SEYAHAT 20 Mart 2023
16,9b OKUNMA     181 PAYLAŞIM

Kanada'daki Türk Vatandaşları İçin Duyurulan Oturum ve Çalışma İzninin Detayları

17 Mart'ta yapılan yeni bir açıklamayla Kanada'da geçici süre ikamet eden Türk ve Suriyeliler için bazı yeni uygulamalar duyuruldu.
iStock

kanada, geçtiğimiz günlerde göçmenlerle alakalı iki önemli açıklama yaptı

öncelikle kanada'da yaşayan türk vatandaşlarını direkt etkileyebilecek açıklamayla başlayalım. 17 mart'ta yapılan kısa açıklamadan anlaşılan şu ki; göçmenlik, mülteciler ve vatandaşlık bakanı sean fraser'in, kanada'da yaşayan türk ve suriyeli göçmenleri (temporary residents) desteklemek için yeni göçmenlik önlemleri hakkında bir duyuru yaparak, işleyişi kolaylaştırmış gibi duruyor. en son ukrayna için benzer bir açıklama yapılmış ve kanada'da kalma şartları pozitif yönde değiştirilmişti. kaynak / resmi açıklama

özet

29 mart 2023 tarihinden geçerli olmak üzere;

- türk ve suriye vatandaşları, ücretsiz olarak statülerinin uzatılması için başvurarak okumaya, çalışmaya veya aile ziyaretinde bulunmaya devam edebilecek; halihazırda kanada'da bulunan türk ve suriye vatandaşları için açık bir çalışma izni (open work permit) yolu sağlanacaktır. bu kararlar ile kanada'daki geçici statülerini uzatmak ve geçici izinler arasında geçiş yapmak isteyen türk ve suriye vatandaşlara olanak sağlanmış olacak. bu madde ile alakalı bir örnek vermek gerekirse; turist veya öğrenci vizesiyle kanada'da bulunan türk ve suriyeli vatandaşlar, açık çalışma iznine başvurabilecekler. eğer kenarda köşede ufak puntolarla yazılmış kurallar yoksa, oldukça büyük bir lütuf gibi duruyor. ayrıca yapılan açıklamada, 10 mart itibarıyla kanada'da ikamet eden yaklaşık 600 suriyeli ve 6.400 türk'ün önümüzdeki altı ay içinde sona erecek geçici statüye sahip olduğunu söylediler. bu 6.400 türk, ücretsiz bir şekilde buradaki sürelerini uzatabilecekler.

- bazı temelli oturma izni (permanent residency) başvurusunda bulunanların, depremler nedeniyle seyahat belgelerini kaybettiğini göz önünde bulundurarak, kanada'ya gelmek için pasaport veya seyahat belgesi gerekliliğinden feragat edilecek. ayrıca geçici pasaportlar, geçerliliği sınırlı pasaportlar veya acil durum seyahat belgeleri ile kanada vatandaşlık sertifikaları ve seyahat belgeleri için yapılan başvurularda herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

- depremlerden kişisel olarak etkilenenlerin denizaşırı başvurularına öncelik verilecek. etkilenen bölgelerden gelen yeni ve mevcut geçici ikamet başvuruları ile kalıcı ikamet başvuruları (mülteci yerleştirme başvuruları dahil) öncelikli olarak işleme alınacak. bu uygulama, aynı zamanda kanada vatandaşlarının yakın aile üyeleri de kapsamaktadır.

ikinci olarak, dün yapılan ve geneli etkileyecek olan açıklama ise şu şekilde; devlet üniversitesi veya koleji mezuniyeti sonrası alınan çalışma izinleri (pgwp) 2022 yılında bitecek olanlara, 18 ay uzatabilme imkanı vermişlerdi. dün yapılan açıklama ile bu uygulamanın aynısını, çalışma izni 2023 yılında bitecek olanlara da verdiler. çalışma izni süresi dolanlar, 90 günlük yenileme süresini aşmış olsalar bile statülerini geri alabilecek ve yeni çalışma izni başvurusunun işleme alınmasını beklerken geçici çalışma hakkı kazanmış olacaklar.

6 nisan 2023 tarihinden itibaren, 2023 yılında sona erecek olan çalışma izinlerinizi, 18 ay daha uzatabileceksiniz. bu sayede hem ülkeden memnun olan kalmaya devam edebilecek hem de kanada eğitimli çalışanını ülkede tutup, ekonomisine katkı sağlamış olacak.

kaynak