KÜLTÜR 27 Aralık 2016
26,8b OKUNMA     940 PAYLAŞIM

İnternetin Düşünme ve Okuma Şeklimiz Üzerindeki Değiştirici Etkisi

Sözlük yazarı kendi ekseni etrafinda donen insan, araştırmış efendim. İnternetin okumaya olan etkisiyle düşünmeyi de etkilemesi ile ilgili bilgi dolu bir paylaşım olmuş, buyursunlar.
iStock.com

okuyamadım kardeş durumumuz yoktu aslında birçok akademik çevrede araştırılan bir konu. durumunuz olmadığı için yazının önemli yerlerini yazıcam, zaten okumazsınız.

sözlükten de fark edeceğiniz üzere uzun yazılar sırf uzun oldukları için okunmuyorlar. çoğumuz da normal hayatta kitap okurken 800 sayfalık ulysess yerine daha kısa kitaplar tercih ediyoruz. bunun en önemli nedeni olarak ise internetin düşünme ve okuma şeklimizi değiştirmeye başlaması görülüyor. medya teoristlerinden marshall mcluhan dediğine göre medya sadece pasif bir bilgi kanalı değil aynı zamanda düşünme sürecini de şekillendiren bir araç. biz de artık internetin öğrettiği şekilde öğrenmeye başlıyoruz, daha az konsantrasyon ve derin düşünme.

londra'da bir üniversite bir araştırma kapsamında kullanıcıların iki kütüphanedeki yazılı kaynaklardaki bilgisayar hareketlerini incelemiş. sonuç olarak kullanıcıların makaleleri sadece gözden geçirdiği, aynı makaleye bir daha dönmediği ortaya çıkmış. aslında insanlar internete okumamak için giriyorlar sonucuna ulaşmış.

aslında telefonlar ve internet ile okuduğumuz miktar daha öncelere göre daha çok olabilir ancak internetin ortaya çıkardığı verimli ve her an mevcut durumda olanı okuma diyebileceğimiz, farklı bir türk okuma çeşidi. yani internet kısaca diğer birçok medya aracını absorbe ederek reklamlarla, mesajlarla, hyperlinklerle mevcut içeriği çevreliyor ve sonuç olarak bunun bize dönüşü konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı oluyor. bunun üzerimizdeki sonuçları ise suç ve ceza okuyamayan bir nesil ve uzun entrylere cevap olarak okuyamadım kardeş durumumuz yoktu bakınızı vermek.

durumu olanlar için.