Kadıköy'ün Ayrılıkçeşme Semtindeki Lokasyonların İsimleri Nereden Geliyor?
doğup büyüdüğüm ve halen yaşamakta olduğum kadıköy hakkında birkaç hap bilgi...
ayrılıkçeşme sokak
kadıköy'ün resmi adıyla rasimpaşa, halk arasındaki adıyla yeldeğirmeni olan semtinde, 2. abdülhamidt'ten kalma ve hala aktif olarak kullanılan tren yoluyla ayrılıkçeşme arap mezarlığı arasında bulunan dar ve uzun olan bu sokağı, mütareke yıllarında işgalci fransız askerleri kontrol ettiğinden sokağın eski adı paris sokak'tır.
zamanında istanbul'un avrupa yakasında yer alan ve adını hatırlayamadığım bir semtinden buraya insanlar yerleştirilmiş ve sokaktaki rengarenk şirin yapılar o devirlerde fransız askerleri için türk kızlarının çalıştırıldığı birer genelev olarak kullanılmıştır.
ayrılık çeşmesi
4. murad, bağdat seferine bu noktadan çıktığı için buraya ayrılık çeşmesi adı verilmiş, çeşmenin hemen arkasından da yakın zaman önce bir namazgah çıkarılmıştır. ordu, sefere çıkmadan önce abdestini burada alıp namazını burada kılarak yola koyuluyordu.
bağdat caddesi
bağdat seferine devam edelim. 4. murad, bağdat'a giderken ordusuyla bu yolu kullandığı için bu cadde ilk o zamanlarda açılmış ve bu sebepten de adına ilk önce bağdat yolu, sonra da zamanla bağdat caddesi denmiştir.
ibrahimağa semti
şu anki nautilus avm'nin bulunduğu arsada eskiden bir yeniçeri kışlası bulunmaktaydı ve kışlanın ağası da ibrahim ağa'ydı. o sebepten o civara bugün ibrahimağa denilmektedir.