YAŞAM 15 Ağustos 2017
82,7b OKUNMA     918 PAYLAŞIM

İngiltere'nin Türklere Çalışma Vizesi ve Oturum Hakkı Sağladığı Ankara Antlaşması'nın Bütün Aşamaları

Sözlük yazarı "super tosbaa", Ankara Antlaşması ile İngiltere'ye yerleşenlerden. Haliyle bütün sürece hakim. Ankara Antlaşması hangi koşullarda gerçekleşir, masrafları ne kadarı bulabilir ve Bretix sonrası neler yaşanabilir gibi birçok önemli konuya değinmiş.
iStock.com


1) neden başvurdum

akp'yi sevmem ama başvurumun arkasında siyasi bir sebep yoktu, türkiyede daha iyi bir hayatım vardı. ev araba iyi bir maaş vs. ama uzun vadede londra'da çalışmanın getirisinin daha çok olacağını düşündüm. bir de yurtdışında çalışma deneyimini merak ediyordum. mesleğim software developer bu arada. alaylıyım, aslında marmara ingilizce siyaset bilimi ve ulus ilişkiler mezunuyum. tüm alaylı developer'lara selam olsun buradan.

2) nasıl başvurdum

bu anlaşmaya hem ingiltere'den hem türkiye'den başvurmak mümkün, ben türkiye'den başvurdum, danışman bi firma aracağılı ile. ama isterseniz danışman firma olmadan da başvurabilirsiniz, herhangi bir ücret söz konusu değil ankara anlaşması'nda. danışmanlar biraz fazla para alıyorlar. ben £1300 ödemiştim. ona dikkat etmek lazım. başvuruyu yaptıktan sonra sizi ingiliz konsolosluğu'ndan mülakata çağırıyorlar, bazı kişileri mülakata çağırmadan da oyanladıkları olmuştu. ben çağırılmıştım. mülakat yaklaşık 1 saat sürüyor. tercüman aracılığı ile konsoloslukta görevli bir ingiliz ile konuşuyorsunuz. benim mülakatın yarısında adam konuşmayı ingilizce sürdürmek istediğini söyledi, sonra birebir adamla devam ettim konuşmaya. 1 hafta içinde de vizem gelmişti. ingiltereden başvuruda mülakat yok diye biliyorum ama başvuru süresi 3-6 ay sürüyor. bu dönemde pasaportunuz olmadığı için de ingiltereden çıkamıyorsunuz.

3) vize sonrası, londra'ya gidiş ve sonraki süreç

1.5 ay sonra londraya geldim. bi arkadaşım ev bulmamda yardımcı oldu. daha doğrusu oda bulmamda. burada kiralar çok yüksek £500'dan başlıyor oda kiraları. 1 hafta sonra odaya taşındım. sanırım aylık £670 ödüyordum, faturalar dahil. aylık ortalama £1500 para ile sorunsuz yaşayabilirsiniz ilk geldiğinizde. daha sonra ankara anlaşması gereği şirketimi kurdum. online olarak internetten kurabiliyorsunuz, ben danışmana gitmiştim, £20 yerine benden £150 almıştı. 

şirketi kurduktan sonra banka hesabı açtırmanız lazım. burada sıkıntı büyük. bankalar sizden adınıza fatura istiyorlar, doğal olarak yeni geldiğiniz için böyle bir belgeniz yok. adınıza fatura olması için de banka hesabınız olmalı. kısır döngü yani. benim danışmana ödediğim paranın karşılığını burada aldım galiba, burada turkish bank diye bir banka var. danışman bana bir yazı verdi, o yazıyla gittim hemen açtılar kişisel hesabı, hatta business hesap da açalım dediler ben şimdilik kalsın dedim. arkasından danışmanın tavsiye ettiği muhasebiye gittim. muhasebeci bana 45 dakika bişeyler anlattı, bu bilgiler karşılığında da £180 paramı aldı. neyse yıllık £540'a anlaştık muhasebeci ile. sonra başladım iş aramaya. kendime bi site yaptım, cv'mi güncelledim, linkedin'in elini ayağını düzelttim. 1 2 cv sitesine cv yükledim. ve 1 hafta boyunca onlarca kişi aradı. sonunda bir tanesi görüşmeye çağırdı ve geldiğimin 15. günü iş buldum.

4) iş hayatı nasıl

bir işçi değilsiniz. contractor olarak çalışıyorsunuz. yani siz 1 ay hizmet veriyorsunuz firmaya fatura kesiyorsunuz onlar da size ödeme yapıyor. ben hala o firmada çalışıyorum. arada dışarıya da işler yapıyorum. birden fazla müşteriniz olmak zorunda çünkü. maaşlar fena değil. türkiye standartlarının çok çok üzerinde. it ve banka sektöründekiler, eğer kendilerini iyi geliştirmişlerse aylık 8-9k para kazanabilirler. diğer sektörlerde bu miktar 1-5k arası değişiyor. şu siteden contractor yazarak araştırabilirsiniz.

5) yemek, gece hayatı

dünyanın her türlü mutfağı burada mevcut, ne ararsanız var. türk mahallesinde herşey mevcut. ben başka mutfağın yemeğini yemem diyenler orada resmen türkiye'de yaşıyormuş gibi hayatlarına devam edebilirler. ben yemekleri evde kendim yapıyorum. hem daha sağlıklı hem daha ucuz oluyor. her yerde pub var, gece hayatı oldukça popüler burada. ben camden town'da takılmayı çok seviyorum, herkesin beğendiği yerler farklı tabi. her türlü insan var. özellikle kafalar güzel olunca herkes birbiriyle arkadaş oluyor. kimsenin giydiğinize içtiğinize bi lafı yok. birine çarptınız mesela sorry diyorsunuz bütün problemler çözülüyor. bazen kavgalar filan da oluyor ama ben hiç öyle bir durumun içine düşmedim. arkadaşlarımdan düşenler oldu ama çok büyütülecek konular değildi.

6) peki şimdi durumum ne

buraya geleli 13 ay oldu. haziran'da vizenin 1. yılı dolduğu için +3 yıla başvurdum. pasaport ve business geçmişimi gönderdim home office'e. 2.5 aydır bekliyorum sonucu. red alırsam 1 defalık itiraz hakkım var. itirazım reddedilirse ülkeden çıkmam gerekiyor. ya da yüksek mahkemeye başvurabiliyorum. bununla ilgili bazı gelişmeler olmuştu, şuradaki entarimden okuyabilirsiniz. eğer vizem gelirse 3 sene daha burada iş hayatıma devam edeceğim. 3 yıl sonra da süresiz oturum için başvuracağım. süresiz oturumu aldıktan 1 yıl sonra, yani toplamda 5 yıl sonra vatandaşlığa başvurabiliyorum. bi şınava tabi tutuluyorsunuz, sınavı geçerseniz kraliçeye bağlılık yemini edip vatandaş oluyorsunuz. sonra da british pasaportunuz oluyor.

7) sonuç

iyi ki gelmişim. bizim ülkenin saçma sapan kaosundan uzaklaşmış olduğum için çok mutluyum. havası biraz boktan buranın ama sorun etmiyorum onu da çok fazla. elimden geldiğince sağa sola seyahata gidiyorum.

umarım bu bilgiler işinize yarar. bol şans şimdiden.

edit: 3 ay süren bekleyişin ardından bugün vizem geldi. 3 yıl daha buradayım. sonra oturuma başvuracağım.

brexit öncesi

9 mart 2016

1) brexit editi: haziran'da yapılacak referandumun ankara anlaşması'nı nasıl etkileceyeceği üzerine çeşitli söylenceler var. takip edenler bilir brexit için yapılan anketlerde at başı gidiyor evet ve hayırlar. eğer evet çıkarsa ben ankara anlaşmasıyla ilgili çeşitli yeni düzenlemeler yapılacağını düşünüyorum, hatta tamamen iptal bile olabilir. burada hala bu anlaşmaya tabi olan benim gibi kişilerin geleceği ne olur açıkçası bilemem ancak bunun için de düzenlemeler yapılabilir. biraz tedirgin edici bir gelişme bu, 2 3 ingilize sordum ne olur sizce diye, eu'dan çıksak bile ecaa'dan çıkmayız gibi şeyler söylediler. ama tam olarak neler olacak hep birlikte göreceğiz.

2) iş bulma durumları: developer'lar için bir edit daha yazıyorum, eskisi gibi kolay iş bulunmuyor artık. buraya gelip 6 ay işsiz dolaşan 1 2 arkadaşım oldu, daha sonra buldurlar ama biraz düşük fiyatlara çalışıyorlar. ama tabi çok çok iyi olan developer'ların açıkta kalacağını sanmıyorum.

3) eskiden ingiltere'de vize alınca pasaport bekleme süresi 3-6 aydı. şu an bu süre 3-4 hafta civarında. home office çalışmalara hız vermiş sanırım. türkiye'den veya buradan başvurmak aynı derecede avantajlı gibi duruyor.

son olarak bir arkadaşım red aldı ve türkiye'ye dönmek zorunda kaldı. ama genel olarak insanlar vizelerini alıp çalışmaya devam ediyorlar. tekrardan herese bol şanslar. yeni gelişmeler oldukça güncellemeye çalışacağım burayı.

brexit sonrası

26 haziran 2016

tekrar selam, biliyorsunuz referandumdan ab'den ayrılma çıktı. kimse beklemiyordu açıkçası, şok etkisi yarattı diyebilirim. olayın ankara anlaşmasına olan etkileri hakkında bir iki bilgi vermek istiyorum.

ilk olarak sağda solda anlaşma tarih oldu diye yazanlar var. bu gerçek değil. anlaşmanın tarih olması için ingiltere'nin ab'den tamamen çıkması gerekiyor. şu an benim gibi bu anlaşma ile bu ülkede kalan insanlarda da kuşkucu bir bekleyiş başladı, zira lizbon anlamasının 50. maddesi uyarınca çıkış süreci 2 yıl olacak, bittiği anda ankara anlaşması uk tarafında bağlayıcı olmayacak ki bu da bizim sahip olduğumuz vizenin sona ereceği manasına geliyor. vize kazanılan bir hak olabilir ama vize süresi dolduğunda verilecek karar, yani uzatma veya uzatmama kararı o anki yasalara göre belirlenir. bu da şu demek, eğer vizeniz bittiğinde uk ab'den çıkmış olursa büyük ihtimalle ülkeyi terk etmek zorunda kalacaksınız. o yüzden benim yurt dışında yaşamak için uğraşan insanlara yegane tavsiyem şu:

ingiltere'ye ankara anlaşması ile gelmeyin, diğer vize tiplerini deneyin. hatta ingiltere'den önce diğer ülkeleri deneyin, çünkü ilerde ne olacağını kimse bilmiyor. misal benim vizem 25 haziran 2014'te başladı yani 25 haziran 2018'de oturuma başvuracağım. teknik olarak o tarihte uk ab'den çıkmış olamaz çünkü lizbon madde henüz 50 başlatılmadı. ama buna rağmen sonuç ne olacak bilgim yok. gelecek çok gri görünüyor.

ikinci olan şey ise, insanlar ırkçılgını size çok göstermiyor ama anladığımız üzere özellikle yaşlı kesim buradaki göçmenleri sevmiyor. tıpkı türkiye'deki suriyelilerin sevilmemesi gibi. bu da negatif bir etki tabi. ülkede hayatını devam ettirme kararınızı sorgulamanıza sebep oluyor. düşüncem türkiye'ye geri dönmek değil ama başka ülkeleri deneyebilirim, özellikle amsterdam ilk tercihim olabilir.

henüz bir şeyler yazmak için çok erken, resim ortaya çıktıkça ben de yeni bilgileri buraya ekleyeceğim. görüşmek üzere.

8 temmuz 2016

şöyle bir haber var, paylaşayım dedim.

9 şubat 2017

ortamlarda brexit sonrası biteceği konuşuluyor. elinizi çabuk tutun. :)

13 temmuz 2017

3. yılımı bitirdim, 1 sene sonra da indefinite leave to remain'e başvuracağım. ancak 8 aydır ankara anlaşması ile gelen kimse oturum almış değil. 1973 yılında yapılan bu anlaşma, ingiltere'nin bu vizeye tabi kişiler için iyileştirici maddeler koyabileceğini kabul ederken, onların zararına olacak bir ekleme yapılamayacağı yönünde. o yüzden bu vizeye tabi olanlar 4 yılda oturum hakkı kazanırken, diğer vizelere tabi olanlar 5 yıl bekliyor. eskiden diğer vizeler de 4 yıl sonunda oturum hakkı veriyormuş sanırım, ingiliz hükümeti bunu 5 yıla çıkarmış ama ankara anlaşmasındaki koruyucu madde yüzünden bunu türk vizesine uygulayamamış. şimdi mahkeme, oturum alma hakkının bu anlaşma ile ilişkilendirilemeyeceğine karar verdi. o yüzden oturum alma kısmının 5 yıla çıkması bekleniyor, hatta koşullar da getirilebilir. bu koşullar arasında yeterli ingilizce bilme ve belirli miktarda para kazanma şartları olabilir. bu da küçük bütçelerle gelen ankara anlaşmalıların bu vizeye tabi olamayacağını gösteriyor. ortada kesinleşmiş bir durum yok ama söylentiler bu yönde. umarım vizeye başvurmuş ve vizeyi almış kişilerin hakları bir şekilde korunur.