KOMİK 25 Nisan 2016
48,1b OKUNMA     1168 PAYLAŞIM

İstisnasız Her Düğünde Mutlaka Görülen Karakterler

Gelin ile damat değişiyor fakat düğüne gelen karakterler asla değişmiyor. Sözlük yazarı ''kendi ekseni etrafinda donen insan'' düğünlerimizin olmazsa olmaz karakterlerini sıralamış.

son zamanlarda gittiğim birkaç düğün sonunda kategorizasyon işlemine geçtim ve sizlere de bunları sunmaya karar verdim. eğer bunlardan biri değilseniz siz düğüne gitmemiş olabilirsiniz.

oynak gelin ve yeteneksiz damat: hayatının en önemli günlerinden birini yaşayan hatun kişisinin mutluluğunu dışarı yansıtma biçimi dans dostlar. ne terleyip makjayının akmasını dert eder, ne gelinliğini dert eder. bütün düğün oynar. yıllardan beri kasıntı bir şekilde olduğu yerden tempo tutarak dans ettiğini sanan damatta ise bu durum artık kanıksanmış, dans edemediğini kabullenmiş, eğer önceden sevişmedilerse gelinle, "bitse de gerdeğe gitsek" surat ifadesiyle memnuniyetsizliğini belirten havalarda dans pistinde falan dolanır.

duygu karmaşası yaşayan ebeveynler: bir yanda evlatlarından uzaklaşmanın üzüntüsü, bir yanda çocukların evlemesinin heyecanı, bir yanda başka bir aile ile birleşmenin gerginliği, bir yanda misafiri karşılamanın yarattığı bilek yorgunluğu, bir yanda organizasyonla ilgilenmekten dolayı aç kalma. en üzüldüğüm karakterler düğünlerdeki.

damadın oynak arkadaşları: her düğünün değişmezlerinden birisi, damadın arkadaşlarının damattan oynak ve eğlenceli olması. sanki bunlar evleniyorlar, uzaktan baksan öyle sanarsın. görevleri damadın halaya, miskete falan çağırmak, motive etmek, oynatmak kısaca. "hadi be oğlum, kaç kere evleniyor insan şu hayatta, oyna azıcık" gibi motivasyon cümleleri kullanırlar genelde.

oynamaktan hazzetmeyen maço davetli: bunlar genelde dayı olmakla birlikte, agresif tavırlar sergileyip bir köşede rakı, kavun , peynir üçlüsünü mideye götürürler. damat gibi "bitse de gitsek" surat ifadesine sahiptirler. düğünde en iyi anlaştığı kişi içkisini, mezesini eksik etmeyen garsondur.


sahneyi birbirine katan 30'larına dayanmış kadın: gelinin arkadaşlarından olma ihtimali yüksektir bunun. yavaş yavaş yaşının geçtiğini hissettiğinden "belki düğünde bir erkek bulurum" düşüncesiyle çılgın bir şekilde dans ederek dikkatleri üstüne çekmeye çalışır. enerjisi diğer bütün davetlilere göre daha fazladır. sadece dans etmeyi seviyor da olabilir, bilemedim. sayıları maksimum 2 tane olup düğünün sonunda kazanan sadece 1 tanesidir.

ileride yavşak taylan olacak 10 yaşındaki bebe: bu çocuk da yaşı küçük olmasına rağmen takım elbise giyip düğüne gelir. 20'li yaşlardaki kadın davetlilerin gözdesi olur. onlarla dans eder, şakalaşır. damattan sonra düğünün en popüler kişidir. ileride büyük ihtimal baya sevişgen olacaktır.

her an nuri bilge ceylan olabilecek kameraman: teknolojinin çılgınca ilerlediği şu dönemde, inception'ın çekildiği eşek kadar kameralarla düğünü kaydeder. kah geline zoom yapar, kah damada. bergman'ın dediği gibi onun için sinematografi insan yüzüdür. yuvarlanan bir elma görse hemen kaydedip tarkovski göndermesini de tamamlayabilir. modern zamanlarda takılardan sorumlu akrabanın görevi olan kimin ne taktığının kaydını da yapar.

michelin logosu gibi gezen dombili: bu hatun şişman olmasına rağmen daracık elbisenin içine kendini sığdırmayı başarmıştır. bütün katmanlarını tek tek görebilirsiniz. tam bir özgüven abidesidir. kadın davetlilerin hakkında "gizem'i gördün mü? bütün vücut meydanda" dediği, erkek davetlilerin ise "bu ne amk" dediği karakterdir.

her türlü dansa ayak uydurabilen amca: bunlardan bazıları eski toprak, cumhuriyet dönemi ya da adnan menderes görmüş amcalarken bazıları ise 50'li yaşların sonlarındaki eğitimli adamlardır. vals, tango, halay, misket, pop falan derken her türlü müzikle dans ederler. özgüven sahibi amcalardır. ne yazık ki sayıları çok çok azalmaktadır.

kültür çatışması yaşayan genç: bu her yerde düğünlerden hoşlanmadığını, kültürü benimseyemediğini söyleyip, halayın, misketin figürlerini sorgular. ancak sahneye her baktığınızda kah halay çekiyorduri kah el şıklatıp alkış tutuyordur. kendi de ne yapacağını bilemez.

buketi yakalayan kız: bir umutla bekarlığının bitmesini bekleyen vatandaş. yakaladıktan sonra diğer hatunlar tarafından kıskançlıkla izlenir.

milleti izleyip kendi kendine eğlenen insan: bir bakmışsın kalkar oynar, bir bakmışsın içkisini yudumlar. kah insanları değerlendirmeye almıştır, kah halayın kaçınılmazlığını sorgulamıştır. bu yazıyı yazandır. düğünün güzel yapılırsa eğlenceli bir aktivite olduğunu düşünür.

abartili kiyafet, sac ve makyajiyla gelinin kız kardeşi

takılan her şeyi beynine kaydeden süper yaşlı kadın.

masada çantalara göz kulak olmaya terkedilmiş nine.