SEYAHAT 13 Nisan 2021
31,9b OKUNMA     498 PAYLAŞIM

Kapadokya'ya Gidecekler İçin Sade ve İşe Yarar Bir Gezi Rehberi

Kapadokya gezi rehberi nasıl olmalıdır? Peki ya Kapadokya'da görülecek yerler? İşte tur organizasyonundan bağımsız olarak Kapadokya'ya ilk kez gidecekler için verimli bir tatil planı.
Peşin not: Fiyatlar yazının yazıldığı 2016 tarihlidir.

kapadokya... sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış, dünyanın en özel ve güzel coğrafyası.

şimdi hazırladığım süpersonik planla, tur organizasyonundan bağımsız olarak kapadokya'ya ilk kez gidecekler için mutlaka görülmesi gereken yerler, yapılası aktiviteler, kalınası yerler, minimum harcamaya nasıl maksimum keyif alınır gibi faydalı bilgiler vereceğim.

öncelikle sıcaktan bezmemek-soğuktan donmamak için ilkbaharda ya da sonbaharda gidin. kendi arabanızla, yoksa dizel bir araba kiralayarak gitmenizi öneririm. araçsız giderseniz sudan çıkmış balık gibi kalırsınız, keyfiniz daha baştan kaçar söyleyeyim. maximum kart ya da müze kartınız varsa müzelere bedava giriyorsunuz, yoksa paralı bazı girişler 10 tl civarı. sırt çantasıyla dolaşın ve içinde mutlaka litrelik su bulundurun. bir diğer öncelik de, her yere eşit mesafede olmanız en iyisi olacağından, kapadokya’nın kalbi diyebileceğim göreme’de kalmanızdır.

merkeze vardığınızda coco cave hotel’i bulun. göreme’yi tepeden gören, manzarası nefis bir hoteldir. işletmecisi ekrem, peribacası formunda dişleriyle sizi gülümseyerek karşılar. fiyatta sıkıntı yapmaz, her konuda yardımcı olur. verandasında tavla oynayıp çay-kahve, şarap içip manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

bir diğer kalmanızı önereceğim yer ise göreme’ye 2 km uzaklıkta olan çavuşin köyündeki muşkara otel. burası eski bir handan devşirme harika bir otantik otel. kapadokya ruhunu çok iyi yansıtıyor. sabahları odaların penceresinden çok güzel bir manzara ve gökyüzündeki balonları görebiliyorsunuz. işletmecileri oranın yerlileri olan bir aile ve hepsi de birer dizi karakteri gibi komik. asmalı konak’taki mutfak kadrosu gibiler. bunlarla da fiyatta pazarlık yapılabiliyor.


fazla detaya boğmadan, görmeniz gereken yerlere gelirsek

gezinize göreme açık hava müzesiyle başlayabilirsiniz. buraya giden yolun yukarısında görmeye değer aynalı kilise var. burayı gezmeyi bitirdikten sonra hemen ayrılmayın. kilisenin sağından arkaya doğru küçük, dar bir patika var, sizi kilisenin arkasına muhteşem bir kapadokya manzarasına götürür.

aynalı kilise ve göreme açık hava müzesi arasındaki yokuştan inerken yolun sağında beleş, toprak bir otopark alanı var. aracınızı buraya park edebilirsiniz. diğer yerler hep ücretli. bu açık otopark alanından aşağıya, vadiye pek bilinmeyen inişler var. ineceğiniz yer kızıl vadi ya da kılıçlar vadisi adlarıyla bilinir. duvarlarda rose red yazıları vardır onları takip edebilirsiniz. bu iniş parkuru çok zevklidir. orta derece zorlukta sayılabilir. bazı yerlerde yolun bittiğini düşünebilirsiniz. büyük kayalardan, duvara tutunarak inmeniz gereken yerler vardır. bazı inişlerde de tahta merdivenler koymuşlar. parkurun sonunda sizi ahşap bir kulübede bir amca karşılar, sedirlere oturup sıktığı taze meyve sularından içip dinlenebilirsiniz.

Kılıçlar Vadisi

bundan sonraki düzlük alan ve çevredeki yer şekilleri bildiğin sürrealizm. anadolu’nun bağrının binlerce yıllık dinginliği sizi huzurla sarıp sarmalıyor ve kendi ülkenizdeki bu yeryüzü cennetine şimdiye kadar gelmediğiniz için pişman oluyorsunuz.

buradan arabaya geri dönüş yolu zor olduğu kadar keyifli. geniş bir u yaparak, patika yollardan, at haraları arasından yayan gidebilirsiniz ya da atvli gezginlerden sizi belli bir yere kadar bırakmasını isteyebilirsiniz.

civardaki mutlaka görülmesi gereken diğer yerler birbirine çok yakın olan paşabağ vadisi ve zelve açık hava müzesi. buralar bariz tatooine. gerçek olamayacak kadar güzel ve masalsı bir dünya buralarda sizi bekliyor olacak.

Paşabağ Vadisi

yemek

göreme merkezde yemek yiyebileceğiniz birçok restoran var. hemen hepsinin default yemeği testi kebabı. masaya oturmadan garsonla konuşun ve kebabı testiye piştikten sonra tıkmayacaklarına emin olun çünkü çoğu yer böyle yapar ve siz de kebabın testinin içinde piştiğini zannedersiniz.

marketten alacağınız yiyecek ve içeceklerle akşam yemeğini otel odasında ucuza getirmek de mümkün.

otantik tatlar yakalamak istiyorum diyorsanız yaklaşık 10 km ötedeki ürgüp’e geçin. temenni tepesi’nde odun ateşinde pişen türk kahvesi içip manzaranın tadını çıkarın. binbir çeşit ürün yelpazeli kuruyemişçilere dalın, bedava ikramlardan karnınız doyuyor. ilginiz varsa asmalı konak’da burada yer almakta.

ürgüp’e birkaç km uzaklıktaki mustafapaşa kasabasına gidin. burası, yerel çizgisini ve doğallığını korumuş çok sevimli bir göçmen kasabası. merkezdeki eleni restoran’da kiremitte kaşarlı köfte ve mantar yiyin. dönüş yolunda ürgüp'ten geçerken turasan şarap mahzeni’ne uğrayın. çoğu şarabı tadın, akşam otelde manzaraya karşı içmek ya da sevdiklerinize hediye etmek için şarap alın.

otantiğe doymadım diyorsanız avanos’a gidin. çarşısında çok güzel çömlek atölyeleri vardır ve çamurdan kendi çömleğinizi yapmanıza izin veriyorlar. asma köprüsünden geçin, kızılırmak’taki ördeklere yem atın.


panoramik manzara istiyorum diyorsanız uçhisar’a gidin ve kaleye çıkın

bir diğer efsane manzara da göreme panorama alanı. burası hem muhteşem göreme manzarasına karşı bir şeyler içebileceğiniz hem de hediyelik eşya alabileceğiniz güzel bir yer.

peki nereden en ucuz hediyelik eşya alırım diyorsanız

göreme merkezdeki sultan gift shop mutlaka uğramanız gereken yerdir. uçhisar’daki hediyelikçiler de pazarlığa oldukça açıklar.

vaktiniz, enerjiniz, maddi imkanınız varsa görebileceğiniz diğer yerler; göreme’ye 200 küsur km uzaklıktaki ıhlara vadisi ve derinkuyu yer altı mezarları. aktivite olarak; balon turu ve at turu. çok zenginseniz atla balon turu (şaka lan).