Istakozları Neden Canlı Canlı Pişiriyorlar?
ıstakoz ve diğer kabuklu deniz canlılarının etlerinde zararlı bakteriler var. hayvan öldürüldüğü zaman bu bakteriler hızla yayılarak, gıda zehirlenmesine yol açan toksinler salgılıyorlar. bu nedenle ıstakozu canlı haşlayıp, pişirerek bu gıda zehirlenmesi riskini en aza indirmeye çalışıyorlar. ayrıca tadı da kötüleşiyormuş. gerçi madem öyle, hiç yemeyin. değil mi yani?
peki ıstakozlar haşlanırken acı çekiyor mu?
bazı bilim insanları, ıstakozlarda beyin olmadığı için acıyı hissetmediklerini söylüyor. fakat bizim gibi hissetmeseler de bir şeylere tepki verdikleri kesin. aksini savunan bilim insanları da doku hasarına fiziksel ve hormonal tepki verdiklerini söylüyor. yani belli düzeyde de olsa acıyı hissediyorlar. hatta insanlar gibi kan dolaşımına hormon, kortizol salıyorlar. bunların da ötesinde, acıyı hissettiklerine dair en önemli işaret, haşlanırken yaptıkları ve bir kaçış işareti olan kuyruklarını seğirtmeleri.
maine üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ıstakozu kaynar suya bırakmadan önce 15 dakika buza koymanın, kuyruk seğirtme süresini 20 saniyeye kadar düşürdüğünü bulmuşlar. lakin, 5 saniye bile olsa dehşet bir olay.