temsil ediyor ve 5 farklı gezegende dörder gemi ile başlıyor. amaç ise diğer oyuncuların gezegenlerini gemiler ile işgal ederek koloni kurmak ve kendi gezegenleri hariç 5 farklı gezegende koloni kurabilen ilk uzaylı ırkı olmak.
oyunda herkes kendi sırası geldiğinde savaşacağı düşman ırkı bir desteden rastgele bir kart seçerek belirliyor ve daha sonra savaşın hücum ve savunma tarafları, masada bulunan diğer bütün uzaylı ırkı oyuncularını isterlerse savaşa çağırabiliyorlar. herkes savaşa istediği kadar gemi ile gidiyor ve savaşın sonucunu belirleyen ise hücum ve savunma oyuncularının oynadıkları kartlar ile savaşa katılan gemi sayısı oluyor.
bu eğlenceli oyunun ülkemizde yaygınlaşması için belki henüz erken, fakat kutu oyunlarının altın çağını yaşadığımız şu dönemde üç dört sene sonra daha fazla kişinin dikkatini çekeceğine de emin sayılırım.
Epik Büyü Savaşları
birbirinize büyü yaparak herkesi öldürüp en son sizin kalmaya çalıştığınız bir kutu oyunu. (bkz: epic spell wars) adlı kutu oyununun türkçe versiyonudur. çizimleri ve türkçeye çevirileri çok orijinal. serül muska hocanın iftar yaptırtmayan ötenazilemesi veya süt kardeşlerin diskotopik kezzap püskürtüsü gibi farklı varyasyonlara sahip binlerce büyü yapabilirsiniz. hem sans hem strateji içeren bir oyun. arkadaş toplantılarında sadece okey, monopoly veya tabu oynayan ve bilen bünyeler için böyle yeni kutu oyunlarının çıkması güzel.