OYUN 26 Mart 2020
66,2b OKUNMA     1089 PAYLAŞIM

Karantina Günlerinde Eve Kapanıp Oynayabileceğiniz Bilgisayar Oyunları

Yeni tip koronavirüs SARS-CoV-2'nin giderek tüm dünyayı esir aldığı ve evde kaldığımız şu günlerde yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri oyun oynamak.

1. dishonored 

gerçekten çok orijinal mekanikleri olan, birinci şahıs görüş açısıyla oynanan gizlilik/aksiyon oyunu. steampunk sanat yönetimiyle de ilgi çekici bir açık dünyaya sahip. bir takım süper güçleriniz var ve zaman geçtikçe bunları geliştirip farklı yöntemlerle görevleri tamamlamaya çalışıyorsunuz. oynamadıysanız dünya üzerinde oyun oynamayı sevip de bu oyundan keyif almayacak insan olacağını sanmıyorum açıkçası. 2. oyunu da var bunun. tavsiyem, hikayeye de hakim olmak adına ilk oyundan başlayın. teknik anlamda 2.ye nazaran hiçbir eksiği yok zaten.

2. the forest 

özellikle multiplayer olarak arkadaşlarınızla oynarsanız keyif alabileceğiniz, oynadıklarım arasında beni en fazla tatmin eden hayatta kalma oyunlardan biri. inşa mekanikleri vs. seviyorsanız bir bakmanızda fayda var. arkadaşlarla oynamak oyunu 3-5 kat keyifli hale getiriyor. bu oyun herkesin hoşuna gitmez, biraz daha sabırlı ve mekaniklerinden keyif alan kitleye hitap ediyor.

3. portal 1-2

puzzle oyunlarının top noktası bana kalırsa. daha iyi bir örneğinin yapılabileceğini sanmıyorum. bir oyunun hiç bir eksiği mi olmaz? ilk oyun tek kişilik oynanabilirken, ikinci oyunda co-op modu da mevcuttur ve son derece işlevseldir. başyapıt kesinlikle.

4. quantum break

enteresan mekanikleri olan keyifli bir tps oyunu. film gibi senaryosu ve "gerçekten" film gibi ara sahneleriyle (bölüm aralarında gerçekten yarım saatlik dizi bölümleri gösteriliyor) enteresan bir deneme. yer yer oyun mekanikleri itibariyle tekrara düşse de keyifli bir hikayenin içine alıyor sizi. negatif yorumların çoğu oyunun ilk dönemlerinden. çünkü ilk çıkışı teknik anlamda biraz problemli imiş. zamanla yapılan düzeltmelerle artık problemsiz bir şekilde baştan sona oynatıyor.

5. rime

ismi gibi şiirlerin görsele dönüşmesi diye sizlere anlatabileceğim bir puzzle oyunu. "klas" oyun tabirine uyan oyunlardan. mekanikleri bildiğimiz puzzle mekanikleri genel olarak. hikayesi hiç beklemediğiniz kadar derin psikolojik analizler içeriyor. bitirdiğinizde oha diyorsunuz. daha fazla spoiler vermemek adına burada keseyim.

6. soma

öncelikle bu oyun üzerinde genel yanlış bir bakış açısı var, onu açıklayayım. ben de uzun süre bu sebeple oynamadım çünkü. bu oyun bir "korku" oyunu değil. soma, son yıllarda oynadığım en iyi oyunlardan biriydi. en ufak bir aksiyon mekaniği bulunmadan bir oyun ne kadar merak uyandırıcı ve heyecanlı olabiliyorsa o limitlere ulaşmış bir oyun. kesinlikle başından sonuna, senaryosundan mekaniklerine, grafiklerinden, atmosferine başka bir başyapıt. tam anlamıyla underrated kavramının karşılığı. oyunun türkçe yaması var. ingilizce problemi yaşayacaklar kullansınlar. hikaye önemli.

7. spec ops: the line

hikayesi itibariyle fazlasıyla orijinal bir oyun. mekanikleri o kadar büyük bir alkış almasa da benden senaryosu ve işleyiş ile olumlu not alan oyunlardan biri. oyunu bitirdiğinizde başarılı bir filmi bitirmişsiniz duygusunu yaşatan oyunlar olur ya, işte onlardan. herkesin hoşuna gitmez mekanikleri ama bir bakın, hoşunuza gidecek gibiyse başlayın. 1 saat sonunda zaten hikayeyi bitirmek için oynamak isteyeceksiniz. bunun da türkçe yaması veya orijinal türkçe altyazısı vardı.

8. to the moon 

görsel roman türünün başlangıç örneği desem diğer örneklere de ayıp etmiş olurum sanki ama en iyi örneği olabilir. 4-5 saatlik inanılmaz dolu hikaye içeriğiyle bir oyun değil de sizin kontrolünüzle hareketlenen duygusal bir deneyim. eşinizle oturup biriniz oynarken diğeriniz izlese bile keyifli vakit geçirirsiniz. ilk kural ingilizceniz iyi değilse türkçe yamasını indirin (iyi bir yaması mevcut). ikinci kural ise mümkünse tek oturuşta veya en kötü araya çok vakit koymadan 2 oturuşta oyunu bitirin. bitirdiğinizde "oyun bir sanat dalı mıdır" sorusunu kendinize tekrar sorabilirsiniz. türkçe yama değil de orijinal olarak türkçe desteği gelmiş. benim oynadığım dönemde henüz yoktu.

9. valley 

eğer platform oyunlarından hoşlanıyorsanız ve bunu bir de fps görüş açısıyla oynasam nasıl olurdu diyorsanız bu oyun size göre. yaklaşık 5 saatlik, çok çok iyi oyun mekanikleri olan, senaryosu da bir o kadar ilgi çekici başarılı bir fps platform oyunu. her bölüm gelen yeni mekaniklerle asla kendini tekrar etmiyor. hiçbir şekilde sıkmadan oyunun sonuna kadar atıyor sizi. bir geceniz tertemiz geçer gider.

10. ori and the blind forest

eski atari oyunlarına özlem duyuyorsanız ve bunun modern yorumu nasıl olurdu diyorsanız bu oyun size göre. inanılmaz yaratıcı mekanikleri ile oynadığım en iyi yandan görüşlü platform oyunu bu herhalde. kısacası eğer hala görmediyseniz bir bakın, biraz olsun oynayasınız geldiyse başlayın.

11. tomb raider serisi

playstation'daki uncharted serisinin bilgisayardaki muadili diyebilirim, hiç bilmeyen bir insan için. son çıkan 3'lü serinin en başından başlayıp hangi oyununda sıkılırsanız oraya kadar gidebilirsiniz. film gibi bir oyun. mekanikleri de bir o kadar başarılı.

12. overcooked 1-2 

aile ile oynanmalık, efsane, adını koyamadığım türde co-op oyun. oyundan en anlamayan bir insan bile sadece yarım saat içinde bu oyuna adapte olabilir. keyifli bir şekilde oynayabilir. eşinizle çocuğunuzla toplanıp bir arada oynayabilirsiniz. 4 kişiye kadar oynanabilir. ilk oyunda internet üzerinden multiplayer oynama seçeneği yokken, ikinci oyunda bu özellik de geldi. o yüzden lokal multiplayer oynamayacaksanız ikinci oyunu almalısınız. tam bir coach game...

13. cities skylines 

simcity serisine aşinaysanız onun tüm eksiklerinin giderilip steril bir şekilde oynanabilir hale getirilmiş halidir. şehir kurma simülasyonu oyunlarının en iyisi. türü seviyorsanız direk buyrun.

14. motorsport manager

biraz daha niş bir kitleye hitap eder ama f1 takip eden ve sezonun başlamamasıyla üzülen bir insansanız bir bakın. formula 1 takımı kurup yönettiğiniz bir f1 menajerlik oyunu. fm'nin formula versiyonu kısacası.

15. two point hospital

hastane yönetim oyunu. hastaneye düşmeden şu zamanları atlatmanız dileğiyle.

16. prison architect

hapishane kurup yönettiğimiz, garip grafiklere sahip enteresan oyun. çok zaman gömdüm bu oyuna çok.

17. the vanishing of ethan carter 

genişçe bir köyün içinde, hiçbir yönlendirme olmadan, garip bir hikayenin derinliklerini çıkarmaya çalıştığımız bir oyun ilginizi çekiyorsa buyurun. kafa patlatmalık, manzaraya dalıp gitmelik, gerçekten orijinal bir oyun.

18. inside ve limbo

ikisini bir oyun gibi aldım. ikisi de birbirinden başarılı puzzle platform oyunları. bunun yanına hikaye anlatımı da girince oyunlar bir anda başyapıt seviyesine çıkıyor. oyunla alakası olup da oynamayan kaldığını sanmıyorum ama olur da kaldıysa düşünmeyin bile.

19. this war of mine

savaşı siviller açısından bir yorumla anlatan başka bir sanat eseri. mekanik olarak tam bir kaynak yönetimi ve hayatta kalma oyunu. bu işi de gayet başarılı yaptığını söyleyebilirim.

20. bioshock infinite 

teletabiii nickli ekşi sözlük yazarın hatırlatması üzerine eklenmeli diye düşündüm bunu da. hem 20'ye tamamlayalım. bu da klasik fps oyununun üstüne çok çok güzel bir hikaye anlatımı eklenmiş bizlere bambaşka bir dünya sunan oyunlardan. ateş ede ede gideyim, bir yandan da güzel bir hikayeye dalayım derseniz iyi bir tercih. ayrıca gelmiş geçmiş en yaratıcı ve gerçek npc bu oyunda size eşlik etmektedir.
___

yoruldum, o yüzden burada keseyim. gta, rdr, fifa, pes, cs-go gibi çok çok popüler örnekleri atlamaya çalıştım. umarım bir-iki ilgi çeken ve oynamadığınız bir şey yazabilmişimdir de bir faydamız dokunur.

Karantina Günlerinde Eve Kapanıp İzleyebileceğiniz Etkileyici Salgın Filmleri

Karantina Günlerinde Online Olarak Gezebileceğiniz Müzeler ve Turistik Yerler