SEYAHAT 19 Nisan 2024
20,3b OKUNMA     296 PAYLAŞIM

Karadağ'a Seyahat Edeceklerin Normalde Hemen Aklına Gelmeyecek Kritik Tavsiyeler

Karadağ gezi rehberlerinde çarşaf çarşaf yazılmayan ancak gidenler için epey önemli olabilecek bazı detayları sıralayan bir yazı.

karadağ seyahat öncesi bazı konularda net bilgi bulamadığım için öncelikle onları açıklamak istiyorum

- havaalanından mutlaka araç kiralamanızı tavsiye ederim. zaten taksiye tek yön için ödeyeceğiniz ücret ortalama 60 euro olacağından günlük 20-25 euro arası araç kiralamanız her türlü mantıklı olacaktır.

- yanınıza kullanmadığınız bir cep telefonu alıp podgorica havaalanından 10 euroya turist simkart (100 gb internet) ile yedek telefonunuzu mobil internetini açarak sırt çantanıza koyun. (modem gibi) kişisel telefonlarınızla rahat rahat bağlanabilirsiniz. havaalanı içerisinde bulunan büyük tobacco shop'dan satın alabilirsiniz.

- araç kiralamak için 500 euro ile 1000 euro arası saçma sapan depozito ücretleri ödemek istemiyorsanız web siteleri üzerinden canlı yardım ile iletişime geçin size kiralama ücreti haricinde 50-60 euro (geri ödememek üzere) ekstra ücret ödeme seçeneği sunacaklar. her hâlükârda kartınızdan 1000 euro depozito çektirmekten daha avantajlıdır.

- araç kiralama sonrası ortalama çeyrek depo ile yarım depo arası (maksimum 25-30 euroluk) benzin size tüm karadağ gezisi için rahat rahat yetecektir.

- aracımızı kiraladık. sıra otopark sorununda. öyle kafanıza göre yol kenarına aracınızı park etmeyin, çekiyorlar. biz kaldığımız evin sitesinin önünde bulunan herkesin park ettiği kaldırıma park edip sabah arabamızı bulamadık. özellikle sistemden kiralık araçları tespit edip onları çekiyorlar ve bunun üzerinden ticari bir sistem yürütüyorlar gibi geldi bana.  sonuç... 105 euro ceza ile aracımızı geri aldık. günlük ve saatlik 1-2 ve 5 euro gibi seçenekleri kullanmanızı tavsiye ederim.


- kotor girişinde büyük virajı döndükten hemen sonra sağda eco benzin istasyonunun yanında kocaman bir otopark alanı var, oraya ücretsiz park edip kotor gezinizi yapabilirsiniz.

- budva konaklamak için kesinlikle iyi bir şehir değil. antalya'nın sahile çıkan mahallelerinden hiçbir farkı yok. üstelik her yerde inşaat ve yol çalışması var. çok merak ediyorsanız 1 saat budva oldtown, 1 saat şehir içine ayırabilirsiniz.

- kotor, tivat, perast gibi şehirleri görene kadar bir daha gelmem diye düşünüyordum ancak sonra fikrim çok değişti. kotor sahilde oturup manzarayı izleyin ve daha sonra arabanız ile mutlaka o izlediğiniz manzaraya gidip tivat, perast kıyılarını gezip tadını çıkarın ve yol kenarında bir şeyler içmenizi tavsiye ederim.

- çok güvenli bir ülke olduğunu zaten gider gitmez hissediyorsunuz. eğer kotor'da kalacaksanız tivat havalimanı 15 dk uzaklıkta. podgorica havalimanı 1-1.5 saat uzaklıkta olacak.

- fiyatları türk lirası ile karşılaştırınca hemen hemen aynı ancak fiyat performans olarak kesinlikle daha lezzetli ve kaliteli şeyler tüketeceksiniz.

- sveti stefan'ın içine giremiyorsunuz ancak denizinde vakit geçirebilirsiniz.


- nisan ayı soğuk deniz sevenler ya da sabah denize girip uyanmak isteyenler için uygundur.
hava genel olarak istanbul ile aynı derecede olsa da hiç terletmiyor. gündüzleri kısa kol akşamları maksimum üzerine hırka, ceket ile idare edilebiliyor. seyahatiniz kısa ise kocaman bavul yapıp oradan oraya kendinize eziyet etmeyin.

- trafik konusunda saygılılar ve kurallara genel olarak uyuyorlar ancak şehirleri arası yollarda hız tabelalarına uymuyorlar. dolayısıyla çok fazla radar olduğu için hız tabelalarına uymanızı tavsiye ederim.

- marketlerde bira 0,50 cent ile 2 euro arası. işletmelerde kahve ve bira 2-4 euro arası yemekler 7-15 euro arası değişiyor. porsiyonlar çok büyük.

(bkz: montenegro)