KÜLTÜR 25 Şubat 2022
17,8b OKUNMA     426 PAYLAŞIM

Hz. İsa'nın Doğumunu Müjdelediği Kabul Edilen Parlak Gök Cismi: Betlehem Yıldızı

Günümüzde Batı Şeria, Filistin'de, Kudüs'ün yaklaşık 10 km güneyinde bulunan Betlehem şehri üzerinde, Hz. İsa'nın doğum döneminde parlayarak gökte göründüğü rivayet edilen yıldızı inceliyoruz.

Nedir?

isa peygamber'in doğumunu müjdeleyen parlak yıldız.

noel zamanı gelince, yabancı filmlerde (ve artık bizlerde) noel ağaçları dikilince, ağacın tepesine -özellikle filmlerde baba tarafından- özenle yerleştirilen koca yıldız bunu simgelemektedir. evet, o yıldız bethlehem yıldızıdır.

Ne olabilir bu?

1604 yılında, kepler johannes kepler tarafından yay burcunda meydana gelen jüpiter-satürn kavuşumunun isa'nın doğumunu müjdeleyen bethlehem yıldızı olabileceğine yönelik bir spekülasyon ortaya atılmıştır.

bu yıldız astronomları da epey meşgul etmiştir

bethlehem yıldız olabilecek olaylar, durumlarla ilgili pek çok teori geliştirilmiştir, sonucusu da avustralyalı bir gökbilimci tarafından ortaya atılmış (ki ciddiye alınırsa ortalık biraz karışabilir gibi). dave reneke diyor ki "aslında isa 25 aralık'ta değil, 17 haziran'da doğmuştur" bunu söylerken de, o yıl, 17 haziran'da venüs ve jüpiter'in çok yakın olduğu dolayısıyla tek (ve aşırı parlak) bir yıldız gibi göründüğünü öne sürüyor.

konuyla ilgili haber şurada: http://www.telegraph.co.uk/…-astronomers-claim.html

haber'in telegraph gibi janjanlı bir gazeteden çıkmasına bakmamalı. arada şöyle bir cümle var ki yazanın pek de durumdan haberdar olmadığını gösteriyor: "australian astronomer dave reneke used complex computer software to chart the exact positions of all celestial bodies and map the night sky as it would have appeared over the holy land more than 2,000 years ago."

ancak artık günümüzde bu software'lerin çoğu pek "complex" değil. içinde güncel almanaklardan ve yayınlardan alınmış özhareket bilgileri içeren herhangi bir planetarium yazılımı bu işin üstesinden gelebilir.


neyse bahsi geçen haberde dikkate alınması gereken daha önemli şey belki de haber sayfasındaki videodur. yarıldım, siz de izleyin. (özellikle wise men'in repliklerine dikkat!)

bu güneyli gökbilimciyi bir kenara atarsak, başkaları ne demiş? güzel ve detaylı cevapların büyük çoğunluğu şu sayfada toplanmış: http://www.astronomynotes.com/…/bethlehem-star.html

bu sayfadaki teorilerden "jüpiter'in retrograt hareketi" daha akılcı duruyor doğrusu.

ekleme: bir eksi sözlük yazarı sağolsun uyardı, m.s. 1 yılında 17 haziran'a bakınca jüpiter ve venüs'ü gayet ayrık görüyormuş starry night'ta. ben kstars kullanıp baktım aynı durum oluştu, yani ayrıklar. sonra biraz kurcalayınca, m.ö. 1 yılında 17 haziran 'da venüs ve jüpiter'in üst üste geldiği görünüyor. yıl olarak -1 seçmek gerek yani.