PSİKOLOJİ 18 Ekim 2018
50,4b OKUNMA     907 PAYLAŞIM

İçinde Bulunan Kimsenin Mutlu Olmadığı Bir İlişki Modeli: Drama Üçgeni

Temelleri Stephen Karpman tarafından atılan bu ilişki modeli, günlük hayatta farkında olmadan sıkça oynadığımız bir oyun aslında.
iStock

temelleri stephen karpman tarafından ortaya konulmuş, günlük hayatta farkında olmadan sıkça oynadığımız bir oyundur.

oyun üç temel karakter üzerine inşa edilir

kurban: kendini değersiz hisseder. süreçlerin nesnesidir. sürekli haksızlığa uğradığını düşünür. sorumluluk almaz, sorumluluklarını yerine getirmez. haklarının savunulmasına ihtiyacı vardır. her karşılaştığı durumda durumda, bir "suçlayıcı" ve bir "kurtarıcı" arar.

suçlayıcı: adı üstünde, rolünü birilerini suçlamak üzerine inşa eder. suçlayan, kontrol eden, eleştiren, baskıcı, otoriter, kızgın kişilik özelliklerine sahiptir. "hep senin yüzünden!" diyen kişidir.

kurtarıcı: kendi sorunlarını gözardı edebilmek için başkalarının dertleriyle ilgilenen kişidir. kendini iyi hissedebilmek için yardıma ihtiyacı olan kişiler arar. başkalarına yardım ediyor görünmek onu sorunlu kişi olmaktan çıkarır. kendini iyi görmek / göstermek için sürekli bir kandırmacanın içindedir.

bu oyunun en önemli özelliklerinden biri tüm oyuncuların kaybetmeye mahkum olmasıdır.

bazı diğer özellikler kısaca şöyledir

- acı çekme

- inkar etme

- yalan ve sırların sürekliliği

- utanç taşıma ve utandırmaya çalışma

- kendini değersiz hissetme

- kişisel gücün kaybı/ hissedilememesi

- suçlamanın/suçluluğun sürdürülmesi

- sağlıksız bir sevgi anlayışı

oyunun en önemli özelliği ise rollerin oyun oynandıkça değişiyor olmasıdır. örnek vermek gerekirse; kurtarıcı oyuna aktif olarak girip kurbanı suçlayandan kurtardığı anda tüm roller değişir.

kurtarıcı, suçlayan rolüne geçer. en başta suçlayıcı olan kişi, onu baskılayan kurtarıcı tarafından kurban rolüne itilir. başta kurban olan kişi ise, suçlayıcı rolüne geçer.

herkesin kaybettiği bu oyun bir kişinin kurban ya da suçlayıcı rolünü oynamaya başlamasıyla açılır. kurtarıcı oyunun hilebazıdır. kendi pozisyonunu en iyi saklayan oyuncudur kurtarıcı. onun oyuna girip, "nasıl yardımcı olabilirim?" demesiyle birlikte, herkesin kaybedeceği düzenek işlemeye başlar. hep o rolde kalmak isteyen kurtarıcı, çoğu durumda kendini suçlayıcı olarak bulur.

Eleştirel Düşünmenin Kapısını Aralayacak Yegane Yöntem: Altı Şapkalı Düşünme Tekniği