SPOR 18 Mayıs 2017
31,1b OKUNMA     1229 PAYLAŞIM

İstanbul'da Bisikleti Bir Ulaşım Aracı Haline Getirmek İsteyenlerin İhtiyaç Duyacağı Tavsiyeler

Bisiklet kullanımı için İstanbul çok elverişli bir şehir değil. Buna rağmen şansını zorlamak isteyenler için Sözlük yazarı "serol", oldukça kullanışlı tavsiyelerde bulunmuş.
iStock.com


7 tepe üzerine kurulmuş bir şehir olarak istanbul bisiklet ulaşımı için en zor şehirlerden biridir.

bunun için elimizde mutlaka en az 18 vitesli bir şehir/dağ bisikleti olması gerekmektedir.


lastiklerin tamamen dağa göre yapılmamış olmasına, asfaltta da rahat hareket edecek türden olmalarına dikkat edilmelidir. sonuçta yokuşlar yüzünden bir dağ bisikletine ihtiyacımız olsa da yüksek oranda asfalt üzerinde hareket edilecektir. 

bisikletin selesi mutlaka geniş ve rahat bir sele olmalıdır. 

bir bisiklet t-shirt'ü daha az terlememizi sağlayacaktır. 

bir bisiklet kaskı da kimi riskleri daha aza indirgeyecektir. zaten bazı polis amcalar da bu konuya dikkat etmektedir. 

bir sırt çantası yanınızda taşıyacaklarınız için en doğru çözüm olacaktır. bunun sırt için ergonomik yapılmış kaliteli bir çanta olması sırtınızda yaşayacağınız sauna ve isilik durumlarından yırtmanızı sağlayabilir. jansport'a bir bakılmalıdır. 


son olarak da kuvvetli bir kilit yararlı olacaktır. diğer tüm bisiklet aksesuarları için sirkeci doğu bank'ın arka sokağındaki bisikletçiler süper çözümdür. biraz cambaz olmalarının yanısıra içlerinden pedal ltd. samimiyetle size yardımcı olacaktır.

bisiklet ile ulaşım öncelikle etrafa tamamen farklı bir bakış açısı gerektirir. artık mesafelerin uzunluğu değil gidilecek mekanların rakım farklılıkları sizin için daha önemli olmaya başlayacaktır. şehri kafanızda seviyelerine göre bölgelere ayırıp güzergah belirlerken bu bölgeler göz önünde bulundurulacaktır.

buna göre istanbul'da:

1. bölge : tünel, tepebaşı, taksim, nişantaşı, osmanbey, şişli, mecidiyeköy, zincirlikuyu, levent, etiler
2. bölge : bebek, ortaköy, arnavutköy, beşiktaş, kabataş, karaköy, eminönü
3. bölge : sultanahmet, fatih, ve çevresi

olarak ele alınabilir.

bölgeler arası geçişler minimum düzeye indirilecektir. geçişler için çıkan yollardan birine karar vermek için açı/mesafe oranına bakılması gerekecektir.

yani örnek olarak kabataştan taksime çıkmak için stad yanındaki yol daha küçük açılı bir yol olmasına rağmen taksimde gidilecek yer gümüşsuyu ise setüstündeki daha dik fakat 50 metre süren yokuş tercih edilebilecektir.

bölgeler içinde de kimi küçük seviye değişiklikleri de olacaktır. bunlar için en doğru geçiş yolu deneme yanılma (götten ter atma) yöntemi ile yani tecrübe ile bulunacaktır.


sanılanın aksine metroya bisiklet ile binilebilmektedir. bu da ulaşımın bazı bölümleri için bir çözüm olabilecektir. yalnız bisikletiniz için de bir jeton almanız gerekecektir. metroya bisikletle turnikelerden geçmeye kalkmayın sıkışıp komik duruma düşersiniz. bekleyin güvenlik size yanlardaki geçiş kapılarını açacaktır. sadece taksim durağında en son, sokağa çıkışta yürüyen merdiven yoktur. orada bu sefer sizin bisikletinizi taşımanız gerekecektir.

bisiklet kısa ulaşımlarınız için optimum bir çözüm olup hem çevrecidir, hem spor yaptırır, hem ücretsizdir. zamanla eskisi kadar yorulmayacağınız ve terlemeyeceğiniz de düşünülürse bence en doğru ve akla yakın şehir içi çözümüdür.


yalnız bunlardan tamamen habersiz sığır marka sürücülere (özellikle taksiler), birden yola atlamak isteyip de sadece arabalara dikkat eden yayalara dikkat edilmelidir. şehir bir tank için bile çok tehlikeliyken bisiklette azami dikkat gösterilmelidir. mesela asla cep telefonuyla konuşulmamalıdır. duraklarda duran otobüslerin sağ taraflarından geçilmemelidir. tam o sırada inen bir yolcuyu havada bisiklete bindirmeniz an meselesi olacaktır.

bunlara dikkat edildiği sürece daha yaygın bisiklet kullanımı şehri güzelleştirecek, araç trafğini rahatlatacaktır. bunun için belediyeler de birşeyler yapmalı, bisiklet yolları, bisiklet parkları yapımına eğilmelidirler.

bisiklet özgürlüktür...