SEYAHAT 3 Ocak 2018
446b OKUNMA     1818 PAYLAŞIM

Hijyen Takıntısı Olan Okumasın: Dünyanın En Pis Ülkesi Hindistan'a Gideceklere Tavsiyeler

Hindistan denince insanın aklına ilk gelen şey pislik, koku vs. İnsanlar bunu düşünürken de haksız değiller çünkü gerçekten hijyenle uzaktan yakından alakası olmayan bir ülke Hindistan. Ancak yine de her şeyi göze alıp bu kültürü yakından tanımak isterseniz size bir dizi tavsiyemiz var.
iStock

geçen sene fotoğraf çekmek için 1 ayımı geçirdiğim dünyanın en güzel, en temiz, en hijyenik, en gidilesi ülkesi hindistan. izlenim ve tavsiyelerim:

1. sokakta ulu orta büyük tuvaletini yapan insanlar görünce şaşırmayın

özellikle tren yolculuğu yaparken bol bol göreceksiniz bu muhteşem manzarayı. üçüncü, dördüncü günden sonra alışırsınız.


2. sokağa ilk çıktığınız zaman "acaba miting mi var?" ya da "bir festivale falan mı denk geldim?" diye kendi kendinize soracaksınız

fakat bu hindistan'ın gündelik, genel kalabalığı. kalabalık, ses, nem ve sokaklardaki berbat koku birleşince içinizi bir huzur kaplayacak, nirvana'ya ulaşacaksınız.


3. yine sokağa ilk çıktığınızda inanılmaz bir korna sesi duyacaksınız

içinizden "acaba mumbai fc uefa şampiyonlar ligini mi kazandı da bunlar sevinçten böyle kornaya abanıyor?" diyeceksiniz. ama birazcık zaman geçince hindistan'da yaygın konuşulan dilin hintçe değil kornaca olduğunu öğreneceksiniz. düşünün ilk gece yattığımda kulağıma gaipten korna sesleri geliyordu. abartma değil tamamen gerçek bu söylediğim.


4. tuk tuk'a bindiğinizde (bu arabaya bindiğinizde de kısmen geçerli) keyifli bir yolculuğun yanı sıra soför size bedavadan adrenalin hediye edip yaşatacak ve siz "bu hintliler ne iyi insanlar" diyeceksiniz

trafik kuralı olmayan bir trafikte saatte 120 km hızla giderken, 3-4 kez " aha şimdi çarptık, öldüm ben!!" derken şoförün usta manevrası sayesinde kurtulacaksınız ve dünyanın en iyi şoförleri hintliler diyeceksiniz. ikinci veya üçüncü binişte alışırsınız.


5. tren ile yolculuk yapınca gece horlama yerine bol bol yellenme duyacaksınız ve keşke deli gibi horlasalar diyeceksiniz

buna da bir süre sonra alışılıyor. ayrıca tren istasyonuna geldiğinizde veya yaklaştığınızda dışarı bakmamaya özen gösterin. çünkü dışarısı halka açık tuvalet. sıra sıra çömelmiş büyük tuvaletini yapan insanların ve çocukların heykel çalışmaları hiç iç açıcı değil


6. kaldırımda veya hemen yol kenarında hatta tuvalet çevresinde yerde yatmış insan bedenleri göreceksiniz

"acaba öldü mü bu, ceset öylece duruyor mu orada?" diye düşünmeyin. aga güzellik uykusuna yattı orada. 1-2 saate uyanıp hayatına devam edecek.


7. bir adamın başka bir adamın kulağını temizlerken göreceksiniz

önce "babası yada kardeşi herhalde ki yardım ediyor" diyeceksiniz. ama bir süre sonra kulağı temizleyen adamın para aldığını görünce ve bunun bir meslek olduğunu öğrenince dumur olmak...


8. bir adam size merhaba diyerek elini uzatıyor. siz de merhaba diyerek elinizi uzatıyorsunuz. sonra adam elinizi sıkıca kavrıyor ve 3-4 saniye sonra bırakıyor. siz eyvallah diyip gidecekken sizden para istiyor

neden diye sorduğunuzda ise masaj yaptığını iddia ediyor:) etkili, sert ve ters bir bakış ile adamı etrafınızdam uzaklaştırabilirsiniz.


9. yanına gelip fotoğraf çektirmek isteyen olursa ya da "ne olur kızımla bir fotoğraf çekil" gibi cümleler kuran hatta yalvaranlar olursa şaşırmayın

veya onları yankesici felan zannetmeyin. çünkü adamlar turiste tapıyorlar. sizi uzaylı veya tanrı gibi görüyorlar. 20 küsür kişilik bir aileyle toplu ve tekli olarak nerdeyse yarım saat fotoğraf çektirip kendimi ünlü bir işadamının yemeğine giden bakan gibi hissetmiştim.


10. mc donalds'da bile yeseniz o mide bozulacak

sonra mideniz alışıyor.


11. kesinlikle dışarıdan yani sokaktan yemek yemiyorsunuz

asla ama asla çeşme suyu içmiyorsunuz. basit yerlerde buz kullanmıyorsunuz.


12. hediyelik eşya konusunda genel kriterler geçerli

adamın verdiği fiyatı 4'e bölün ve fiyatı söyleyin. yok derse mağazadan dışarı çıkın. adamın hediyelikleri paketleyip peşinizden geldiğini göreceksiniz.


13. aniden gerçekleşen 'bardaktan boşalırcasına' değil ' şelaleden boşalırcasına' muson yağmurlarına hazırlıklı olun


14. şah cihan'a bol bol küfür ediyorsunuz

sormadan edemedim "aga sırf mümtaz için taj mahal gibi bir şaheser yapıyorsun da bunu neden dünyanı en pis, en boktan, en gereksiz şehrine yapıyorsun?


15. goa gibi bir cennet var burada

kum, deniz, güneş üçlüsü. hindistan cevizi ağaçları, müthiş festivaller...allahtan burada fazla hint etkisi yok. hintlileri tek taktir ettiğim hareketi buydu. goa'yı unutmaları.


16. hindistan'ın 3 yıldızlı otelleri bizim herhangi bir otele eş değer değil

yani türkiye'de ruhsat vermezler o otele.

2 yıldızlılarda da ahır konforu bulabilirsiniz. bütçeniz müsait ise 4. yıldızlıdan aşağı kalmamaya özen gösterin. (gerçi 4 yıldızlı otelin resepsiyonun tavan havalandırmasında bana 10 cm lik kuyruğunu gösterip selam çakan fareyi hala unutmadım)

17. mümkün olduğunca kredi kartı kullanmamaya özen gösterin

gitmeden önce uyarılmama rağmen kullanmak zorunda kalmıştım. türkiye'ye döndükten 2-3 gün sonra garanti bankasından arandım ve "kartınızda 1450 dolar harcama yapıldı haberiniz var mı" tarzında bir uyarı aldım. hadi beni geçtim hindistan'da sadece 5 yıldızlı otelde kredi kartı kullanan tanıdıklarımın bile başına benzer şeyler geldi. kısaca kredi kartı kullandıysanız ülkeye döner dönmez iptal edip yenisini isteyin.


sonuç

öncelikle moraliniz çok bozuksa, sıkıntınız varsa, depresyondaysanız gidin 10 gün hindistan'da yaşayın. dönüşte aslında ne kadar güzel bir hayatınızın olduğunu, ne kadar güzel bir ülkede yaşadığınızı, ne kadar imkanımız olduğunun farkında olmadığımızı görecek ve iyileşeceksiniz.

fotoğrafa, hint kültürüne, hinduizm'e, mistisizme merakınız yoksa, ayrıca hijyen takıntınız varsa gidip bu eziyeti çekmeyin. ama işin içinde özellikle fotoğraf varsa gitmeniz gereken 1 numaralı yerdir hindistan.