UZAY 23 Aralık 2022
10,2b OKUNMA     407 PAYLAŞIM

James Webb Uzay Teleskobunun Çektiği Görüntüler Neden ve Nasıl Renklendiriliyor?

Tahmin edersiniz ki uzay teleskoplarından gelen görüntüler, esasında çok daha renksiz şeyler. Peki neden renklendirme yapılıyor?

james webb uzay teleskobu bir kızılötesi teleskoptur. insan gözünün gördüğü şekilde görüntüler alamaz. ilettiği görüntüler gri tonlamalıdır (grey scale). teleskop, gece görüş gözlüğü taktığımızda "ısı" olarak algıladığımız görüntüyü tespit eder. nasa tarafından yayınlanan görüntülerdeki renkler gerçek değildir, sonradan eklenir ve görüntülerin optik ışık altındaki temsilidir.

ancak bu renkler, gerçek bir temele dayandırılarak atanır. renklendirmede, dalga boyuna göre değişen parlaklıklar kullanılır. teleskop, her biri farklı dalga boyunu yakalayan filtrelerle yakalanan 29 görüntü kaydeder.

yakalanan bu 29 görüntünün her birine farklı renkler tanımlanır. en uzun dalga boyuna sahip olan görüntü kırmızıdır, en kısa olan ise mavidir. diğer görüntüler bu iki renk arasında tanımlanır. her bir filtreden alınan ve renkleri atanan görüntüler birleştirilerek tek bir renkli görüntü oluşturulur. bu şekilde teleskobun görüntüleri elektromanyetik spektrumda, gözle göremediğimiz kızılötesinden, optik dalga boyuna kaydırılır:


hubble uzay teleskobu'nun ilettiği görüntüler de bu şekilde renklendirilir ancak görüntülerin optik dalga boyuna aktarılmasına gerek yoktur çünkü teleskop zaten optik dalga boyunda görüntüler yakalar.

görüntülerin renklendirilmesinin iki nedeni vardır

ilki, bilim insanlarının bu şekilde elde edilen görüntüleri analiz etmesinin daha kolay olmasıdır. diğer sebebi ise james webb uzay teleskobu'nun incelediği alanların estetik olarak temsilinin yarattığı etkidir.

kaynak: science focus