YEME İÇME 16 Nisan 2024
29,1b OKUNMA     203 PAYLAŞIM

İsviçre Gıda Dairesi Neden Beypazarı Maden Suyunun İçilmemesini Söylüyor?

İsviçre Gıda Güvenliği Dairesi, yayınladığı bir raporda Beypazarı maden suyunun içerdiği yüksek bor miktarı nedeniyle içilmemesini tavsiye etti.


İsviçre Gıda Güvenliği Dairesi'nin açıklaması şöyle

kamuoyuna uyarı: beypazarı marka maden suyunda aşırı bor içeriği

resmi bir denetim sırasında beypazarı marka maden suyunda aşırı yüksek bor içeriği tespit edildi. sağlık açısından bir tehlike göz ardı edilemez. federal gıda güvenliği ve veterinerlik dairesi (fsvo) söz konusu markaya ait maden suyunun tüketilmemesini tavsiye etmektedir. bak-san gmbh şirketi etkilenen ürünü derhal satıştan çekmiş ve bir geri çağırma başlatmıştır.

bu ürünün tehlikesi nedir?

bor elementi yeraltı sularında ve dolayısıyla kayalardan ve topraktan yıkanabildiği için maden suyunda da doğal olarak bulunur. borun fetal gelişimi ve doğurganlığı bozduğundan şüphelenilmektedir. bu nedenle, uzun vadeli bir sağlık riski göz ardı edilemez.

hangi ürünler etkilendi?

ürün, marka: beypazarı karakoca maden suyu
ambalaj: 20 cl
parti numarası: 14/12/23 14/02/25 .0940 4
son kullanma tarihi: 14 şubat 2025
satış noktaları: çeşitli özel mağazalar

kaynak

Bor mevzusu

şurada sulardaki bor ile ilgili bir şeyler yazmıştım:


burada konsantrasyon verilmediği için durum ne, bilemiyoruz. içme sularındaki bor standardı türkiye'de 1 ppm (mg/l), avrupa'da 2 ppm, who'nun önerdiği değer ise 0.5 ppm. sorun şu ki, akdeniz kuşağındaki ülkelerde (ispanya, italya, yunanistan, türkiye, kıbrıs, israil ve hatta lübnan) yeraltı sularında bor genellikle yüksek çıkıyor. örneğin şuradaki özete bakın:

tandfonline.com

trabzon'da düşük iken (0.001 ppm), kayseri'de yüksek (5.5 ppm). isviçre'de de düşüktür muhtemelen. güneye inildikçe artıyor. beypazarı'nda da yüksektir çok büyük ihtimalle, zira kütahya'da falan da yüksekti diye okumuştum. 

işin garibi, sınır değer koysanız da yeraltından gelen suda bor yüksekse yapacağınız bir şey yok pek, zira arıtımı zor ve pahalı. seçici iyon değiştiricilerle arıtılabiliyor, hayvan gibi fiyatı var. bir de düşük konsantrasyonları arıtmak yüksek konsantrasyonları arıtmaktan çok daha zor. o yüzden yeraltından çıkan içme sularında sınır değerleri aşsa da devam ediliyor içme suyu olarak kullanılmaya. doğal kökenli olduğu için çok sıkıntı olacağını sanmam.

Beypazarı'nın konuyla ilgili açıklaması