SEYAHAT 18 Temmuz 2022
10,4b OKUNMA     188 PAYLAŞIM

Kapadokya'da Tam Verimle Dolunay Yürüyüşü Yapmanın Eksiksiz Yöntemi

Kapadokya'da balona binmenin yanısıra ay ışığında da yürüyebileceğinizi biliyor muydunuz?

kapadokya ay ışığında yürüme imkanınız olan bir yerdir

ancak bu yönü pek az bilinir. o yüzden bu yazının kapadokya bölgesinde dolunay yürüyüşü yapmak isteyen yazarlar için bir rehber niteliği taşımasını amaçladım.

benim tavsiye edeceğim rota: çavuşin - güllüdere - kızıl vadi (kızıl çukur). orta zorlukta bir rota olup gidiş-dönüş uzunluğu yaklaşık 8 km.

dolunayın en belirgin olduğu ve havanın açık olduğu bir gün için planlamanızı yapın.

wikiloc üzerinden rotayı takip edebilir veya rotayı telefonunuza indirerek gpx formatında dosyaları destekleyen farklı uygulamalardan faydalanabilirsiniz.

yanınızda mutlaka kafa lambası veya el feneri bulundurun.

yürüyüşe başlangıç saati olarak gün batımından 2-3 saat kadar öncesi idealdir. 

gidiş ve geliş için aynı rotayı kullanmanızı özellikle tavsiye ediyorum. böylelikle gündüz hem rotayı tanır hem de gündüz-gece kıyaslaması yapabilirsiniz.

çavuşin'de rotanın başlangıç yerine yaklaşık 200 - 300 metre kala asfalt bitiyor. korkmayın devam edin. başlangıç noktasında arabanızı park edebileceğiniz geniş bir düzlük mevcut. ayrıca oradaki at çiftliğinde insanlar da olduğu için arabanız nispeten güvende olacaktır.

rotanın üzerindeki haçlı kilise ve direkli kiliseyi gezmeyi unutmayın. haçlı kilisedeki kafeteryada portakal suyu için. o malzemeler oraya çok zor taşınıyor. o yüzden fiyatları biraz yüksek olabilir.

rotanın sonuna ulaştığınızda kızılçukur vadisi'nde muhteşem bir gün batımı manzarası sizi bekliyor olacak. güneş batar batmaz hemen dönüş yoluna çıkmayın. bekleyin, vakit geçirin. kafeteryalarda çay, kahve için. dolunay yükselmeye başlayınca yola çıkın.

Fotoğraf: kapadokyadayim.com

kapadokya her mevsim serindir, yanınıza uzun kollu bir şeyler alın. mutlaka içmesuyu alın. haçlı kilise ve direkli kiliseyi gece de gezin. hatta mümkünse sadece dönüş zamanında gece gezin. lambanızı, fenerinizi çok fazla açmayın ve ay ışığında yürümenin tadını çıkarın. dönüş yolunun sonuna doğru köpek havlamaları duyabilirsiniz, korkmayın. onlar at çiftliğinin köpekleri ve bağlılar. yaz aylarında dolunay varken hafta sonu yürüyecek olursanız vadide pek çok insan olacaktır. korkmayın.

rotanın neredeyse tamamında telefon çekiyor. ben gece pek fotoğraf çekmeyi beceremiyorum. gitmeden bu konu hakkında siz biraz bilgi edinin.