ÇİZGİ ROMAN 16 Temmuz 2018
63,4b OKUNMA     612 PAYLAŞIM

Japon Çizgi Romanları ve Animelerinde Karakterlerin Gözleri Neden Büyük Resmedilir?

Bilirsiniz, Japon üretimi çizgi romanlara manga, mangalardan uyarlanmış (ya da en azından manga estetiği baz alınmış) çizgi filmlere de anime deniyor. Tüm bu işlerdeki karakterizasyon ise devasa göz çizimlerine sahne olmuştur başından beri. Peki neden anime ve mangalarda hep büyük gözler var?
Dragon Ball'dan Son Goku


işte o sebep

gözlerin olması gerektiğinden daha büyük olma sebebi, tetsuwan atomu'nun yaratıcısı tezuka osamu'nun çizgi film yapım maliyetlerini kısmak istemesinden ortaya çıkmıştır.

astro boy olarak da bilinen tetsuwan atomu, bilindiği gibi ilk seri anime olup yapıldığı zamanki maliyeti bölüm başına 160 bin yen civarında imiş. o sıralar da normal bir sinema filmi 150 bin yene çekilirken ne olduğu tam kavranamayan bir anime için 150 bin yen harcanması, anime'yi sevdirmeye çalışan osamu hoca'yı tedirgin etmiş, kendilerini destekleyen sponsorları kaçırmamak için harcamaları 50 bin yen civarında tutma kararını almış.

Manga türünün yaratıcısı olarak anılan Osamu Tezuka ve Astro Boy'u (1960'lar başı).

o zamanlar bir saniyelik görüntü için 16 kare kullanılırken, osamu hocamız bunu 8 kareye düşürmüştür, tabi böyle olunca hareketlerde yavaşlık, doğal olmayan görüntüler ortaya çıkmış. bunu aşmak için osamu hoca seri çizgi filmlerde büyük gözlere yer vermiştir. çünkü duygusal bir sahnede titreyen, yaşaran ya da kavga, dövüş ya da ihtiras gibi sahnelerde alevlenen gözler hem izleyenlere verilmek istenen hisleri aktarmış olup, hem de saniyelerce süren bir görüntü için sadece 8 kare film kullanılmasını sağlamış...

Kare farkını bu videodan daha iyi anlayabilirsiniz.

osamu'nun yarattığı bu teknik osamu'nun diğer öğrencileri tarafından da kullanılmaya başlanmış ve bu bir gelenek haline gelmiş. ancak osamu'ya göre tek sebep maliyet kısıntısı değil. usta, aynı zamanda uzun hareketli sahnelerden sonra heyecanın ibresinin tepeyi gösterdiği anda birden tüm hareketlerin donduğu kabuki tiyatrosundan da yararlandığını da inkar etmemiştir. tüm hareketler donduğu anda kabuki oyuncusu sadece gözlerini oynatarak izleyicileri etkiler...

Mevzubahis oyunculuğu görebileceğiniz bir Kabuki sahnesi.

bu arada neredeyse 40-50 yıl öncesinin 150 bin yeni günümüzde 10 bin dolar civarında bir paraya denk geliyor...

Bir Zamanların Efsane Çizgi Roman Serisi Tommiks'in Adı Nereden Geliyordu?


Harikulade Çizgi Roman Kahramanı Red Kit'in Esas Kimliğine Dair Güzel Bir Sorgulama