HAYVANLAR 15 Kasım 2019
36,1b OKUNMA     736 PAYLAŞIM

İnsandan Sonraki En Akıllı Canlı Kabul Edilen Yunusların Genel Özellikleri

Dünya üzerinde Homo Sapiens'ten sonra, çoğu kaynağa göre şempanzelerle birlikte en akıllı tür kabul edilen yunuslara dair temel bilgiler.
iStock

tırtaklar diğer yunus türlerine göre küçük boylular ve uzunlukları yaklaşık 1,7-2,6 m, ağırlıkları 70-135 kg. arasında. çeneleri, öne doğru kuşların gagasına benzer şekilde uzamış ve herbir çenede konik yapıda 80-120 küçük dişçik var. dışarıdan belirgin bir boyun kısımları yok. sırt kısımları genellikle koyu siyah, kahverengi ya da gri; karın kısmı beyaz. gözlerinin çevresi açık renkli. yan taraflarında gözden kuyruğa kadar uzanan sarımsı kahverengi "°°" şeklinde bir desen var. sırtlarında bağ dokudan oluşmuş sırt yüzgeçleri de büyük ve belirgin.

yüzey ısısı 10 0c'nin üzerinde olan suları tercih ediyorlar ve bu nedenle özellikle tropik ve subtropik denizlerde yaygınlar.

çok hareketli olan yunuslar, memeliler içinde en iyi yüzen ve dalan hayvanlar. yüzmelerinde en etkili yapıları da kuyruk yüzgeçleri. kuyruk yüzgeçleri balıkların tersine, yatay konumlu ve bu yüzgeçlerini seri bir biçimde aşağı-yukarı hareket ettirerek hızlı yüzebiliyorlar. yüzerken hızları saatte 35 km'ye ulaşıyor.

çok sosyal hayvanlar oldukları için genellikle 10-500 bireyden oluşan gruplar halinde eşgüdümlü olarak yüzüyorlar. bunun yanısıra 2000'den daha fazla bireye sahip gruplar da görülebiliyor.


yunuslar insana en yakın hayvan gruplarından biri. oyun oynamayı çok sevdikleri için ağızları ve yüzgeçleriyle numaralar yapmayı, grup halinde yüzerken aynı anda su dışına sıçramayı, gemilerin çevresinde dönüp onlara eşlik ederek yüzmeyi çok seviyorlar. insanlara olan yakınlıkları nedeniyle özel olarak yapılmış büyük havuzlarda rahatlıkla beslenebiliyorlar. bu havuzlara "delfinaryum" adı veriliyor. delfinaryumlarda, vücutları tamamen su dışında kalacak şekilde sudan dışarı sıçrayıp tekrar dalmak, bazen tüm vücutlarıyla su dışına çıkıp takla ve parende atmak ve akrobatik hareketler yapmak en sevdikleri oyunlar. yine özellikle havuzlarda suyun yüzeyinde, yalnızca kuyrukları suyun içinde kalacak şekilde dik durup geri geri yüzmeyi de çok seviyorlar.

yunuslar dünyanın en zeki hayvanlarından biri. zekalarının akıllı bir köpeğinkine eşit olduğu düşünülüyor. bu nedenle çok çabuk öğreniyorlar. hem bu zekaları hem de insanlara karşı olan dostça davranışları nedeniyle eski yunan'dan bu yana efsane ve öykülere konu olmuşlar. örneğin yunusların deniz kazalarında insanları kurtardığına ilişkin bir inanış var. ama bugüne kadar bir deniz kazasında yunuslar tarafından kurtarıldığını ileri süren hiç kimse çıkmamış. yunusların suyun yüzünde duran bir cismi burunlarıyla itme ve eğer yakındaysa kıyıya atma gibi bir dürtüleri var. belki bu inanışın ortaya çıkmasında bu özelliklerinin rolü de olabilir. bu inanış doğru olsun ya da olmasın, yunusların insanların en iyi dostlarından biri olduğu kesin. diğer bir yanlış inanış, yunusların tıpkı insanlar gibi anne, baba ve çocuklardan oluşan bir aile kurdukları yolunda. oysa yukarıda da söylendiği gibi büyük gruplar oluşturuyorlar.
bunun yanında rusya ve bazı avrupa ülkelerinde sinir sistemi rahatsızlığı bulunan çocukların tedavisinde yunuslardan yararlanılıyor. bilimsel bir kanıtı olmamakla birlikte, delfinaryumlarda yunuslarla bir araya gelip oynayan bu çocuklarda iyileşmeler görülebiliyor.

ıslığa benzer, çok güçlü sesler çıkartıyorlar ve sesleri teknelerin çevresinde dolaşırlarken suyun dışındakiler tarafından duyulabiliyor. bu sesler bazen şarkı söyler gibi melodik oluyor. önceleri bu seslerin çok karmaşık olduğu ve yunusların, kendi aralarında neredeyse insanlar gibi bir iletişim sistemi kurdukları sanılmış. ama yapılan incelemeler bunların oldukça basit sesler olduğunu ortaya koymuş. özellikle yaralandıkları ve yavrularını kaybettikleri zaman bu sesler daha da güçlü oluyor.


küçük balıklar ve mürekkepbalığı gibi küçük omurgasızlar, en severek yedikleri besinler. yüzeye yakın yaşıyorlar, ancak bunun yanında 300 m kadar derine dalabiliyorlar. yalnızca üreme zamanında eş tutuyorlar. bunun dışındaki zamanlardaysa ayrılar.

çiftleşme dönemleri genellikle ilkbahar ve sonbahar ayları. eş yunuslar yüzerken yan yana geliyorlar ve kuyruklarını birbirlerine yaklaştırarak çiftleşiyorlar. gebelikleri 10-12 ay kadar sürüyor ve genellikle 1 ya da 2 yavru doğuruyorlar. doğum sırasında önce yavrunun kuyruğu dışarı çıkıyor. doğan yavrular hemen yüzmeye başlıyor ve annelerini izliyorlar. 19 ay kadar süt emen yavru yunus 15-16 ay sonra da erginleşiyor. memeler karında, eşey açıklığı bölgesinde yer alıyor. sütleri yağ, protein ve vitamin bakımından oldukça zengin olduğu için yavrular çok hızlı gelişiyorlar. yaşam süreleri 30 yıl kadar.

yunuslar özellikle japonya, güney amerika ve azorlar'da balıkçıların hedefi. bunun yanısıra pasifik, akdeniz, batı afrika ve yeni zelanda denizlerinde ağlara takılarak yanlışlıkla avlanabiliyorlar. türkiye denizlerinde de çok bulunan bu türe ait hayvanların sayısı, özellikle karadeniz'de bir dönem çok fazla avlanma nedeniyle azalmış. 1971 yılında türkiye'de 88.000 kadar yunusun öldürüldüğü kayıtlı. bu nedenle, sayılarının giderek azaldığı bilinen bu sevimli memelilerin avlanmalarının kesin olarak önlenmesi ve mevcut populasyonların yoğunluklarının sürekli denetlenmesi öneriliyor.

kaynak, kaynak 2

Dünya Üzerindeki Akvaryumlarda Neden Hiç Büyük Beyaz Köpek Balığı Bulunmaz?