KÜLTÜR 12 Ekim 2018
120b OKUNMA     876 PAYLAŞIM

Kısa Süre İçinde Sizi Daha Entelektüel Birisi Yapacak Nitelikte Giriş Bilgiler

Kısa süre içinde kültür birikiminizi olduğundan daha yukarı bir seviyeye çıkaracak giriş bilgiler.
Barcelona Barcelona


öncelikle "entelektüel"in tanımını yaparak başlıyoruz, biz kimiz?

zihinsel etkinliğe yönelmiş, çok okuyan, çok bilgili, eleştiri gücü yüksek, topluma öncülük etmeyi kendine iş edinmiş kimseleriz.

her şeyden önce kural 1: entel'lerin prior dilleri latince ve fransızcadır, kalanı lüzumsuz, "almanca çok kaba yaa"dır. fransızca ise "konuşması bile güzel ya"dır.

alkol

olur da rakı içilemeyecek bir ortamda, daha enteresan şeyler içmeniz gerekirse; bilmenizde faydalı olacak bilgiler;

-şarap-

menüye bakıp herhangi orta halli bir şarabı sipariş edin, şarabınız geldikten sonra şarap bardağını elinizde hafif eliptik hareketlerle sallayıp bir yudum alın. hafif buruk, meyvemsi ve nahoş bir tadı var diye enteresan yorumlarda bulunabilirsiniz. konu eğer şaraptan açıldıysa;

- dünyanın en iyi şarabi tartışmasında chateau margaux'nun tarafını tutacaksın. 1858 chateau margaux, bir kuyrukluyıldız hasadıdır.

- chateau lafite rothschild, dünyanın en pahalı şarabı olmakla birlikte, rothschild ailesine aittir. ilk hasadını 1670'de vermiş olan lafite'in, 1787 hasadı bir şişesi, 1985'te 136.248 dolara satılmıştır.

-chateau petrusun en iyi hasadı kesinlike 1947'deydi, aklında tut. %95 merlot, %5 çarbernet franç içerir.

bu tür yorumlarla her türlü şarap insanını etkileyebilirsiniz, ilginçlik katın.

-kokteyller-

+ mojito içecekseniz bacardi ile değil, havana club ile isteyin, havana'da icad edilegelmiş küba esintilerinin ferahlatıcı mojitosu, havana romuyla yapılmalıdır, bil.

+vodka içilecekse, vodka-enerji, vodka-vişne gibi dandik şeyler içmeyin, black russian için, screwdriver için, electric jam için, bunların ne içerdiğini bilin.

psikoloji

sigmund freud'u bil, öğren nedir ne değildir, oedipus kompleksi nedir, mizojini nedir ne değildir öğren.

yeter aslında, kalanında doğaçlama yapabilirsin, edimsel koşullanma, motor öğrenme, nörofizyoloji , algıda bütünlük, algıda seçicilik falan öğrenebilirsin.

felsefe

ontoloji , epistemoloji, aksiyoloji nedir bil.

- rasyonalistleri sev. bil öğren yeter, kimdir bunlar?

sokrates, platon, aristotales, farabi, rene descartes, g. w. friedrich hegel

-düşünüyorum öyleyse varım dekart'a ait bi sözdür.

-diyalektik güzel bir şeydir, öğren. tez antitez sentez nedir bil.

öğrenilecek adamlar;

- epikuros 

-muhammed gazali  (descartes, kant ve bergson bu delikanlıyı örnek almışlardır.)

-pierre abelard 

-francis bacon

-martin luther

-thomas hobbes 

-baruch spinoza 

- john locke 

-wilhelm leibniz

-david hume 

- voltaire vs jean jacques rousseau tartışmasında voltaire'i tutuyosun.

- immanuel kant (bu adama ölümüne saygı duyuyoruz.)

-hegel  (aynı şekilde respect)

-arthur schopenhauer - kötümser bir delikanlı. pessimist diyorlar buna, biraz acayip.

-auguste comte 

-karl marx, bu adamı seviyomuşuz gibi yapıyoruz.

-nietzsche, evet; nietzsche, felsefi sohbetlerde bir turnusol kağıdı dır. ilk kim tanrı oldu derse ağzına burnuna 2 tane vurduktan sonra çıkıyoruz. ` nietzsche oldu - tanrı" derlerlerse, allahtan bizi katil yapmaması için sabır diliyoruz, koşarak uzaklaşıyoruz.

-william james, pratik adam vesselam.

soren kierkegaard 

ludwig wittgenstein

jean paul sartre

müzik

- öncelikle lounge, chill-out, jazz, ve klasik müzik dinlemelisin.

- burada önemli olan asla popüler olanı dinlemek değildir, keza kimsenin bilmediği şeyleri bilmek ve dinlemek seni daha entel gösterir.

- soundtrack'ların kralı hans zimmer , david holmes ve david arnold

örneklemek gerekire hans zimmer ; sherlock holmes filminin o ahenkli müzikleriyle,

david holmes ; ocean's serilerinin insana gaza getirip kumarhane soyduran funky müzikleriyle,

david arnold ; james bond filmlerinin dövüş sahneleri ve sakin sahnelerinin şahane müzikleriyle

tanınır bilinir sevilirler.

-normal müzik-

frank sinatra, ray charles, quincy jones, perry como, ella fitzgerald, bing crosby, dean martin, tony bennet , miles davis bunlar pek mühim insanlar. jazz, blues felan yapıyorlar.

sinatra'nın new york new york, this town şarkıları

charles'in hit the road jack, georgia on my mind şarkıları bu işin tutorial'idir, biliniz.

bana göre -bunu bir entel olarak değil, bir müziksever olarak söylüyorum ki- entellerin müzik değerleri; herkesin bilmediği, keşfedilmemiş lakin kendi içinde harikulade bir sanata sahip olan lezzetli müziklerse, bunların öncelikli aranma noktası chill-out ve lounge olmalı.

bar lounge late nite, cocktail bar grooves, jazzysoul, lounge couture, midnight lounge cafe, brazilian lounge, erotic lounge gibi compilationlardan harika ötesi insanlar, gruplar, müzikler çıkıyor. tavsiye ederim. daha sonra, old school-madem enteliz, neden hipster olmayalım ki?-dnb dinlemeyi de sevebiliriz, zira gerçekten oldschool dnb tune'larında, mesela photek olsuun, ltj bukem olsun, calibre olsun, bunun gibi prodüktörler çok hoş ve lezzetli müzikler verdiler. sonra lanet olası kapitalizm junglist müzik piyasasına girdi ve davayı bozdu. bumbaclot!

--- klasik müzik ---

mecrasında ise, eminim bir bach, bir tchaikovsky, bir beethooven duymuşsunuzdur. gayet iyi! o zaman toccata & fugue'den d minör bwv 565 ve nutcracker'dan,-ki 1892 tarihinde yapılmış en harika kompozisyonlar serisidir- dance of the sugar plum fairy vee piano sonata #14 in c sharp minör dinleyelim ki, ilgimiz pekişsin. ama napıyosan yap, edith piaf'ı seveceksin, oooh, je ne regrette rien kankii!

aynı şekilde;

erik satie kimdir, gymnopedie nedir, yehudi menuhin kimdir, albinoni adagio in g minör nasıl bir eserdir, sir david willcocks kimdir, müzik öğretmeni olarak mı yoksa orkestra şefi olarak mı daha iyiydi?

richard wagner kimdir, satanizmle içten içe olan bağlantısı nedir, tritone da neyin nesi dostum, lanet olsun death of the walkyrie!

carlo maria giulini kimdiir, dies irae nedir ve en güzel nasıl söylenir -filarmoni ve koro ile tabii! heh heh.

resim

resimden bahsetmek zahmetli bir iştir, çünkü yalnızca bilgi ve kültür değil, görsel hafıza ve yetenek gerektirir. entelligin mimarı ve heykeltraş ile birlikte world class pro. ve royalty'sidir.

burda durup gerçekten size geniş spektrumda resim ve batı-doğu resmi konusunda bilgi vermek isterdim, ama malumunuz, zamanımız kısıtlı, o yüzden yalnızca bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğim, ev ödevi olarak düşünüp çalışırsanız, pro entel olabilirsiniz!

modern batı sanatı, neo-klasisizim ile başlar ki eften püften bi akımdır bu. 1830'daki porselen medici vazosu neoklasik bir sanat eseridir, burda kilit nokta vazonun medici ailesine ait oluşu, lorenzo de medici ve familie de medici konularına internette bir göz atmanızda fayda var ya da sadece assassin's creed 2 de oynayarak halledebilirsiniz bunu.

20. yy'a kadar en kral adamlar, en kral akımlar gelip geçmiştir. 19.yy çok önemli bu konuda, kilittir. realizm, sembolizm, empresyonizm, post-empresyonizm ve neo-empresyonizm bu konuda bilmeniz gereken akımlar. niye?

mesela impressionism, günümüzde halen para eden sanatçıların çoğu;

- paul cezanne

- edgar degas

- edouard manet

- claude monet

- pierre-auguste renoir

gibi adamların çoğu empresyonisttir. mesela monet'nin bir soleil levanti iyi para etmektedir.

gibi gibi şeyler. dediğim gibi, geniş bilgi için kendiniz araştırmalısınız, yaratıcı olun, kaynak çok..

resim hakkında konuşabilmek için, resim dışında ki etkenleri de bilmelisin, açık artırma da satılırlar, auction house'lar bunlar içindir, en iyi vergi kaçırma fırsatlarından biridir evet. ne kadar da bilgilisiniz.

- hatırlaman gereken birkaç büyük resim -

1 - jackson pollock, no5. 1923 de yapılan bu boya israfı, dünyanın en pahalı resmidir ve sotheby's new york açık artırmasında 140 milyon dolara satılmıştır.


2 - willem de kooning, woman ııı 1953 yapımı bu çirkin kadın da, gagosian galery'nin sahibi özel resim simsarı larry gagosian aracılığı ile satılmış, 137.5 milyon dolar.


3- gustav klimt, portrait of adele bloch-bauer'i 1907 yapımı bu sarılar içinde ki zenci avrat, christie's new york açık artırmasında 135 milyon dolara alıcı buldu.


4- vincent van gogh -he ya, "aa olm bu adam kulağını kesen deilmi la" dediğinizi duyar gibiyim, doğru. yalnız arkadaki 'lady gaga - born this way' şarkısını duymadan da edemedim, kapatın lan onu. o kadar müzik anlattık size, onları dinleyin- portrait of dr gachet 1890 resmi christie's tarafından yine 82,5 kağıta satılmış.


5- pierre-auguste renoir, bal du moulin de la galette bu düğün fotoğrafı, piyer ogust renua'yı tarihin ilk düğün fotoğrafçısı yapmış, resimi de tarihin ilk düğün fotoğrafı yaparak 78 milyon dolara satılmıştır. düğün fotoğrafçılığının günümüzde overrated olma sebeplerinden biridir. ilk yapan kazanıyor hoca!


6- pablo picasso, garçon a la pipe bu pipolu çocukta, günümüzün canon vs nikon fotoğrafçılarının idolü olan sokakta selpak satan sümüklü çocuk ekolünün başlatıcısıdır, dediğim gibi, adamlar zamanınca yapmış üstad da 1905'te pipo içen, suan mezarında abraham lincolnun'kiler kadar sakalları çürümüş, kurtlar tarafından kıç kemikleri kemirilmekte olan bu velet, 104 milyon dolara satılmış zamanında.


anlayacağınız böyle dostlar.

Ruhu Doymuş Bireyler Yaratmak İsteyenlere: Entelektüel Çocuk Yetiştirme Rehberi