SPOR 18 Ağustos 2016
155b OKUNMA     1406 PAYLAŞIM

Jamaikalı Atletler Nasıl Oluyor da Bu Kadar Hızlı Koşabiliyorlar?

Bildiğiniz üzere Jamaikalı atletler kısa mesafelerde kırılmadık rekor bırakmadılar. Peki ya kadınlarda ve erkeklerde hep Jamaikalıların birinci olması tesadüf mü?

rio olimpiyatlarında 100 ve 200'ü erkekler ve kadınlarda yine süpürmeleri sonrası aklıma gelen durum (bolt'un 200'ü kazanacağını varsaydım).

anjiyotensin dönüştürücü enzim, yani ace geni diye bir şey var. bunun da 'd allele' olarak bilinen bir varyantı var. bu, kaslara yüksek oksijen içeren kanı daha hızlı pompalamanızı sağlıyor. bu gen batı afrikadaki insanlarda diğer insanlara göre daha çok bulunuyor. jamaikalılarda ise batı afrikalılardan da fazla bulunuyor. uluslararası köle ticareti dönemlerinde afrikadan zorla götürülen insanların 10 milyon kadarı ölmüş. karayip köle gemilerinin son durağı ise jamaikaymış. yani buraya varabilen insanlar en güçlünün güçlüsü kişilermiş. bu bir.

bir de bu geni daha da güçlendiren actn3 geni var. bu da kasların güçlü ve tekrar eden kasılmalar oluşturmasına yardımcı olan alpha-actinin-3 adlı bir protein oluşturmasını sağlıyor. ace geni gibi bunun da çeşitli varyasyonları var ve bir sprinter için ideal olan varyantı 577rr. 577rr varyantı abd'li atletlerin %70'inde bulunuyor (bu insanların 300 milyonluk bir ülkede olağanüstü organize bir şekilde seçildiklerini biliyoruz) ama sıkı durun, 577rr jamaikalıların %75'inde var. atletlerden bahsetmiyoruz, jamaikalıların tümünün %75'i. bu iki.

ayrıca jamaika toprağında bol alüminyum bulunuyor. hamileliğin ilk üç ayında alüminyum açısından zengin gıdalar tüketmenin bebeğin hızlı kasılan kas sayısını artırabileceğini söylüyorlar. usain bolt ve veronica campbell alüminyum madenlerinin bol bulunduğu bölgede doğup büymüşler. bu da üç.

bunların hepsi ipucu aslında. genetik üstünlüğün bilimsel nedenlerini tam olarak ortaya koymasalar da açıklamaya çalışıyor. nasıl kenyalılar 3000'de geçilmiyorsa, jamaikalılar da kısa mesafede geçilmiyor. çok daha fazla imkanı olan büyük devletler ne kadar çabalarsa çabalasın bu küçük ülkelerle baş edemiyor. bunun nedeninin genetik olduğundan kendi adıma eminim.