TELEVİZYON 21 Ekim 2024
888 OKUNMA     25 PAYLAŞIM

Kanada'daki Radyo ve TV'lerin %35 Oranında Yerli Müzik Yayını Yapma Zorunluluğu

Kanada, kendi sanatçılarının sesini duyurabilmek için böyle ilginç bir yasa uyguluyor. İşte detayları...

kanada radyo-televizyon ve telekomünikasyon komisyonu'nun (crtc) kanada yayın yasası'ndan türetilen ve radyo ve televizyon yayıncılarının (kablo ve uydu özel kanalları dahil ve çevrimiçi yayın yasası'nın geçmesinden bu yana internet tabanlı video hizmetleri de) en azından kısmen kanadalı kişiler tarafından yazılan, üretilen, sunulan veya başka şekilde katkıda bulunulan belirli bir yüzde oranında içerik üretmesi ve yayınlaması gerektiğini belirten şartlarını ifade eder.

buna göre , kanada’da, radyoda çalınan tüm müziklerin (sabah 6 ile akşam 6 arasındaki yoğun saatler de dahil olmak üzere) %35’i kanada’lı sanatçılar ve söz yazarlarına ait olmalıdır. bu, şarkılarını radyo istasyonlarına tanıtmaya çalışan her kanada'lı sanatçı için önemli bir avantajdır.

müziğin kanada içeriği olarak nitelendirilebilmesi için mapl (müzik, sanatçı, performans ve sözler) sistemi altında şu koşulları sağlaması gerekir

- müzik tamamen bir kanadalı tarafından bestelenmiştir.

- müzik veya sözler, esas olarak bir kanadalı sanatçı tarafından icra edilmektedir.

- performanslar tamamen kanada'da kaydedilmiştir veya tamamen canlı olarak icra edilip kanada'da yayınlanmıştır.

- şarkı sözleri tamamen bir kanadalı tarafından yazılmıştır.

ingilizce ve fransızca yayın yapan istasyonlar, her hafta yayınladıkları popüler müziğin en az %35'inin kanada içeriği olmasını sağlamak zorundadır.

ticari radyo istasyonları ayrıca, pazartesi’den cuma’ya kadar sabah 6:00 ile akşam 6:00 arasında yayınladıkları popüler müziğin en az %35'inin kanada içeriği olmasını sağlamalıdır.

mevcut kanada içerik yüzdeleri şu şekildedir

radyo yayını %35 (klasik gibi bazı özel formatlar için kısmi istisnalar bulunmaktadır). bazı istasyonlar, lisans başvuruları sırasında verdikleri "performans sözü" bilgilerine dayanarak daha yüksek bir yüzde yayınlamak zorundadır. yayın yapan televizyonlar için yıllık %55 veya günlük %50 kanada içeriği zorunludur (cbc'nin %60 kanada içeriği kotası vardır; bazı özel veya çok kültürlü formatlar için daha düşük yüzdeler uygulanmaktadır).

kaynak 1 : bandzoogle
kaynak 2 : crtc.gc.ca
kaynak 3 : wikipedia
kaynak 4: duplooylaw