PSİKOLOJİ 18 Ağustos 2016
33b OKUNMA     1057 PAYLAŞIM

Kendi Yansımasını Aynanın Ardında Yaşayan Başka Biri Olduğuna İnandıran Sendrom: Capgras

Psikotik bir bozukluk olan Capgras Sendromunu yaşayan kişiler insanların yerini aynı görüntüde fakat sahtekar benzerleri olduğuna inanır. Hatta içerikte yer alan örnekte yer aldığı gibi kendi yansımasını bile bu şekilde değerlendirebilir.
iStock.com

capgras sendromunun ilginç versiyonu olan "kişinin kendi ayna görüntüsü için capgras sendromu"yla ilgili bir vaka

neurocase'de sunulan tüyler ürperitici bir vaka kendi yansımasının aynanın arkasında yaşayan başka biri olduğuna inanan bir adam tanımlıyordu.

78 yaşındaki fransız hasta bay b. tours hastanesi nöroloji bölümüne yatırılmıştı.

önceki 10 gün boyunca, bay b. evinde, banyosundaki aynasının arkasında bulunan ve çarpıcı biçimde kendisiyle aynı fiziksel görünüşü paylaşan bir yabancıyı bildirmişti. yabancı kendisinin kopyasıydı, aynı boyuttaydı, aynı saçlara , aynı vücut tipine ve özelliklere sahip, aynı elbiseleri giyiyor ve aynı şekilde davranıyordu.

bay b. bu yabancıyla konuşmuş ve çok şaşırmıştı çünkü onun hakkında çok şey biliyordu. hatta bay b. iki kişilik çatal bıçakla birlikte aynaya yiyecek bile almıştı. sonunda, aynadaki yabancı saldırgan hale gelmeye başlamış ve bay b'nin kızı onu hastaneye götürmeye karar vermişti.

…bay. b. iyi yönlendirilmişti ve ailesinin üyelerini tanıma konusunda mükemmel bir başarı sağlamıştı.

hastanedeki testler alzheimer hastalığı olasığına dikkat çekiyordu. bay b.'ye bir antidepresan ve bir antipsikotik dahil olmak üzere çeşitli ilaçlar yazıldı.

üç ay sonra, iyileşme tamamlandı. sanrı kaybolmuştu ve bay b. yabancının gittiğini açıklamıştı.

yazarlar, capucine diard-detoeuf ve arkadaşları, bunu "kişinin kendi ayna görüntüsü için capgras sendromu" vakası olarak tanımlıyor. capgras sendromu kişinin, gerçekten ona benzeyen ikizlerinin ya da sahte kopyalarının genellikle ,eşinin veya akrabasının, yerini aldığına dair inançtır. bay b., kendi görüntüsünün aslında kendisinin sahte bir kopyası olduğuna inanıyordu.

diard-detoeuf ve arkadaşları, 1989'da kendisiyle aynada uzun uzun konuşmalar yapan ve sağ tempo-parietal atrofisi olan 77 yaşındaki bir kadın hakkındaki rapor da dahil olmak üzere önceki iki vakayı ele aldı.

ayna capgras sendromu, hastanın kendi yansımanın bir başka kişi olduğunu düşündüğü bunama semptomlarına neden olabilen ''mirrored-self misidentification'' sendromundan farklıdır.

bu sendromda, yansıma bir yabancı veya akraba olarak görülebilir. ancak bay b. aynadaki adamın tamamıyla kendisi olduğunun farkındaydı–bir başka deyişle aynadaki yansımasını tanıyamamak gibi bir sorunu yoktu. aksine, aynadaki adamı benzer ve farklı yönleri olan bir tür ikizi olarak görüyordu.

researchblogging.orgdiard-detoeuf, c., desmidt, t., mondon, k., & graux, j. (2015). a case of capgras syndrome with one’s own reflected image in a mirror neurocase, 1-2 doı: 10.1080/13554794.2015.1080847

27 ağustos 2015 | neuroskeptic'ten alınmıştır.

(bkz:http://zihinfelsefesinegiris.blogspot.com.tr/)

capgras sanrısının başlangıç aşamasını içeren ilginç bir örnek aşağıdaki şekilde kaydedilmiştir

"her şey bana biraz garip görünmeye başlıyor, biraz yapay gibi mesela. kimi zaman, etrafımdaki hiçbir şeyin gerçek olmadığı duygusuna kapılıyorum. sanki her şey bir sahne ve herkes bir rol oynuyor. kime gerçekten güvenebilirim? sonunda cesaretimi toplayıp bu durumdan karıma söz ettim. bana garip bir şekilde baktı ve bir doktora görünmem gerektiğini söyledi. bu davranış pek onun yapacağı şey değil. aslında, kulağa delice geliyor biliyorum ama, gitgide daha sıklıkla, bu kadını gerçekten tanıyıp tanımadığımı düşünmeye başladım. son zamanlarda çok sinirli ve rahatsız görünüyor; eskiden hiç böyle değildi. aslında tam olarak neyin değiştiğini söyleyemiyorum ama bütün bu ufak tefek değişiklikler, bana bazan onun aslında benim karım olmadığını düşündürüyor. evlendiğimiz sıralarda çekilmiş eski bir takım fotograflarla, yakın zamanlarda çekilmiş olanları karşılaştırdığınızda, bu değişikliklerden bazılarını gerçekten görebilirsiniz. parmak izlerini karşılaştırmak bir şeyleri kanıtlayabilir mi diye merak ediyorum. "