UZAY 1 Kasım 2018
63b OKUNMA     731 PAYLAŞIM

Jüpiter'in Ciddi Ciddi Güneş'in Etrafında Dönmüyor Olması

İlginç ama gerçek. Diğer Güneş Sistemi gezegenlerinin aksine, Jüpiter kendini Güneş'e tamamıyla teslim etmeyecek kadar büyük bir gezegen.
iStock

jüpiter diğer gezegenler gibi güneşin etrafında dönmez

şimdi barycenter ya da barycentre diye bir tanım var. uzayda birbiri etrafında dönen iki ya da daha fazla cismin kütle merkezi olarak geçer. bu merkez kütlesi daha büyük olan cisme yakınsar. birbiri ile etkileşimde olan ve eşit kütleye sahip iki cismin kütle merkezi ikisi arasındaki mesafenin orta noktasıdır. barycenter

dünya ile ay için bu kütle merkezi dünyanın merkezinin yaklaşık 4700 km uzağındadır. dünyanın ekvatoral yarıçapı yaklaşık 6400 km olduğundan dünya ve ay arasındaki kütle merkezi yine dünyanın kütlesinin içinde kalır.

cisimler arasındaki uzaklık da kütle merkezinin belirleyicilerindendir. dünya ve ay arasındaki mesafe yeterince açılırsa kütle merkezi dünyanın dışında bir noktada oluşacaktır.

Kütle çekim kanununu oluşturan yasa ve formülü de bu şekilde.

güneş ve diğer gezegenler arasındaki ilişki

biri hariç gezegenler güneşe göre çok çok küçük kütlelere sahip olduklarından güneşle aralarındaki kütle merkezi güneşin merkezine çok yakındır ve bu gezegenler güneş etrafında dönüyor gözükür. jüpiter ise farklı olarak oldukça büyük bir kütleye sahip olduğundan (burada elbette mesafenin de önemi var) güneşle arasındaki kütle merkezini güneşin dışında bir noktaya çeker. bu sebeple jüpiter güneşin etrafında dönmez. güneş ve jüpiter güneşe yakın bir nokta etrafında dönerler:


güneş sistemi, yörüngeler ve bu barycenter olayının sistem yörüngesine etkisi, güneşin samanyolu galaksisindeki yörüngesi vs. çok acayip işler. boş vakitlerinizde bakınız. ufkunuz biraz açılır. 

kaynak

Dünya, Jüpiter Büyüklüğünde Olsaydı Neler Olurdu?

2.5 Milyon Işık Yılı Uzaklığındaki Andromeda Galaksisine Gitmenin Sadece 23 Yıl Sürüyor Olması

Güneş'in Sabit Değil, Galaksi İçinde Müthiş Bir Hızla İlerleyen Bir Yıldız Olması