SAĞLIK 17 Ekim 2018
40,8b OKUNMA     772 PAYLAŞIM

İnsanda Sigara İçme İsteği Uyandıran Uyarıcı Madde: Nikotin

Nikotin nedir? Nikotin vücudumuzu nasıl etkiler? Nikotin bağımlılık yapar mı? Bunlar gibi birçok sorunun cevabı içeriğimizde.
iStock

nikotin; 1492'de ispanyol ve portekizli tüccarların kullanmaya başladığı, türklerin ise 1605'te venedikliler aracılığı ile tanıştıkları, sigara şeklinde tüttürerek yada çiğneme yoluyla insan vücuduna ilk kez girdiği düşünülen, bağımlılık yapma olasılığı çok yüksek bitkilerden elde edilen bir çeşit alkaloid.

nicotiana tabacum ve nicotiana rustica yapraklarından elde edilir. bu bitkiler tek yıllık otsu bitkilerdir. 2 metre kadar da boya sahip olabilirler ve bileşiminde %2 ila %10 arası alkaloid taşırlar.

nikotin, sinirlerdeki nöronlara yerleşir ve sinir hücrelerinin doğal endorfin üretmesi yönünde vücudu uyarmayı durdurur. bu şekilde beyin yanılarak, doğal olarak ürettiği endorfin yerine nikotin alınması yönünde talepte bulunur. bu da insanın sigara içme isteği duyduğu an demektir. nikotinle birlikte sigaranın içindeki 4000 civarındaki zehir de kana karışır...

zehir etkileri ve insanda bağımlılık yapmanın yanı sıra akciğer kanserlerinin %85-%90'ının nikotin bağımlılığına bağlı sigara kullanımından kaynaklandığı düşünülmektedir.

işin ilginç yanı bu kadar zehirli bir ürün olmasına rağmen anca 1940 yılında fazla kullanımının zararlı olduğu tespit edilip, 40 yıl sonra yani 1980 yılında ise sigara ve dolayısı ile nikotin e karşı savaş başlamıştır. türkiye de ise çok işe yaramayıp, günümüzde anca mizah ürünü olarak kullanılsa da 1991 yılından itibaren sigara paketlerine "sigara sağlığa zararlıdır" ibaresi konulmuştur.

ayrıca tek bir sigara ile bile 1-2 mg nikotin 16-20 mg katran ve 5-20 mg karbonmonoksit vücudumuza girdiğini de belirterek nikotine nefretimi herkese sunuyorum.

sherlock dizisinde sherlock'un koluna yapıştırdığı transtermal sistem şeklinde ki nikotin bandı zamanında bana çok karizmatik gelmişti ama bu bant da aslında pek işe yaramıyormuş.

derste aldığım notlardan size bu ilaçların etkisi hakkında bilgi vermek gerekirse;
sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra başarı oranı ilaçlar üzerine dağılımı :

placebo: %8
nikotin bandı: % 23
nikotin inhaler: %11-13
nikotin nazal sprey:%26
nikotin tts ( 21mg/gün): %22
zyban (300 mg/gün) : %23
zyban + nikotin tts : %28

yani tıp bilimi de işe yaramış gözükmüyor.

bunca bilgiye rağmen; endorfin salgısını artıyor, rahatlatıyor bahanesi ile hala kullanan ve kullanacak insan varsa allah akıl fikir versin.

"patlıcanda nikotin var, o yüzden patlıcan yiyin, kafası da çok güzel oluyor" diyenlere pek kulak asmayın. zira bir sigarada bulunan 1 mg nikotini patlıcandan alabilmeniz için 10 kilo patlıcan yemeniz lazım.

nikotin bunun yanı sıra domates, patates, yeşil biber ve karnabaharda da eser miktarda bulunmakta. dolayısıyla 10 kilo patlıcanı nasıl yiyeyim diye düşünüyorsanız domates soslu karışık kızartma yapın derim.

Dünyanın Yüzde Sekseninin Kullandığı Yasal Uyarıcı: Kafein ve Etkileri