TARİH 2 Nisan 2021
78,4b OKUNMA     443 PAYLAŞIM

İngiltere'de 1940 Yılına Kadar İnsanlara Zaman Satan Belville Ailesi

1940 yılına kadar zaman, alınıp satılabilen bir ürünmüş. Hayır, öyle mecazi anlamda da değil.

zaman, 1940 yılına kadar satılıp alınabilen bir üründü. sülün osman'ın galata köprüsünü satması gibi bir hikaye anlatacağımı sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. okumaya devam edin.

john henry belville, 1836 yılında 200 müşteriye servis sağlayan bir işletme kurmuştur. her sabah çalıştığı greenwich gözlemevi'ne gidip saatini "greenwich mean time"a (gmt) göre ayarlar ve arabasına binip tek tek kendisinden hizmet satın alan müşterilerine gidip onların saatlerini bu saate göre ayarlarmış. 1856 yılında öldüğü güne kadar da bu servisi vermeye devam etmiştir.

kendisinin ölümü sonrası işi dul eşi maria belville devralmış ve 1892 yılında emekli olana kadar sürdürmüştür.

Maria Belville (1892)

sonrasında işi "greenwich time lady" olarak anılan kızı ruth belville devralmıştır. ruth 80'li yaşlarına kadar işe devam etmiş. 86 yaşına geldiğinde halen sabah saat 09.00'da greenwich gözlemevi'nde olmak üzere 19 kilometre (12 mil) yürüyebilecek halde olan ruth 89 yaşında vefat etmiştir.

Ruth Belville - Greenwitch Gözlemevi Kapısı (1908)

işletmenin kullandığı saat john arnold chronometer no. 485/786 modeldir. saat sussex dükü için üretilmiş bir saattir ve altın bir kılıfı vardır. john henry saati aldıktan sonra altın kılıfını hırsızların dikkatini çekmemesi için gümüş olanıyla değiştirmiştir.

ruth'un ölümü sonrası saat, 1631 yılında king charles tarafından kraliyet imtiyaznamesi alan "worshipful company of clockmakers"a teslim edilmiştir.

belville'in şirketinin en büyük rakibi st. john wynne'in sahibi olduğu "standard time company" olmuştur. wynne, belville'in verdiği hizmeti telgraf zaman sinyali kullanarak vermeye başlamış ve belville'in yöntemlerinin çağdışı olduğunu belirttiği ve onu dişiliğini kullanarak müşteri toplamakla suçladığı konuşmasını the times'ta yayınlatmıştır.

wynne'in tüm karalamalarına rağmen belville'in müşteri sayısı artmış ve belville, wynne'ın tek yapabildiğinin kendisinin ücretsiz reklamını yapmak olduğunu söylemiştir.

kaynak: 1 - 2 - 3