DOĞA 15 Eylül 2022
19,4b OKUNMA     513 PAYLAŞIM

İsviçre Alpleri'nde Görülen Karpuz Karlarının Renginde Neden Pembelikler Var?

Karpuz karı veya direkt pembe kar denilen ve İsviçre'nin yanı sıra ABD ve Avustralya'da da görülen bu ilginç fenomeni inceleyelim.

"karpuz karı" veya "pembe kar" denen bir fenomen var

nerede? isviçre alpleri'nde. nedir bu pembe kar ya da karpuz karı?

genellikle "karpuz karı" olarak adlandırılan pembe kar, doğal bir fenomendir. abd, avustralya, yeni zelanda ve daha pek çok yerde görülmüş bu doğa olayı. pembe kar veya karpuz karına, astaksantin adı verilen kırmızı bir pigment içeren chlamydomonas nivalis adlı tatlı su yeşili alglerinden geliyor.

Chlamydomonas Nivalis

(yaz aylarında, algler kendilerini güneş'in yoğun ışınlarından korumak için kırmızı bir pigment üretirler. bu pigment, çoğu domates ve havuç gibi parlak renkli meyve ve sebzelerde bulunan büyük bir karotenoid madde grubuna aittir.)

karpuz karı genellikle ilkbahar ve yaz aylarında, gelişmek için ışığa, sıcaklığa ve suya ihtiyaç duyan belirli bir tür alglerin büyümesi nedeniyle bulunur. çok soğuk olduğunda, algler karın ve buzun altında (tam anlamıyla) derinde kalır, ancak daha sıcak havalar yüzeyde ortaya çıkmasına izin verir.

kutup bilimleri enstitüsü'nde araştırmacı olan biagio di mauro, chlamydomonas nivalis'in bu özel türünün alpler'de alışılmadık bir şey olmadığından şüpheleniyor. aynı şekilde, iklim değişikliğiyle doğrudan bir bağın hala kesin olmadığına dikkat çekiyor.

pembe karla birlikte albedo etkisi denen bir olgu devreye giriyor: beyaz renk ışığı yansıtır. beyaz kar olduğunda, güneş ışınlarını atmosfere geri sektirir ve sıcaklığı soğuk tutar. bunun nedeni, kar ne kadar beyazsa, güneş ışınlarını uzaya geri döndürmede ve ortamı serin tutmada o kadar etkili olur. daha fazla karanlık toprak, daha fazla ısıtılmış toprak ve daha fazla erime anlamına gelir. (kırmızı alglerin karı yüzde 13'e kadar azalttığını öne süren bir araştırma bile var.) bu nedenle, -görüntü her ne kadar göz alıcı görünse de- alglerin gelişip karın doğal rengini bozarak ısıyı emmesi ve kar erimesine katkıda bulunması bir tür felaket aslında.


"küresel ısınma" denildiğinde aklımıza gelen ilk şey buzulların erimesi olur genelde. ama bu olay da çok önemlidir ve bunun neden gerçekten önemli olduğu da şöyle özetleniyor:

her yıl 1.700 trilyon pounddan fazla buzul buzu denize eriyor ve grönland ve antartica pound olarak listenin başında yer alıyor. bu erime, daha sıcak su ve daha yüksek deniz seviyelerini oluşmasını sağlar. bu da arazi büzülmesine yol açar. karpuz karı ve koyu renkli kar, genellikle renksiz, yansıtıcı olmayan kar olarak adlandırılır ve grönland'da da hiper yaygın bir fenomendir.

yapılacak çok araştırma olmasına rağmen şimdilik karar, o pembe kar ve onu yapan alglerin doğası gereği nadir ve kötü olmadığı yönünde.

ancak yine de doğanın entropisine ve doğadaki önemli yapılara katkıda bulunabileceği için göz önünde bulundurulması gereken bir şeydir. aynı şekilde, karpuz karı da bize çevresel düşüşün "güzel dehşetini" her zaman tanımanın neden önemli olduğunu hatırlatacaktır.

kaynaklar: 1 / 2