TARİH 3 Ekim 2018
54,6b OKUNMA     425 PAYLAŞIM

İhanetiyle Türklerin Anadolu'ya Yerleşmesine Katkıda Bulunan Asker: Roussel de Bailleul

Malazgirt Savaşı'nda İmparator'a ihanet ederek Türklerin Anadolu'ya yerleşmesine dolaylı olarak katkıda bulunan asker Roussel de Bailleul.

roussel de bailleul, phrangopoulos yani frank soyundan gelen bir norman kumandan. askerleriyle italya'ya geliyor otranto'ya yerleşip kont roger de hauteville'in emri altına giriyor. bu dönemde sicilya'nın normanlar tarafından istilası ve arap yönetimi'nin bölgede sonlandırılması sürecinde büyük katkıları oluyor. özellikle 1063'te cerami savaşı'nda varlık gösteriyor, cesareti dikkat çekiyor. muhtemelen bu savaşta kazandığı ün sayesinde roma imparatoru 4. romanus malazgirt savaşına giderken bu adamı ve ordusunu da arkasına alıyor. yalnız -belki de yenilgiyi öngören- roussel de bailleul bizans'a ihanet edip savaşa katılmıyor. ancak bu ihanetine rağmen imparatorluk hizmeti'nden atılmıyor, çünkü bizans bu başarılı kumandanı elinden çıkaramayacak kadar çaresiz bir durumda. ardından bizans bu adamı 3000 franco-norman atlıyla anadolu'ya selçuklulara karşı tekrar yoluyor ancak bu sefer de arkadaş bizans valilerine dadanıyor, galatya'dan bir kısım toprak alıp 1073'te bağımsızlığını ilan ediyor. başkenti de ancyra hem!

4. romanus'tan sonraki imparator 7. michael bu bela adamı öldürmelerine karşılık hali hazırda selçukluların fethetmiş olduğu toprakları onlara resmi olarak vereceğini vaat ediyor. roussel abimiz bu girişimden kaçarak kurtuluyor ve amasya'ya gidiyor. amasya'da halk bu adamı o kadar çok seviyor ki bir resmiyeti olmamasına rağmen şehrin yöneticisi oluyor! 1074'te o sıralar general olan ama ileride imparator olacak olan alexius commenius şehir halkını bi şekilde ikna ediyor ve amasya halkı roussel'e satışı koyuyor, abimiz kendini konstantinopolis zindanlarında buluyor. yalnız biçare bizans 1077'de bu adamı kefalet karşılığında serbest bırakıyor ve arkasına selçuklu desteğini alarak 7. michael'e karşı isyan eden general nikephoros botaneiates'e karşı göreve yolluyor. roussel gidiyor, botaneiates'i yeniyor, bir de üstüne bizans'a sırt çevirip bu adamla ittifak kuruyor! ancak imparator 7. michael selçukluları bu adamı yakalamaları için yine bir şekilde ikna ediyor ve selçuklular roussel'i iznik'te bulup bizans'a teslim ediyor. bizanslılar da haliyle bu sefer acımayıp arkadaşı ortadan kaldırıyor.

maceralı bir hayat şüphesiz.

kaynak: wikipedia

Diğerlerine Kıyasla Türklerin İngilizce Konusundaki Endişesi Yersiz mi?