EKONOMİ 18 Eylül 2018
48,4b OKUNMA     797 PAYLAŞIM

İçinde Bulunduğumuz Ekonomik Krizle Sıkça Duyar Olduğumuz "Konkordato" Nedir?

Son zamanlarda birçok şirketin konkordato ilanıyla birlikte daha aşina olduğumuz bu terim aslında sanıldığı gibi iflas anlamına gelmiyor.
iStock


konkordato ilanları sadece zarar ettiğinizde ortaya çıkan bir durum değildir

şirketin 10 borcu, 20 alacağı vardır ancak alacaklılar alacağını ödemediğinde, geciktirdiğinde, ödeyemez duruma doğru gittiğinde, şirket abiler bir dakika borçlular tepeme binmesin benim zaten kalkacak gücüm var şu borçları taksitlendirelim, vadesini yayalım deme şeklidir. zaten mahkeme de direkt kesin mühlet vermez. önce bir konkordato komiseri atanacak, o hemen bir rapor verecek, şirketin bu kadar alacağı bu kadar borcu var, şu şu durumda bunun altından kalkabilir/kalkamaz. eğer kalkabilir derse mahkeme kesin mühlet verir ve alacaklılar şirkete icra-tedbir vs koyamaz, onu 1 sene rahat bırakmak zorunda kalırlar.

- alacakların belirli bir yüzdesinden vazgeçmek şartıyla gerçekleşebilir.

- konkordatoya giden şirket, borçlularına borcun tamamını değil belirli kısmını ödemeyi teklif eder.

- tabii belirli oylamalar, öncesinde iyi niyet ve dürüstlük şarttır. 

konkordatonun iflastan farkı ise

konkordato talep edebilmek için borca batık hale gelme şartı aranmayacak. borçlarını ödeme konusunda güçlüğe düşen veya yakın bir gelecekte ödeme güçlüğü yaşayabilecek olan borçlular bu anlaşmayı talep edebilecekler.

iflas ertelemeye sadece sermaye şirketleri başvuru yapabilirken, konkordatoya sermaye şirketleri, şahıs şirketleri ve gerçek kişiler de başvuru yapabilecek.

Türkiye'nin İçinde Bulunduğu Ekonomik Durumu Anlamak İçin Bilmeniz Gereken Terimler