BİLİM 2 Ocak 2019
23b OKUNMA     647 PAYLAŞIM

Kendi Evrimi İçin Ölen Arkadaşının DNA'sını Çalan Bakteri: Vibrio Cholerae

İnsanlarda kolera hastalığına neden olan Vibrio cholerae adlı bakteri, kendi evrimini hızlandırabilmek adına ölen bir arkadaşının DNA'sını çalarken görüntülenmiş.
Vibrio Cholerae bakterisi

sciencealert'ta anlatılan habere göre; vibrio cholerae isimli bir bakterinin (kolera hastalığına yol açan) ölmüş diğer bir bakteriye "zıpkın" atarak, ölmüş bakterinin dna'larını kendi vücuduna taşıması olayının ilk kez mikroskop altında gözlemlenmesi olayı gerçekleşmiş.

bakteriler, bu zıpkın atma olayını ise "pillus" ismi verilen uzantılarıyla gerçekleştiriyorlar. bu uzantı bakterilerde, başka bir bakterideki genetik materyallerin aktarılması için bir çeşit cinsel yol sayılabilir. böyle bakteri kendi gelişimini hızlandırmak amacıyla başka bakterideki yeni genetik materyalleri kendisine aktarıyor ve bu sürece "yatay gen transferi" adı veriliyor.


a.dalia isimli biyolog abimize göre; "yatay gen transferi, antibiyotik direncinin bakteri türleri arasında taşınması için önemli bir yol, fakat bu süreç daha önce hiç gözlemlenmemişti." diyor.

bir pillus, insan saçından 10 bin kattan daha fazla incelikte olduğundan, gözlemlenebilmesi çok zor bir olaya tanıklık etmişler.

özetle diyor ki; bir bakteri öldüğü zaman parçalarına ayrılıyor ve dna'larını serbest bırakıyor. diğer hayatta kalan bakterilerde bu dna'lara ulaşıp, kendilerinin bir parçası haline getiriyorlar. eğer ölen bakterinin antibiyotik direnci varsa, ölü arkadaşının genlerini kendileriyle birleştiren bakteri, kendini geliştirip antibiyotik direncini kendine geçiriyor ve bu genleri kendine geçiren bakteri çoğalırken de kendisinden çoğalmış bakteriler de antibiyotiğe dirençli bir şekilde doğuyorlar.


sonuç olarak böyle bir şeyi gözlemleyip, bakterilerin bu mekanizmayı nasıl kullandıklarını çözebilirsek, bunu önlemenin yollarını bulabiliriz bir ihtimal diyorlar.

Kargalar Gerçekten 150-200 Yıl mı Yaşıyor?