TARİH 4 Haziran 2021
44,1b OKUNMA     414 PAYLAŞIM

Japonların II. Dünya Savaşı'nda Kullandığı Akıl Almaz İntihar Torpidosu: Kaiten

Japonların sadece kamikazesi var sanıyorsanız yanılıyorsunuz: II. Dünya Savaşı'nda içine ciddi ciddi bir Japon askerin oturarak yön verdiği ve ölmesinin en başından beri kesin olduğu bu savaş torpidoları da en az kamikaze kadar korkunç.

yıl 1944'ü gösterdiğinde japonya, pasifik'te abd'ye karşı saldırı ve savunma gücünü büyük ölçüde kaybetmişti. bu durumda hem teknolojik hem de sayıca deniz ve hava kuvvetlerinde abd'den geride kalmasının büyük rolü vardı. ama savaş kendi evine yakın bölgede olması ve kendi topraklarını savunuyor olmanın moral motivasyon avantajı ile bu durumu nispeten dengeleme şansları vardı. ancak midway ve solomon adaları savaşlarında deneyimli donanma ve hava kuvvetleri personelinin büyük kısmını kaybetmeleri malzeme eksiliğinin yanına yetişmiş personel eksikliği de eklemişti. bu kadar fazla dezavantaj ile savaşmak oldukça güçtür.

ama konu savaş olunca ve ulus japonlar olunca işler hiç öngörüldüğü gibi gitmiyor. yenildik deyip kenara çekilmek, son damla kan dökülmeden pek olası değil. işte bu ahval ve şerait içinde ortaya çıkan çaresizlikten gelen bir çare yöntemi olarak japonlar hiç yapılmaması gereken bir şeyi yapmaya karar veriyorlar. intihar saldırıları...

kamikaze saldırısı pearl harbor baskınını hepimiz biliyoruz. ama japonların tek intihar saldırısı yöntemi bu değildi. inatçı japonlar birçok yol ile intihar saldırısı düzenledi. intihar gemileri, mini tanklar ile intihar ve belki de en korkuncu intihar amaçlı torpidolar. bu intihar torpidolarına kaiten ismi verilir. japonca da cennete dönüş manasına gelir.

kaiten torpidolarının aslında oldukça basit bir tasarımı var. çünkü uzun uzun tasarım yapmak için gerekli zaman yok. onu buna uydur, yap yöntemi ile üretilmiştir.


tip 93 “uzun lance” isimli ünlü japon torpidolarının üzerine basit bir silindir monte etmişlerdi. silindirin en ön kısmında 3,420 kiloluk bir savaş başlığı var. torpidonun içine yerleşen kişinin bir sandalyesi, elektrikli bir jiroskobu ve basit bir periskop vardı. bu torpidoların kontrolü oldukça güç ve sınırlı olsa da içindeki askerin yönlendirmeyi sağlaması için kullandığı bir de dümeni vardı.

bu intihar torpidosunun içine giren asker içine girdikten sonra bir daha istese bile çıkması mümkün değildi. kapağı bir daha açılamayacak şekilde mühürlenirdi. bu mühür içeri su sızmaması için gerekliydi.

kaiten torpidolarından japonya ilk planda 100 adet üretti. deniz altından ya da gemiden ateşlenebiliyordu. hedefe 1 km kala torpido deniz yüzeyine çıkar, son bir kez hedefine olan uzaklığını ve doğru açıyı hesaplayarak denizin altına dalar ve gemi ile çarpışarak patlar ve kendi ölürken düşman gemisini de batırmayı umut ederdi. denizin metrelerce altında dar bir silindirin içinde 3 tonluk bombanın hemen arkasında bilmediği insanları öldürmek için son sürat giden asker hedefini batırıp batıramadığını öğrenemezdi. çünkü o daha ilk anda zerrelerine kadar parçalanmış olurdu.

olur ki ilk seferde hedefi ıskalarsa ikinci bir saldırı yapabilme şansı da vardı. yeniden deniz üstüne çıkıp, gemiye tekrar nişan alıp yeniden saldırı yapardı. bu ikinci saldırısı da başarısız olursa 3. saldırı imkanı yoktu. bu noktada yapabileceği iki şey var:

1. sessizce torpidonun içindeki havanın bitmesini bekleyecek.
2. torpidoyu havaya uçurmasını sağlayacak tuşa basmak.

çok sınırlı imkanları olan çok sınırlı bir teknoloji ürünü

kaitenler ile ilgili tüm hikayeler oldukça dramatik. ama bence en üzücü yanlarından biri kaitenlerin daha tasarımı sırasında 15 askerin patlayarak ölmesidir. tasarım testleri sırasında 15 asker test amaçlı olan şişme gemilere çarpıp kendilerini öldürdüler.

hatta ilk gerçek kaiten saldırısını düzenleyen i47 japon deniz altısından uss mississinewa'ya gemisine ateşlenen kaiten'in içindeki sekio nishina isimli asker ve testler sırasında ölen aynı zamanda kaiten tasarımında yer alan bir mühendis olan hiroshi kuroki deniz içinden bulunan parçalarının yakılması ile elde edilen külleri vardı. hiroshi kuroki iki kez kaiten içine binen tek kişidir.


tarihi savaşın galipleri yazar... abd kayıtlarında kaiten'lerin kayda değer bir başarısı olmadığı japonlara faydadan çok zarar verdiği söylenir. gerçek nedir? bilmek güç

japonlar kaiten saldırıları ile otuz ila elli gemi batırdığına inanıyor. abd kayıtlarında ise kaiten saldırılarında, bir muhrip eskortu, bir filo yağlayıcı ve bir piyade çıkarma gemisinin batırıldığını. bu batan 3 gemi nedeniyle 187 abd askerinin ölümüne neden olduğunu. buna karşılık, 104 kaiten pilotunun eğitim ve operasyonlardaki kaybının yanı sıra, onları taşıyan sekiz denizaltıda 846 japon askerinin öldüğünü yazıyor.

kaiten saldırıları, kamikaze yöntemi ile ilgili şahsi görüşüm savaş sırasında ölmekte öldürmekte pekala mümkün. ama hiçbir asker ucunda kesin ölüm olan bir görevle görevlendirilmemeli. imkansıza yakın görevler evet olabilir. ama mutlak ölüm ve intihar saldırıları bence "savaş bu! her şey yapılabilir sınırının ötesine geçen bir eylem..."

tarihin bu acı döneminden almamız gereken derslerden bir diğeri de günümüzde intihar saldırısı yapan ve daha çok islam coğrafyasında görülen eylemlerin coğrafyanın bir kader olması ile ilgili değil çaresiz bir ulusun başına acımasız, askerinin yaşam hakkı ile ilgili kendine ait tassarruf hakkı gören yöneticilerin gelmesiyle ilgili olduğudur.

umarım hiçbir yerde savaş olmaz. ama olsa bile bir silindirin içinde hiçbir asker cennete dönüyorum diye suyun metrelerce altında önünde 3 tonluk bomba ile ölüme doğru hareket etme emrini uygulamak zorunda kalmaz. hele hele 2 başarısız saldırıdan sonra "kendimi patlatsam mı yoksa tüm hava bitene kadar bekleyip boğularak mı ölsem?" seçimi yapmak durumunda kalmaz...

kaynak