YEME İÇME 26 Mart 2018
45,5b OKUNMA     847 PAYLAŞIM

Kilo Verme Süreci İstediği Gibi Gitmeyenlere Yediklerini Tekrar Düşündürecek Tavsiyeler

Kilo vermek için çaba gösterip de sonuç alamayanlardansanız belki bu değişiklikleri hayatınıza sokmak tam da aradığınız şey olabilir.
iStock


- şimdi o güzel kahvaltınızı yağlı poğaçalarla, bilmem neyli böreklerle, balçık kıvamındaki starbucks kahveleri ile yapıyorsunuz ya, yapmayın. 

- kahvaltınızı kalkar kalkmaz değil de okula, işe gidince, yani kalktıktan 1-2 saat sonra yapıyorsunuz ya, yapmayın. hemen yapın.

- güzel güzel 15, 20 dk. önce kalkın, adam gibi yağ, karbonhidrat, protein ve lif içeren güzel bir öğünle başlayın güne. bu öyle göründüğü kadar da zor bulunacak şeyler değil. peynir, zeytin, biraz ceviz, çavdar/kepek ekmeği, belki bir meyve ile zaten kolayca alabiliyorsunuz bunları. motorun çalışmasını, yani vücudun çalışmasını sağlayan en önemli faktörlerden birisi sabah yapılan güzel bir kahvaltıdır. unutmayın.

- kilo vermenin de önemli noktalarından birisi de açlık hissi hissetmeden, azar azar ve güne yayılmış bir şekilde beslenmektir. bazal metabolizma ne kadar hızlanırsa o kadar iyi kilo verirsiniz. bazal metabolizm hızı ise yaşa, sağlığa, kiloya, kas kütlesine vb. göre değişen bir durumdur. bu işe başlayacaksanız illa ki denk geleceksinizdir zaten bu kavrama.

- efendime söyleyim, yemek yemek için, yağlıları, salçalıları löp löp götürmek için öğleni bekliyorsunuz ya, beklemeyin. daha doğrusu öğlenden önce, saat 10-10.30 arası ara öğün yapın. bir avuç "kavrulmamış" kuruyemiş(badem, ceviz, fındık gibi), meyveli yoğurt(yani bildiğin meyveyi kesip, yoğurt ile karıştırıp yiyerek), yarım simit-ayran, efendime söyleyim kepek ekmeği ile biraz peynir, belki meyve ile bu ara öğünü güzelce halledebilirsiniz. diyet püskevitler de olur. abartıya kaçmadan tabi. yanında bir kahve de -sade ya da çok balçık olmayanlarından- güzel gidebilir.


- öğle yemeğinde karbonhidratlı, proteinli, salatalı vb. bir menü ile, öğleden sonra yapacağınız ara öğünde gene yukarıdaki ara öğün seçeneklerini kullanarak geçirebilirsiniz. gün içinde de spor yapabiliyorsanız harika olur, tadından yenmez. spordan en çok 2 saat önce kompleks karbonhidratlı, ve 2 saat sonra da proteinli yemek yiyin. yoksa o ıkını sıkına yaptığınız güzelim kaslar enerji almadığınız için gözünüzün önünde erirler. ayrıca vücudunuzun yağ yakması için yemek yemeye ihtiyacınız olduğunu unutmayın. çalışmanın ortasında bayılıp kalmanız ya da isteksizlik oluşması da cabası.

- spor kısmını anlatmak ise bundan daha uzun sürer. kendi adıma haftada en az 4, en fazla 6 gün -evde- spor yaparak ideal kilomda kalmaya çalışıyorum. hem kas yapım antremanları, hem de yağ yakımı için kardio antremanları yapıyorum. evde spor yapmak öyle sanıldığı kadar zor ve sıkıcı bir iş değil. bir kez başlayınca peşi geliyor. önemli olan motivasyon ve ne istediğinizi bilmek. yok ben motive olamıyorum, yok illa para bayılmam gerek muhabbeti hikaye. kaç cengaver gördüm 3 aylık, 1 yıllık parayı bayılıp da spor salonunun kapısından 3. kez geçmeyen.

kusura bakmayın ama kimse size çözümü altın tepside vermez. önemli olan kendi yolunuzu bulmanız. kendinizi en iyi gene kendiniz tanırsınız. bu da ancak zamanla olan bir şey. alkol yok mu hayatımda? var. hiç mi tatlı yemiyorum? tabi ki yiyorum. löp löp yağlı, salçalı yediğim zamanlar da oluyor mutlaka ama prensipte ne yapmam ve ne yapmamam gerektiğini biliyorum.

kolay gelsin.

Yeme düzeninizde ise şu tavsiyeleri uygulamak işe yarayabilir

- beyaz ekmek yememek. haftada tüketilen ekmek dilimi sayısını 3'e (evet, üç) düşürmek.

- şeker tüketimini sadece bitter çikolata ve meyveye indirgemek.

- kızartılmış her şeyden uzak durmak.

- beyaz pirinç ve normal makarna yememek. kepeki makarna ya da tam tahıllı makarna sizi seviyor, onu üzmeyin.

- bol bol balık ve tavuk tüketmek.

- su içmek. zaten bir insan neden su içmez, su sevmez anlayamıyorum. su size çok tatsız, düz vs geliyorsa içine taze nane, limon ve sevdiğiniz başka meyveleri atın. bana sonra teşekkür edersiniz.

- tuz tüketmeyi bırakmak gerektiğini zaten yazmıyorum bile.

- yemeklerin üzerine bol bol karabiber, kimyon, çörekotu, kırmızı biber ve keten tohumu dökmek. bunlar hem yediğiniz şeye aroma ve lezzet verecek hem de metabolizmanızı hızlandıracak.

- sebze sevmeyen bünyeler için: deneysel olmak. yeşilin koyu tonlarındaki sebzeler sizin en yakın arkadaşınız bu yolda. ama sebze sevmiyorsanız blendra atın bu sebzeleri, içine bir miktar yoğurt, tarçın ve sevdiğiniz 1-2 meyveyi de ekleyin. yoğun kıvamlı bir içeçek olana kadar çekin. buz ile ya da dolapta soğutarak için. veya bol miktarda yoğurdun içine koyun bu sebzeleri ve -burası önemli- dondurulmuş meyve ekleyin biraz bal ile. yine mikserle çekin hepsini. dünyanın en güzel dondurması olmazsa, gelin yüzüme tükürün. tarifin sebzesiz hali üşengeçler için jamie oliver'dan geliyor.


yukarıdakileri uygulayarak, aç kalmadan, istediğimi yiyerek ve kısa yürüyüşler yaparak dört ayda 15 kilo verdim. sorular için yeşillendirebilirsiniz.

ekleme: işbu yazı, haşlanmış yumurta, rafadan yumurta ya da sahanda yumurtanın sarısından başka ya da kaşarlı menemen haricinde ağzına yumurtanın y'sini süremeyen biri tarafından yazılmıştır. yumurta ile bir sorununuz yoksa, bu yolda en büyük destekçiniz olacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir