SAĞLIK 18 Ocak 2022
48,3b OKUNMA     517 PAYLAŞIM

Kedi Tırmalaması Kuduza Neden Olur mu?

Kedi tırmaladı, kuduz olur muyum? Bu sorunun cevabı teorik olarak evet ama oldukça düşük bir ihtimal. Biraz daha detaylandıracak olursak eğer...

kuduz için ısırma gerekiyor. yani virüs size hayvanın salyasıyla, kan yoluyla bulaşıyor. ancak bu hayvanlar, patilerini yalayan hayvanlar. dolayısıyla, hayvan kuduzsa patileri de enfekte. hiç risk almadan hastaneye gitmeniz ve durumunuzu açıklayarak aşınızı olmanız gerekiyor. 

kuduz, pardonu olmayan bir hastalık. virüs üç gün içinde etkisini gösterebileceği gibi, bir yıl bekleyip öyle de etkisini gösterebiliyor. merkezi sinir sistemine girdikten sonra semptomlar başlamasa da hasta, yolcu demektir. bugüne dek bir tek kız çocuğu kurtulmuş, o da gözlerini yitirerek. 

ayrıca kuduz tüm memeli hayvanlarda görülen bir hastalıktır. köpek, kedi, kunduz, fare, yarasa, tilki, kurt, insan. o nedenle sokak hayvanlarına sağlıklı görünseler bile temas etmemekte yarar vardır. her kuduz hayvan ısırmaz. ama her kuduz hayvanın ağzında virüslü salya vardır.

açılın, ben doktorum. kedi tırmalamasının kuduz hastalığına neden olma ihtimali teorik olarak vardır ama düşüktür.

türkiye’de son yıllarda bildirilen insan kuduz vakaları genellikle yarasa gibi hayvanlarla temas sonrası görülmüştür. çoğu da belli başlı illerden olmak üzere. ancak kuduz riskli temas bildirimi 2000’li yıllarda artış göstermiş. bunun sebebi de köpeklerin kuduz vektörü olabilmesi ve köpekle temas eden hastanın kuduz şüphesinin bildirilmesi. 

ayrıca türkiye, insanda kuduz vakasının halen görülebildiği tek tük avrupa ülkelerinden biri. bu yazı 1989 yılında girilseydi önermesi kesinlikle çok farklı olurdu. zira 1979-1989 yılları arasında avrupa’dan bildirilen kuduz vakalarının toplam %7.3’ü türkiye’den bildirilmiştir. ayrıca önemli bir fark da avrupa’da yabani hayvan kuduzu, toplam kuduz vakalarının %72’sini oluştururken; türkiye’de evcil hayvan kuduzu, tüm kuduzların %98.4’ünü oluşturmaktaymış. ancak o yıllara ait bir insan kuduzu vakası bulamadım. yine de evcil hayvanlarla temasın o yıllar için kuduz riski açısından önemli olduğu anlaşılıyor.

tetanoz riski her açık ve kirli yara sonrası vardır. bunun hayvanla, hayvanın yabaniliğiyle çok ilgisi yoktur.

kısa bir bilgi daha: hayvanla temas sonrası kuduz aşısı olabileceğiniz merkezler çok sınırlıdır, bunu sağlık kuruluşlarından öğrenebilirsiniz. ama tetanoz bütün acillerde yapılmaktadır.

kedi tırmalaması durumunda tetanoz olma ihtimali, kuduz olma ihtimalininden çok daha fazladır. ama prosedür gereği kuduz aşısı da olmak gerekir. tabii şüphe duyulan durumlardan bahsediyoruz.

kedi toprağı eşeler ve toprak altında anaerobik solunum yapan tetanos virüsünü alıp insana tırmalayarak bulaştırabilir.

kuduz virüsü ise aslında dışarda çok kısa süre yaşayabilen, zayıf bir virüstür. dolayısıyla kuduzun son semptomlarını gösteren bir hayvanın salyası pencesine gelse bile kısa zamanda inaktif olacaktır. ama ne olursa olsun prosedüre uymak elzemdir.